Ieri a fost ultima zi în care s-au putut depune la Biroul Electoral Argeş candidaturile pentru alegerile locale din 5 iunie. Per total, avem de-a face cu peste 10.000 de candidaţi pentru funcţii de primari, consilieri judeţeni şi locali. Dintre aceştia vor fi aleşi şi preşedintele Consiliului Judeţean, şi vicepreşedinţii, şi viceprimarii. Urmează campania electorală, perioadă în care este interzisă folosirea afişajului excesiv. Nu-i bai: şi-au scos pârleala unii candidaţi în precampanie! Rămâne de văzut dacă se va face curat, căci afişe cât casa (la propriu) sunt la tot pasul!
Candidaţi la Primăria Piteşti
În Argeş sunt chemaţi la urne peste 550.000 de argeşeni, fiind pregătite în acest sens 1,8 milioane de buletine de vot. În Piteşti vor fi cele mai interesante alegeri din ultimii 25 de ani, în condiţiile în care Tudor Pendiuc şi-a dat demisia din PSD, din cauza criteriilor de integritate ale partidului, şi va candida ca independent. Iată, aşadat, care sunt pretendenţii la fotoliul de primar al Piteştiului: PSD – Cornel Ionică – viceprimar, vicepreşedinte al PSD Argeş, fost colaborator de cursă lungă al lui Tudor Pendiuc; PNL – Narcis Sofianu – consilier judeţean, preşedinte al PNL Piteşti, avocat de meserie, fost consilier local; ALDE – Andrei Gerea – deputat de Piteşti, fost ministru al Energiei şi al Economiei; PMP – Cătălin Bulf – preşedinte al organizaţiei judeţene, om de afaceri, fost membru al PDL; PNŢCD – Gheorghe Dinescu – consilier local, preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, om de afaceri, a mai activat în ApR şi PD; UNPR – Sanda Fulga – avocat, consilier local, preşedinte al UNPR Piteşti, a mai activat în PRM şi PP-DD; este singura femeie înscrisă în cursa electorală; BUN – Adrian Dumitru, om de afaceri; PND – Aurelian Nica – fost director al Poştei Argeş, fost membru al PDL şi PP-DD; PPU-SL – Victor Niţă, colonel în rezervă, fost membru al UNPR, preşedinte PPU-SL Piteşti; PAM – Mircea Andrei – avocat, fost senator, preşedinte al PAM, fost membru al PDL; Tudor Pendiuc – primar la Piteşti din anul 1992, candidat independent pentru prima oară, a mai activat în PD şi PSD; Dănuţ Dinu – fost poliţist, candidat independent.
Tecău, dat la o parte
Alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean nu vor mai fi uninominale, ca până acum, ci se va reveni la un sistem mai vechi: preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi aleşi din rândurile consilierilor judeţeni. PNL l-a anunţat pentru această funcţie pe Ion Popa, senator, preşedinte al PNL Argeş şi lider al grupului senatorial al PNL. PSD se pare că merge pe mâna lui Dan Manu, lider al grupului PSD din Consiliul Judeţean, medic legist. În cărţi ar mai fi şi social-democratul Ion Mînzînă, fost deputat şi senator, în prezent director al unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean. Alte opţiuni serioase pentru şefia Consiliului Judeţean nu există, întrucât niciun alt partid nu vizează în mod real obţinerea majorităţii în Consiliu. Celelalte formaţiuni sunt interesate de accesul în Consiliu, deci să obţină minimum 5% din voturile argeşenilor. Marea surpriză a alegerilor din acest an este scoaterea „în decor” a lui Florin Tecău. PSD l-a plasat pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean pe locul 20 pe lista de candidaţi, semn clar că s-a dezis de acesta. Scandalurile în care a fost implicat (cel sexual şi cel privind presupusa presiune media asupra unor colegi de partid) au atârnat greu, aşa încât PSD atacă alegerile locale din iunie fără doi dintre cei mai importanţi lideri din ultima perioadă – Tudor Pendiuc şi Florin Tecău. Cei doi au obţinut la ultimele alegeri cele mai mari scoruri candidând în sistem uninominal.
Calendar
La alegerile din 5 iunie, în cazurile de balotaj şi situaţiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie. În Argeş, pentru funcţionarea Biroului Electoral Judeţean au fost alocaţi 700.000 lei, iar pentru cea a Biroului Electoral Piteşti – 50.000 lei. Sunt previzionate şi costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat. Data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor (după eventualele contestaţii). Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7. Pe 5 iunie, votul va începe la ora 7 şi se va încheia la ora 21.
Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.
Reguli noi
În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise bannerele, mesh-urile, dar şi o serie de alte modalităţi de publicitate electorală. În schimb, printre materialele permise se numără afişele, care trebuie să respecte anumite dimensiuni. În termen de 30 de zile de la data alegerilor, mandatarii financiari depun la Autoritatea Electorală Permanentă cererea de rambursare a cheltuielilor efectuate de formaţiunile politice şi candidaţii independenţi, precum şi documentele justificative. Dar nu toţi competitorii electorali pot solicita rambursarea cheltuielilor de campanie, ci doar aceia care au obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Dacă au atins acest prag doar într-o circumscripţie electorală, li se vor rambursa doar cheltuielile efectuate în respectiva circumscripţie. AEP verifică legalitatea încasărilor şi a plăţilor efectuate şi emite decizie de rambursare, dar numai dacă au fost respectate prevederile legale. AEP nu va returna cheltuielile de campanie dacă: au fost depăşite plafoanele maxime ale cheltuielilor stabilite conform legii; au fost utilizate alte surse de finanţare decât cele permise de lege; nu au fost respectate destinaţiile cheltuielilor electorale sau ponderile acestora din totalul cheltuielilor electorale; au fost depuse documente incomplete sau care conţin erori.
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Deja vu
„A tunat şi i-a adunat !”
Eu cu cine votez?
Tot pe astia nu mai pun stmpila.