Jale la Lunca Corbului. Îngerul Sorin, plâns cu lacrimi amare la un an de la dispariție.
Ziua de 2 martie 2020 va rămâne una neagră pentru aviația din România. Două accidente aviatice care au îndoliat opt familii. În fatidica seară, un avion MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar. Un elicopter pleca în căutarea sa. Însă ambele aparate de zbor s-au făcut una cu pământul. Tragediile s-au petrecut în județul Constanța. Pilotul avionului și cei șapte membri ai echipajului plecat în acțiunea de recuperare a MiG-ului dispărut, au pierit în urma impactului cu solul.
Carieră de excepție
Printre cei șapte din elicopterul IAR 330 Puma prăbușit în județul Constanța se afla și Sorin Pătrașcu din Lunca Corbului. Tânărul copilot de doar 27 de ani avea experiența a peste 500 de ore de zbor, unele adunate într-o misiune umanitară din Mali, din care s-a întors cu bine. Sorin era nu doar mândria familiei sale ci și a comunității din Lunca Corbului. Cu mare admirație îl priveau sătenii pe băiatul care crescuse sub ochii lor. Puștanul a fost captivat de poveștile pe care le spunea un vecin, fost aviator. Se pare că așa i-a încolțit și lui în minte ideea de a deveni un as al aerului. Și nu doar a visat cu ochii deschiși privind cerul dar s-a și ambiționat să învețe temeinic pentru a-și face o carieră în domeniu. După Liceul Militar de la Alba Iulia pe care l-a absolvit, tânărul a fost admis la Academia Forțelor Aeriene. Iubea atât de mult zborul încât studia asiduu pentru a ajunge și el cât mai repede să piloteze. Râvna sa nu a rămas neobservată și tocmai datorită competențelor sale avea să fie trimis în misiunea din Mali. Și a primit și răsplata cuvenită atunci când s-a întors: „Emblema de Merit clasa a III-a”! Era începutul unei cariere care se prefigura de excepție.
Ultima misiune
Totul mergea perfect pentru Sorin Pătrșacu și în plan sentimental. După ce a trăit o frumoasă poveste de dragoste împreună cu aleasa inimii lui, Diana, absolventă a Facultății de Medicină, Sorin s-a logodit cu ea și după Paștele anului trecut aveau programată nunta. Formau un cuplu care stârnea admirația oricui dar mai ales a localnicilor în rarele ocazii în care reușeau să ajungă la Lunca Corbului. Pentru priceperea și abnegația sa, tânărul fusese încadrat, ca pilot în escadrila de elicoptere a unității din Dobrogea. În această împrejurare, atunci când, în seara de 2 martie s-a dat alarma, Sorin a făcut parte din echipajul care a urcat în elicopterul IAR 330 Puma. Aveau misiunea de a găsi avionul dispărut de pe radar și desigur de a-l recupera pe cel care-l conducea. Era o misiune de salvare și Sorin a plecat încrezător că îl vor găsi pe colegul lor în viață. O acțiune de salvare în care tânărul argeșean avea rol de copilot. Din cauza vremii total potrivnice zborului, elicopterul s-a prăbușit. Nu a mai existat niciun supraviețuitor. Iar identificare cadavrelor, se-nțelege, a fost un coșmar pentru familie, dincolo de durerea provocată de pierderea în sine a celor dragi.
Înmormântare în loc de nuntă
Șocul a fost total la Lunca Corbului. Devastator pentru familie. Năucitor pentru tânăra care urma să-i devină soție lui Sorin peste doar două luni. Pregătirile erau făcute. Avea să urmeaze o înmormântare în locul nunții. Diana nici măcar nu a mai apucat să-și vadă viitorul mire, să-i sărute chipul pe care se așternuse umbra morții să-și ia adio de la el. Au primit sicriul sigilat acoperit cu tricolor. În ziua de 5 martie toată comuna Lunca Corbului a fost în doliu și sute de localnici s-au adunat la poarta familiei sfâșiate de durere. Părinții, logodnica, rudele apropiate nu au mai avut nici lacrimi să-l plângă pe băiatul lor drag care zăcea închis în sicriu. Le secătuise izvorul lor de atâta cumplită suferință. Sorin Pătrașcu a fost înaintat în grad, președintele Klaus Iohannis i-a acordat post-mortem prin Decret prezidențial „Ordinul Virtutea Aeronautică în Grad de Cavaler cu însemn de Pace”. Și tot șeful statului a trimis o imensă coroană de flori. Primarul localității l-a declarat pe tânăr Cetățean de Onoare al Comunei. Însă nici discursurile de la catafalc ale mai marilor Armatei Române, nici mesajele Ministerului Apărării, ale capilor Bisericii Ortodoxe Române sau cel trimis de la Palatul Cotroceni, nici decorațiile, nimic nu a putut alina durerea sfâșâietoare a celor care l-au iubit pe Sorin.
Zbor spre stele
Cu atât mai mare le-a fost jalea când, după săvârșirea slujbei în biserică, înainte ca sicriul să fie coborât în mormânt, două elicopetere au survolat cerul apropiindu-se de sol în dreptul cimitirului, în semn de omagiu al piloților pentru colegul lor căzut la datorie. Erau primele zile ale lunii martie. Primăvara a venit pe nesimțite și tot așa a și plecat. Apoi o vară, o toamnă…și iată că din nou au răsărit ghioceii. Zile și nopți au venit și tot așa au trecut. Un an dus de când aripile lui Sorin Pătrașcu s-au frânt, în seara de 2 martie a anului 2022. De atunci părinții și iubita care trebuia să-i fie mireasă, privesc cerul. Și tresar de fiecare dată când din tăriile lui răzbate până la ei zgomot de avion ori de elicopter. Pentru o clipită ei cred că scumpul lor Sorin este acolo, nevăzut, urmându-și visul, pilotând, zburând peste satul lor, peste pământ, până departe, departe…spre stele…