Vineri după-amiază, la Curtea de Apel Piteşti a avut loc analiza activităţii depuse de magistraţii acestei instanţe în cursul anului trecut. La eveniment au participat judecătorii Marius Gabriel Săndulescu, preşedintele curţii piteştene, Lia Savonea şi Nicoleta Margareta Ţînţ, membre ale Consiliului Superior al Magistraturii, Mihail Aldea, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, comisarul-şef Bogdan Berechet, inspector-şef al Poliţiei Argeş, avocata Laura Aurora Lazăr, vicepreşedinte al Baroului Argeş, magistraţi.
Potrivit judecătorului Săndulescu, pe rolul celor 13 instanţe arondate Curţii de Apel Piteşti au fost, anul trecut, 151.700 cauze, dintre care 105.977 nou intrate, unele dintre ele fiind de mare complexitate.
Criză de personal
Cel mai mare volum de activitate l-a avut Judecătoria Piteşti, pe rolul căreia, în 2017, au fost aproximativ 37.000 de cauze. La Curtea de Apel Piteşti au fost pe rol peste 11.000 de dosare, fiind pentru al treila an consecutiv când această instanţă ocupă primul loc pe ţară ca număr de dosare. „Încărcătura medie pe judecător, în raport de numărul dosarelor nou intrate, precum şi stocul existent la 1 ianuarie 2017, a fost de 404,8 dosare efectiv”, a precizat Marius Gabriel Săndulescu. Tot anul trecut, o situaţie aparte a fost la Judecătoria Horezu, unde un judecător s-a aflat în concendiu de maternitate, altul s-a pensionat, iar cel de-al treilea s-a transferat la o altă instanţă. Astfel, preşedintele judecătoriei amintite a preluat spre soluţionare 4.600 de dosare, la care a lucrat singur şase luni. Referitor la dosarele nesoluţionate, cauza se regăseşte în lipsa de personal cu care instanţele se confruntă şi complexitatea acestora.
Judecătorii se tem
În cuvântul său, magistratul Ion Rebeca, preşedintele Secţiei 1 Civile a Curţii de Apel Piteşti, spunea: „Situaţia din justiţie este cât se poate de îngrijorătoare şi nu trebuie să o ascundem (…) Sistemul justiţiei româneşti are foarte mult de suferit, din toate punctele de vedere. Pentru justiţia română a fost un an foarte greu, mai ales pentru că a devenit un obiect de dispută pentru diverse persoane, diverse formaţiuni politice, diverşi factori de decizie, fiindcă şi unii, şi ceilalţi susţineau că apără independenţa justiţiei, dar de fapt aceasta putea să fie afectată şi încă există acest risc (…) Erorile judiciare se pot întâmpla, fiind inevitabile în activitatea noastră (…) Nu sunt adeptul ideii că nu ar trebui să existe răspundere pentru magistraţi (…) Trebuie să existe răspunderea judecătorului, dar nu aşa încât să-i fie afectată independenţa (…) Sistemul judiciar se mai confruntă cu o problemă deosebit de serioasă: judecători cu experienţă de peste 20-25 de ani sunt nevoiţi să plece din sistem (…) Într-un fel pleacă de teamă şi vor rămâne oameni cu mai puţină experienţă”.
4 Comentarii
Ioan
Amicii Judecători…vorbesc…sa nu adoarma…nu ne spun în articol câte hotărâri judecătorești a dat în 2017 un judecator…din cele 404…cu care s-au luptat ca porcul cu dovleacul…dacă vor sa fie mai eficienți sa renunțe la cele 2-3 luni de vacanta judecătorească….și sa motiveze hotărârile în maxim 30 de zile de la emiterea sentinței….la Horezu un judecator…a fost anul trecut în concediu de….maternitate…pentru ca ei este „smecheri”…chipurile ingrijea de copil și lua indemnizație vreo10-12.000 de lei lunar…ca le permitea legea…anul ăsta a înțărcat balaia… hopa ca vrem la serviciu…halal etica…se plâng ca pleacă din justiție după 20-25 de ani…fals… au dreptul…nu este obligatoriu….dacă mai creste venitul salarial…hopa…vrea la serviciu…deh.. cine nu vrea 15.000 de lei pe luna…și pensie la fel…ca ei…”este stresați”…aoleu… ce se mai plâng ca se simt intimidați cu răspunderea…dar ceilalți cetățeni…ei cui se mai plâng…au greșit. .plătesc…dacă nu va convine tovarășilor judecatori/procurori…suntem o tara libera… demisionați și practicați alta meserie…cât despre dosare…sa fim serioși cu complexitatea… maxim 10-15 pe an din cele 404…pe care tot le…amână…pana își pierd de urma…auzi…sa se judece cauzele intre 2-5 ani…care mai sunt efectele juridice ale hotărârilor lor…apropiate de „0”…și motivări care…ajung pana la 3-6 luni…la majoritatea…sunt multe de corectat… indreptat…în justiția romana…dar…nu exista voința din partea magistraților…de ce…chestie de privilegii…România se împuținează în fiecare zi iar…judecătorii și procurorii se inmultesc…sunt pe contra sens…si câta importanta iși mai dau….unde ești tu…Tepes Doamne!
Anonim
Dacă crește numărul de judecători, în mod sigur scade tariful de șpagă, după criteriu cerere și ofertă.
Dacă scade tariful la șpagă, acesta devine accesibil și omului de rând, lucru care nu este benefic pentru societatea mafiotă în care trăim, nu de alta se subminează credibilitatea instituției numită Mafie Judecătorească.
Nu de alta intrăm într-un cerc vicios în care nici ăla cu coarne nu se mai descurcă.
Anonim
„Erorile judiciare se pot întâmpla, fiind inevitabile în activitatea noastră”, dar vorba ceea ce te faci greșelile se pot îndrepta dar erorile de nicio culoare.
Și când te cândești că erorile judiciare ce se întâmplă în cantități industriale la Curtea de Apel Pitești sunt de fapt doar niște „erori” intenționate
Anonim
Să înțelegem că la această adunare s- au strâns șefii Mafiei Locale?
Mai bine se întâlneau în sufragerie și nu mai știa nimeni.
Sau întâlnirea în văzul lumii este o nouă tactică de intimidare a omului cinstit pentru a fi descurajat să- și mai caute dreptatea prin sălile de judecată?
Probabil că șefii în cauză sunt de bună credință, să stea omul acasă, să nu mai cheltuie banii cu avocații, că oricum aceștia se vând și rezultatul final este să mai plătească și cheltuieli de judecată.