Sunt nenumărate exemple în care justiţia noastră a fost lăsată pe mâna poporului. Şi nici măcar în zilele noastre nu am învăţat nimic de la istorie. Aşa s-a întâmplat în anii ’50 ai secolului trecut, când mii de români au fost judecaţi de o justiţie populară şi declaraţi duşmani ai poporului. Apoi, după 40 de ani, însuşi regimul lui Ceauşescu a căzut victimă aceleiaşi justiţii populare, în urma căreia dictatorul a fost condamnat la moarte. La justiţia populară s-a apelat şi când au fost judecaţi „golanii” din Piaţa Universităţii. Peste ani, Klaus Iohannis a apelat la mulţime pentru a sancţiona guvernul în cazul Ordonanţei nr. 13. Drept care, s-a procedat la fel ca Pilat, procuratorul roman al regiunii, lăsându-i poporului responsabilitatea sentinţei în cazul lui Iisus. Iar poporul, manipulat de preoţi şi cărturari, a strigat că doreşte să fie eliberat un vinovat şi pedepsit un nevinovat. „Să nu te iei după cei mulţi, ca să faci rău; şi la judecată să nu urmezi celor mulţi, ca să te abţii de la dreptate”, spune una dintre poruncile date de Dumnezeu lui Moise după ieşirea din Egipt. Înţelepciunea acestor cuvinte este valabilă şi azi, căci pericolul judecăţilor populare e mereu prezent. E important să ne amintim că judecata se face după lege şi proceduri, nu după strigătul şi aplauzele mulţimii.
Pe de altă parte, primul care depune mărturie despre judecata nedreaptă a lui Iisus a fost un tâlhar, condamnat pe drept, aşa cum el însuşi recunoaşte. Celălalt tâlhar îl persiflează pe Iisus şi-i spune că, dacă într-adevăr are puterea care se spune că ar avea-o, să se mântuiască de pe cruce şi să-l mântuiască şi pe el. Colegul tâlharului spune: „Nu te temi de Dumnezeu, că eşti în aceeaşi osândă? Şi noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre. Acesta însă n-a făcut niciun rău” (Ev. Luca, cap. 23). Acest tâlhar pocăit este un fel de Sebastian Ghiţă. Iar Ghiţă arată acum cu degetul spre cei care au făcut ţării atât de mult rău. Ce demonstrează acest lucru? Faptul că pe noi, în loc să ne preocupe cauzele problemelor sociale, ne interesează efectele lor. Este penibil să enunţ o asemenea idee. Nu există televiziune care să nu-l prezinte pe „tâlharul” Ghiţă. Seară de seară, ştirile se referă la acest personaj fabricat de servicii. Şi astfel, trăim cu toţii în legenda luptei împotriva corupţiei. Dar ar fi atât de frumos dacă în locul unor confruntări sterile de la emisiunile televizate, liderii noştri politici să ne prezinte direcţii şi măsuri pentru combaterea corupţiei, dar nu în felul celor văzute la DNA – sau nu numai de acest fel – ci unele care să remedieze răul din profunzime, nu doar de la suprafaţă. Şi, alături de această dorinţă, să avem şi speranţa că politicienii implicaţi în astfel de confruntări, odată ajunşi la guvernare, să-şi ţină şi promisiunea făcută în timpul campaniei electorale.
Pe de altă parte, justiţia trebuie să dea atenţie şi lucrurilor mici, mărunţişurilor zilnice, neînsemnate pentru marile televiziuni şi cotidiane centrale.
Acolo, în sate, la ocoalele silvice, la posturile de poliţie, în frecuşul, monotonia şi ispita de zi cu zi se poate constata o mare corupţie. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României, a declarat recent că într-o singură primărie din România se pot fura anual 800.000 lei din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. Iar un astfel de caz apare o dată sau de două ori într-o săptămână la nivel naţional. Deci, o reformă morală şi civică încercată azi de DNA nu este posibilă fără o ortopedie socială. O reformă ca o reacţie de durată, transformată în reflex, în noi moravuri, într-o nouă mentalitate. Numai aşa putem vorbi de o reformare a statului nostru, de jos în sus, încurajată de o politică foarte bine definită. Dar, la noi, omul simplu şi neajutorat nu merită atenţia justiţiei, pentru că nu este profitabil din punct de vedere mediatic. Or, omul simplu formează majoritatea, care este, din cauza corupţiei, paralizată în structurile sale profunde. O majoritate de un amestec foarte greu de definit, pentru că avem de-a face cu oameni dezadaptaţi social şi cu o revoltă latentă în suflet, potolită doar atunci când este îndemnată şi manipulată să iasă în stradă pentru a-şi exprima judecata. Dar această judecată este mai totdeauna împotriva noţiunii de drept.
Gheorghe SAVU
19 Comentarii
Petrica
Poporul judecă?
Dacă ceea ce trăim noi în ziua de azi se numeşte judecata poporului, înseamnă că poporul are o judecată strâmbă, sau mai bine zis dreptatea este strâmbă.
Poate ar fi mai bine să spunem că toate structurile din instituţii sunt conduse de toţi borfaşii şi hoţii.
Se pune întrebarea care este rezultatul judecăţii atţta timp cât ca om cinstit eşti judecat de un hoţ ?
Oare cum va putea fi judecata dreaptă în astfel de cazuri (care sunt majoritare)?
Valentin
Dar cum de poporul accepta sa fie judecat de hoți? Înseamnă ca între hoți si popor e o similitudine
ION
Se numeşte, frică, laşitate şi pupincurism generalizat.
Mihai
La I.S.J. ARGEŞ s- a mai pus de un tun.
În urmă cu doi ani s-a pus la dispoziţia fiecărui director de şcoală un stick cu un program secretizat, care face legătura între şcoli şi I.S.J. Argeş.
Trebuie menţionat că programul nu este gratis (cum nimic nu este gratis pe pământ) , ci se achită de fiecare unitate de învăţământ suma de 700 lei- lună pentru mentenanţă (sumă aducătoare de comision).
Rugăm D.N.A. ul să efectueze înmulţirea 700 lei/lună * 12 luni/an * 150 şcoli/Judeţ pentru a calcula prejudiciul într- un an de zile (în Judeţul Argeş) adus de şmecherii sistemului de educaţie.
Afacerea prosperă se desfăşoară legal prin sistemul de contabilitate din şcoli. (dacă- i ordin cu plăcere).
Pe de altă parte este normal să avem secrete în educaţie, aici este locul unde se învaţă că cine deţine informaţia stăpâneşte. Şi cum sistemul ne vrea proşti nu trebuie să ne mirăm de ce se ascund informaţiile (inclusiv celelalte afaceri desfăşurate prin sistemul de educaţie)
Şi cum poporul judecă mult şi prost, nu trebuie să visăm că se va schimba ceva.
INSPECTORUL
este 40 de lei pe luna domnule Mihai fals in declaratii publice pe luna
Petre
La tot pasul ]n România dai de abuzurile sistemului.
A devenit un obicei ca la ocazia cercurilor pedagogice la mai multe discipline să se pună mese ca la nuntă.
Până aicea nu este nicio problemă, atâta timp cât acestea se desfăşoară sub stricta supraveghere a I.S.J. Argeş.
Totuşi, astăzi la cercul de istorie şi ştiinţe sociale s-a sărit „calul” la Liceul Rucăr.
Practic s-au adunat bani de la elevii de la seral, după care cheful şi cercul s-a desfăşurat la Poiana Brașov. Numărul de participanți ”25 persoane.
Oare de ce inspectorul de zonă și directorul instituției sunt de acord cu aceste practici ca petrecerile să se desfășoare pe banii elevilor (fie ei și majori) ?
Oare când poporul v-a judeca astfel de activități pe banii elevilor?
Având în vedere că în majoritatea județelor nu mai există cercuri pedagogice (tocmai pentru a se evita cele expuse mai sus), oare acesta să fie motivul pentru care în Argeș I.S.J.-ul organizează astfele de activități, (care pe l\ng[ gradul de distracție pe banii altora, umplu portofoliile cadrelor didactice în scopul obținerii de gradații de merit).
MARIN
Nero- de istorie, „banchetul” s-a desfăşurat între 12,30 şi 14,00 şi au participat numai cadre didactice.
Elevi ioc sau nema.
Dacă vrei să te convingi fă-te că te uiţi pe înregistrări, inclusiv casa de marcat îţi poate oferi multe detalii (de multe ori tehnica depşeşte capacitatea de miniciună a multora).
Nero
Petre, nu a fost cerc pedagogic, ci banchet. Mai informeaza-te
Petre
Aşa se spune la cercurile pedagogice la care se adună bani de la elevi şi benchetuiesc cadrele didactice singure?
Măi NERO, ca să fie banchet era necesară şi prezenţa elevilor la aceea oră şi în acel loc la acel moment.
Unde ai văzut matale Banchet fără elevi?
Dar ai dreptate în altă privinţă, locul de desfăşurare a fost la Dealu Sasului.
Pentru detalii contactaţi Directorul instituţiei şi inspectorul de zonă care au afirmat că de vor fi întrebaţi ceva, vor tăcea ca mortul în păpuşoi.
Ar trebui să vă fie ruşine tuturor celor care aţi participat la banchetul cerc pedagogic pe banii altora
MARIN
Nero, dacă vrei să scapi, ai o singură soluţie validă:
– Mergi de urgenţă la D.N.A. toarnăi pe toţi şi scapi mai ieftin.
POPESCU VIOREL-ANGLIA
D.N.A nu cerceteaza banchete sau cercuri voastre. A poate la acel banchet s-a discutat ce trebuie sa dea si cat sa dea copii la evaluarea nationala ca sa poata sa copieze si ei ca aici se vad rezultatele lor. Da D.N.A-ul ar trebui sa intre pe iei oleaca sa tremure la evaluare sa se vada spagile ce se dau, A da dar si la mediile de la clasele 5-8 da. Corigenti, repetenti un an si in vara ups trec prin neprezentare. Bine zis D.N.A so pe iei pe iei, pe iei, pe iei pe ……… lor. Cine nu sare cine nu sare ……
Fănel
Proba cu cele întâmplate cu cercu- „banchet” fără elevi de la Pensiunea de la Dealul Sasului se poate viziona pe YouTube fimul de la adresa de mai jos.
Cerc
După cercul pedagogic, te poți duce sa te relaxezi. Marine tu ești contabilul care are ceva personal cu profesorii
Cerc
Cred că și Petre e contabilul…
POPESCU VIOREL-ANGLIA
Ai avut necazuri in copilarie tea batut cineva? Contabil!
Mihai
Ai să fim serioşi, cercul a fost dreptunghi (masa la care s-a „benchetuit” era dreptunghiulară), poate farfuriile erau sub formă de cerc.
Oare patronii pensiunii Dealu Sasului sunt implicaţi şi ei în afacerea „cercul” ?
Care este relaţia de legătura între NERO- CERC- PATRON.
NERO nu a negat că elevii au dat bani, dar a justificat că cercul a fost banchet.
CERC-ul a recunoscut că a fost continuare a banchetului, ne negând faptul că la cerc nu au fost elevi
PATRON-ul mulţumit că a produs bani.
Constatăm că toată lumea este mulţumită:
– elevii au dat bani sub formă de cerc (sau de banchet) ca să treacă clasa.
– NERO, =CERC, s.a. sunt mulţumiţi că au mâncat şi distrat pe banii altora,
– PATRONII mulţumiţi că au umplut conturile,
– I.S.J.-iştii fericiţi că au marcat evenimentul
Atâta timp cât toată lumea este mulţumită, nu vedem care este supărarea, doar dacă ne gândim că se încalcă legea echilibrului.
Oare cine pierde în afacerea CERCUL PEDAGOGIC ?
POPESCU VIOREL-ANGLIA
Ai avut necazuri in copilarie tea batut cineva? Contabil!
razvan
https://www.youtube.com/watch?v=ilpsmNKIjI4
frumoasa distactie la cerc da da
Felicia Dinescu- pacat
https://www.youtube.com/watch?v=6n18d3m2MoM
https://www.youtube.com/watch?v=6n18d3m2MoM