Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), arată datele furnizate de Ministerul Fondurilor Europene.
Printre judeţele care au atras finanţări mai mari de un miliard lei se mai numără Timiş, Iaşi, Vrancea, Braşov, dar şi Dolj şi Vâlcea.
Judeţul Argeş a atras 802 milioane lei pentru 157 de proiecte. La polul opus se află judeţul Teleorman, cu finanţări în valoare de 199 milioane lei şi 42 de proiecte. Toate aceste sume se încadrează în exerciţiul financiar 2014-2020, care se va încheia la sfârşitul anului viitor şi reprezintă contractele semnate pentru care s-a aprobat finanţare europeană.
Ministerul Fondurilor Europene spune că rata de absorbţie totală a României din acest moment pentru fondurile europene se ridică la 30. La nivelul autorităţilor europene încă se derulează negocieri în acest moment pentru alocarea bugetului aferent exerciţiului financiar 2021-2027.
România ar urma să aibă un buget de finanţări europene de 30,6 miliarde euro. Din păcate, banii europeni pentru marea infrastructură, cum ar fi autostrada Piteşti-Sibiu, nu au fost accesaţi, deşi sunt „puşi pe masă” de UE…