Uniunea Europeană sprijină financiar industria HoReCa. Banii care aveau rolul de a revigora turismul românesc s-au pierdut în mare parte. De ce? Cine răspunde? Care sunt consecințele? Aceste întrebări și multe altele s-au pus, vineri, la „Subiect de presă”, de la „Antena 3” Pitești. Cei doi realizatori ai emisiunii, Cristina Munteanu și Mihai Golescu, directorul ziarului nostru, i-au avut invitați pe Florentina Grigoraș, expert în accesarea fondurilor europene, specialist în consultanță, și Dumitru Grecu, cel mai cunoscut investitor în turism din județul nostru.
Nicio așteptare…Dintr-o discuție despre turismul argeșean, nu poate lipsi Moliviș, pârtia care a devenit un vis, împlinit cine știe dacă și când… Și pentru că a fost din nou la Moliviș, așa a și pornit discuția M. Golescu: Cum speranța moare ultima, încă mai sunt optimiști care cred că mărețul proiect va deveni realitate, folosind bani europeni. „Umblă doar zvonuri că ar putea să fie reluat. O parte din bani s-au pierdut. Nimeni nu răspunde pentru asta. Nici miniștri, nici altcineva. Noi doar constatăm niște lucruri, le spunem aici, în emisiune, dar atât. Nimeni nu a fost și nu este tras la răspundere”, a răspuns cu amărăciune Florentina Grigoraș. România este țara care a pierdut cei mai mulți bani europeni. Au apărut firme de consultanță, precum ciupericile după ploaie, oamenii nu mai știu ce să creadă și sunt derutați.
Dumitru Grecu este la rândul său dezamăgit și a mărturisit: „Sincer, am ajuns în situația în care nu mai am nicio așteptare. Tot credem că depinde de noi, cum votăm, ce votăm etc. Dar de fiecare dată, indiferent ce votăm, lucrurile merg la fel. Pierdem bani mereu. În 2013, a fost primul program în care puteam accesa bani europeni. Dar de atunci și până acum, doar asta s-a întâmplat, s-au pierdut banii! Lucrurile sunt mai complicate. Acum se va modifica și Codul Fiscal. Cine suferă? Cei care plătesc taxe și impozite! Statul nu face niciun efort. Are 1.300.000 de angajați bugetari de la 800.000, câți erau înainte de 1990, și pe atunci eram 23 de milioane de români în țară, iar astăzi mai suntem vreo zece milioane. De ce pierdem banii europeni care sunt destinați turismului? Pentru că nu există profesioniști. În ministere sunt angajați pe nepotisme și cumetrii. Aici suntem! Pe vremea pandemiei, spre exemplu, nu despre Covid vorbim aici, ci despre măsurile restrictiv – abuzive! A fost lovită în plin industria HoReCa!”
Ghidul, o nenorocire! A fost lansat ghidul privind accesarea fondurilor europene pentru firmele afectate de pandemie, însă criteriile de evaluare sunt întocmite în așa manieră încât accesarea efectivă a banilor pare imposibilă. Inițial, programul operațional presupunea sprijinirea mediului de afaceri afectat în ultimii doi ani. În realitate, însă, prea puțini operatori din turism se vor încadra. Dumitru Grecu este membru în conducerea Federației Patronatelor din Turism și a avut o intervenție la nivel de ministru al Fondurilor Europene: „Observațiile noastre le-am trimis la ministru. Și am cerut ca acest ghid să fie discutat, conform legii, în Consiliul Economic Social. Așa se face, orice lege se negociază în prealabil cu partenerii sociali. Banii merg spre firme care nu au avut nicio treabă cu normele impuse de restricțiile generate de Covid. Accest ghid este făcut cu dedicație pentru anumite firme! Se finanțează firme care nu au niciun angajat! Iar eu am 50 de oameni pe care i-am ținut și îi țin în toate perioadele anului. I-am păstrat și în perioada în care noi am fost închiși din cauza restricțiilor sanitare. Criteriile din acest ghid nu respectă absolut deloc obiectivele urmărite prin program. Ghidul este făcut cu rea credință! Se bazează pe faptul că mai este puțin timp și banii îi vor lua doar cei care se încadrează în criterii, adică foarte puțini! Ghidul a apărut printr-o Ordonanță de Guvern, înainte de consultări! Ce înseamnă asta?”, se întreabă retoric Dumitru Grecu, fiind decis să ajungă în justiție.
Greva foamei! Experta în fonduri europene, Florentina Grigoraș, a explicat faptul că orice ghid de acest fel trebuie să apară în urma unui proces consultativ. La elaborarea lui era necesară participarea unor structuri asociative formate din mediul de afaceri. Invitata emisiunii a dezvăluit că atât de mare i-a fost revolta în privința lucrurilor aberante care se întâmplă în ultima vreme, încât avea intenția de a intra în greva foamei! „Pe noi, consultanții cu experiență, ne efecteză enorm. Am lucrat la proiecte, iar acum beneficiarul nu va mai primi ceea ce i se cuvine de fapt. În aceste condiții, nici clienții nu vor mai avea încredere în consultanți, pe această piață…”.
Ne bazăm pe… „Dacia”! Pe plan local, este revoltător că în județul nostru, la potențialul turistic enorm pe care îl are, industria HoReCa nu este dezvoltată atât cât s-ar cuveni. Dumitru Grecu are o explicație extrem de realistă: „Județul ăsta a trăit pe spinarea Uzinei „Dacia”, ani de zile. Autoritățile locale s-au îndestulat și toată lumea s-a mulțumit cu atât. Dar nu ne putem baza la nesfârșit doar pe „Dacia”, care reprezintă peste 40% din veniturile județului. Turismul ar putea să însemne cea mai bună industrie din Argeș, după uzină. Economia s-ar dezvolta. Ar fi foarte multe locuri de muncă și apar pe orizontală alte activități.”
Dumitru Grecu și-ar dori valorificarea la maximum a Lacului Vidraru, loc în care investitorii ar putea veni pentru că oportunitățile sunt imense. „Nu am inventat eu roata, am preluat niște proiecte mai vechi făcute de comuniști, le-am adaptat, le-am pregătit pentru a le pune în practică. Dar nu pot de unul singur. Nu mă pot duce la bancă să iau milioane de euro. Iau și de acolo o parte, dar de ce nu sunt sprijinit să iau din aceste finanțări europene care se cuvin tuturor celor care funcționăm în acest domeniu?” Fiind și consilier județean, Dumitru Grecu a pus la cale o strategie pe care o va expune conducerii județului. Totodată, se gândește să pună și de o întâlnire cu presa locală și națională la Valea cu Pești. Poate așa s-or mai mișca lucrurile!