Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2018 al Administraţiei Fondului pentru Mediu prevede „necesitatea asigurării, din excedentul anilor precedenţi, a sumei de 845,89 milioane lei necesară restituirii taxei auto”. E vorba de toate versiunile taxei auto (de primă înmatriculare, de poluare, de mediu etc), din 2007 până anul trecut, declarate ilegale de Justiţia europeană. Plus dobânzile aferente.
Programele de stimulare a înnoirii parcului auto au şi ele alocări bugetare. Conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Mediului, pentru Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Naţional Auto (Rabla) vor fi alocate în acest an 150 milioane lei din credite bugetare şi 133 milioane lei din credite de angajament. De asemenea, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), Guvernul va aloca 80 milioane lei din credite bugetare şi 120 milioane lei din credite de angajament.
Bani mulţi
Conform lui Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), din totalul alocărilor bugetare de 80 milioane, 60 milioane lei vor merge către finanţarea achiziţiilor de maşini electrice şi hibride, iar restul de 20 milioane către susţinerea instalării de prize pentru maşini electrice. Primele vor rămâne la nivelul anului trecut, adică 6.500 lei pentru Rabla Clasic, 20.000 lei pentru hibride şi 45.000 lei pentru electrice.
Odată cu alocările pentru cele două componente ale programului Rabla, proiectul de HG prezent pe site-ul Ministerului Mediului menţionează şi „restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule în baza prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52 din 2017”.
De ce să plătim noi?
Avem o singură nedumerire, legată de restituirea taxelor abuziv percepute cetăţenilor vreme de 11 ani: de ce să plătim aceşti bani noi, toţi contribuabilii, şi nu aceia care au legiferat aceste taxe abuzive? De ce să plătim noi toţi japca instituită de guvernele precedente, şi nu domnii Tăriceanu, Boc, Borbely, Ponta, Vosganian, dna Plumb şi ceilalţi? Corect ar fi să plătească aceia care se încăpăţânau să instituie şi să menţină aceste taxe, în vreme Justiţia, autohtonă şi europeană, le comunica limpede că sunt ilegale. Nu noi, simplii cetăţeni. Geme parlamentul de doctori în drept. N-a sesizat niciunul că e ilegal ce fac? Sau s-a prescris şi jecmăneala asta?