După ce, aşa cum v-am in format în ziarul nostru, procurorul general şi şefa DNA şi-au exprimat poziţiile cu privire la ordonanţele de graţiere şi de modificare codului penal, respectiv de procedură penală, şi
Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a avut o reacţie pe aceeaşi temă. Şefa CSM declarat că în momentul de faţă sistemul judiciar nu este destabilizat şi nu comentează decizia Guvernului de a nu renunţa la Ordonanţa privind modificările aduse celor două coduri. „Acest lucru nu pot să-l comentez. Poziţiile pe care le-am avut, au fost poziţii legale, procedurale, constituţionale şi le-am exprimat ca atare. (…) Nu cred că se pune problema a discuta urgenţa cu abuzul în serviciu sau cu oricare dintre infracţiunile prevăzute în OUG. Procedura însăşi se raportează urgenţei. Atâta vreme cât CSM a apreciat la momentul respectiv că nu sunt îndeplinite condiţiile urgenţei, a avut în vedere întreaga OUG şi nu o infracţine sau alta. Ne-am exprimat poziţia echilibrată. E adevărat, nu judecătorii fac legea, ei o aplică. Nu este o interferenţă politică. Niciunul dintre membri nu am simţit o situaţie indusă de politic către noi. Noi suntem un corp independent, aşa ne menţinem. Sistemul judiciar nu e destabilizat. Suntem un sistem judiciar puternic, echilibrat şi perceput ca atare cel puţin de sistem, dacă nu chiar de întreaga societate”, a declarat Mariana Ghena.
Precizările preşedintelui CSM au venit ca urmare a unui mesaj transmis consiliului de un alt membru, judecătoarea Gabriela Baltag. După decizia de sesizare a CCR, magistratul le-a trimis colegilor din CSM un mesaj prin care susţine că politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi, judecătorii fiind cei care trebuie să aplice legile, nu să le creeze. Mariana Ghena a sesizat CCR privind existenţa unui conflict între puterile statului având în vedere adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, totodată anunţând că instituţia va transmite un punct de vedere Curţii Constituţionale până la data de 7 februarie, aşa cum a solicitat CCR.
Val. NICOLAU