Zilele trecute, la Curtea de Apel Piteşti a avut loc o întâlnire a mass-media locale cu judecătorul Ion Rebeca, purtător de cuvânt al acestei instanţe, tema discuţiilor constituind-o legile justiţiei, mai exact modificările pe care Legislativul intenţionează să le facă.
Avizul CSM nu mai e consultativ
„În adunarea generală a judecătorilor din 6 noiembrie, la care au participat 24 de colegi din totalul de 32, cei mai mulţi şi-au exprimat nemulţumirea şi dezacordul faţă de legile justiţiei, aşa cum au fost ele prezentate. Prin urmare, 14 au votat pentru a solicita CSM să dea aviz negativ pe aceste legi. Alţi 10 au fost de acord ca proiectele de legi să fie analizate în profunzime, să se facă dezbateri aplicate pe fiecare articol, să fie exprimate puncte de vedere, propuneri şi observaţii pertinente din interiorul sistemului. Avizul negativ dat de CSM pe proiectul de lege nu mai este, în cazul de faţă, consultativ, ci unul conform, adică de care trebuie ţinut cont obligatoriu, dar decizia finală aparţine Parlamentului, ca putere legislativă”, spunea magistratul Ion Rebeca.
Un… CSM paralel
Prima chestiune care-i nemulţumeşte pe judecători este reorganizarea Inspecţiei Judiciare ca structură cu personalitate juridică în cadrul Ministerului Justiţiei, sub coordonarea Consiliului Naţional de Integritate a judecătorilor şi procurorilor, pe care magistraţii îl consideră un organism inutil şi mai ales paraconstituţional. Ar fi un fel de CSM paralel, care contravine legii fundamentale în stat. În ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, pentru că aici e cea mai mare durere, ca să zicem aşa, deşi subiectul este la ordinea zilei şi extrem de popular, acesta necesită o analiză deosebit de tehnică şi aplicată. „Cadrul legal existent este suficient şi modificările propuse nu sunt necesare, deoarece s-ar institui unul dintre cele mai severe regimuri europene de răspundere materială a magistraţilor. De asemenea, magistratul s-ar simţi timorat sub spectrul acestui gen de răspundere când trebuie să ia o decizie şi asta ar afecta nu doar hotărârea pe care trebuie s-o pronunţe, ci şi independenţa justiţiei”, spunea dl Rebeca.
Să fie scutiţi de plângeri
Potrivit aceluiaşi magistrat, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni recomandă, ca principiu general, ca judecătorii să fie scutiţi complet de răspundere în ceea ce priveşte plângerile directe împotriva lor în legătură cu exerciţiul de bună credinţă a funcţiunii lor. Erorile juridice trebuie rectificate prin apel, iar cele care nu pot fi rectificate astfel (inclusiv întârzierea excesivă) trebuie cel mult să conducă la o plângere a litigantului împotriva statului. „Atunci când se dovedeşte că un judecător a dat dovadă de rea-credinţă sau gravă neglijenţă, există suficiente pârghii de tragere la răspundere administrativă, disciplinară şi chiar penală, unde este cazul”, afirma Ion Rebeca.
Au mai fost discutate aspecte privind separarea carierelor procuror-judecător, posibilitatea ca un procuror să treacă pe funcţia de judecător sau procedura de revocare a membrilor aleşi ai CSM. De asemenea, a fost adusă în atenţie problema numirii în funcţia de judecător sau procuror a absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii, modificările preconizate a fi aduse pe criterii de vârstă şi vechime fiind considerate discriminatorii, ceea ce ar putea duce la disfuncţionalităţi serioase în funcţionarea instanţelor şi a parchetelor.
3 Comentarii
Ioan
Amice Judecător câteva detalii:
1.în privința răspunderii magistraților….câți din voi ați plătit în ultimii 27 de ani pentru enormele prejudicii….de zeci de miliarde de euro aduse patrimoniului public al României…deși spui ca legislația este constrangatoare și..va doare în cot….de constrângerile ei….va apărați unii pe alții….hoțiile….dovedite și. …mai ales nedovedite. Acum…prin lege devine imperativa recuperarea prejudiciului…înlocuind cuvântul „poate” cu „trebuie”….așa ca…ciocu mic.
Afirmi ca o hotărâre „gresita” se rezolva la apel…gândești eronat….de asta aveți atâtea dosare pe rol….din cauza multor „hotărâri gresite”, de multe ori…cu intenție bine „dirijate” către persoanele interesate și….cu buzunarul plin…și tot frecați același dosar de cate 3-4 ori…la Judecatorie-Tribunal-Curtea de Apel-Inalta Curte de Casatie si Justitie…în zeci de ani….rușinos. Lucrurile sunt simplu de rezolvat: la 3 hotărâri „gresite”…afară din magistratura și atunci….”nu mai gresiti”.
2.O Inspecție Judiciara independenta…va arata dimensiunea și profunzimea corupției din sistemul judiciar….asta va sperie…nu mai poate CSM-ul sa bage gunoiul sub preș….cum o face de ani de zile….pentru ca nu mai poate controla….Inspecția Judiciara.
3.O Direcție de cercetare a judecatorilor si procurorilor în cadrul Parchetului General este binevenita….majoritatea celor din magistratura ar fi clienții acesteia.
4.Vă deranjează ca va puteți pierde enormele privilegii de care beneficiați și abuzați….prin noile legi ale justiției….dincolo de lege….dați voi o alta norma…adăugând la lege… printr-o hotărâre judecătorească….definitiva și irevocabila si va acordați noi privilegii….în disprețul tuturor….despre acest lucru nu poți vorbi…știu….voi nu faceți politica.
5.Rolul vostru, prin hotărârile judecătorești….este de a proteja viața….patrimoniul public și personal…de a separa grâul de neghina….de a servi binele public și individual….observam în jurul nostru….în fiecare zi…cât de bine „va pricepeti”….sa încurajați infracționalitatea și încălcarea legii…aducând România în genunchi….dar voi sunteți mai interesați sa faceți parte din…masonerie….decât din comunitate…și sa sprijiniți viitorul acestei tari care….va hrănește și ocrotește cum nu o meritați.
6.Sprijiniți…prin asociațiile voastre profesionale…. cu recomandări….îmbunătățirea cadrului legislativ….care ne privește în primul rand pe noi cei 20 milioane….nu pe voi cei 6-7.000 de privilegiați….abandonați spiritul de casta….România are nevoie de profesioniști onesti în justiție și de legi aplicabile tuturor….sa dam o șansă inițiativei legislative din aceste zile sa ne conducă spre aceasta directie….am observat ce s-a întâmplat ieri la Comisia Speciala din Parlament….este și Judecatoarea Dana Garbovan de la UNJR…lucrurile merg în direcția potrivita….în opinia mea.
Delia Dumitrica
Domnule Ioan, excelenta interventia d-voastra! Totul argumentat. Credeti ca are vreunul din sus-numitii domni curajul sa intervina ca sa infirme? Nooo,nici pe departe. Tac si fac. Poate acum or sa fie mai limitati,ca,de-nfundat, n-o sa li se-nfunde niciodata. Hm!
Petre
Judecătorii argeşeni sunt nemulţumiţi de legile justiţiei, dar în acelaşi timp nu sunt nemulţumiţi de:
– sentinţele pe care le dau contra şpagă.
– avocaţii şi clienţii care le oferă şpagă
– faptul că stau la masă cu toţi borfaşii de politicienii care le „recomandă” cum să iasă sentinţele,
– că procesele le sunt date spre dijmuire ocolind sistemul de împărţire aleatorie a dosarelor
etc.
Mafia judecătorilor din Argeş ( Curtea de Apel Piteşti, Tribunalul Argeş şi / sau Judecătoriile arondate)este mai mare decât mafia permiselor de conducere din Argeş şi niciun judecător nu şi- a exprimat nemulţumirea.
Corupţia generalizată din Argeş se datorează numai corupţiei din sistemul judiciar argeşean