Emisiunea „România te iubesc” difuzată duminică la Pro TV, în care se face referire la jaful din pădurile României, inclusiv din Argeş, a inflamat mediile on-line, majoritatea publicaţiilor de gen preluând ancheta respectivă. Cum ziarul „Argeşul” a scris în nenumărate rânduri despre ceea ce se întâmpă în pădurile din judeţul nostru, în special în cele din zona Vidraru, atrăgându-ne astfel… antipatia celor care exploatează fondul forestier, dar şi a autorităţilor, nu putem să trecem cu vederea această „afacere”.
Citeşte şi: Cântarea drujbelor
Singurul salariat Romsilva din emisiune…
Am luat legătura ieri cu Armand Chiriloiu, şeful Direcţiei Silvice Argeş, pentru a clarifica unele aspecte, iar răspunsul lui a fost sec: „Sunt singurul salariat Romsilva din Argeş care a apărut în emisiunea respectivă. Toţi ceilalţi sunt angajaţi ai ocoalelor silvice private. Obştile de pe Valea Topologului aparţin judeţului Vâlcea, administrate de Ocolul Silvic «Clăbucet» şi Ocolul Silvic «Poiana Cerbului», iar pădurarii apăruţi în emisiune sunt angajaţii lor, nu ai statului. Toate exploatările prezentate în această emisiune sunt făcute strict în ocoalele private. Deşi le-am oferit prompt informaţii jurnaliştilor de la Bucureşti, acestea au fost reflectate în mod trunchiat.
Noi nu avem nicio putere în aceste păduri, nu este de competenţa noastră. Acolo pot face controale doar cei de la Garda Forestieră, Poliţia, Jandarmeria. Noi îi controlăm doar când ne folosesc drumurile forestiere, în baza documentaţiei întocmite de aceeaşi Gardă Forestieră şi să le luăm banii sub formă de taxă de peaj”.
43% din păduri, la stat
Armand Chiriloiu a mai explicat că pe toată Valea Topologului Direcţia Silvică Argeş nu are nicio exploatare lemnoasă şi apreciază ca ciudat faptul că în respectiva emisiune nu s-a specificat faptul că pădurarii sunt angajaţi privaţi. „Imediat cum apare la televizor unul îmbrăcat în verde, este al nostru. Şi oamenii ne înjură pe noi. Precizez că în momentul de faţă suprafaţa pădurilor din judeţ administrată de noi este în procent de 43%, restul este al privaţilor”, ne-a mai spus Armand Chiriloiu.
Întrebat şi despre ce se întâmplă la Valea Rea, acelaşi director ne-a spus că aspectul este unul consumat în anul 2011, cu un an înainte de venirea lui la conducerea DSA. Despre tăierile de acolo, în general de pe domeniul privat, e aceeaşi poveste ca pe Topolog.
Reprezentantul Direcţiei Silvice a ţinut să ne mai precizeze că în ceea ce priveşte tăierile din pădurile statului cotele sunt foarte bine stabilite, conform normelor silvice. În plus, anual se plantează 70-100 de hectare de puieţi (regenerare artificială), iar la 300 de hectare are loc regenerarea naturală, care, de fapt, reprezintă baza reală a regenerării pădurilor.
2 Comentarii
Anonim
verificati si calinesti arges
Anonim
Verificați si satul retevoiesti com pietrosani jud argeș se fura lemne au făcut pădurile praf Barbuca Nicușor si Barbuca Vladut Ionuț poliția nu face nmc sunt pe mana cu iei