Un izvor de vitamine curge la Budeasa. La doi paşi de Piteşti, o fabrică deţinută de Firma „Techno Consulting Science” SRL produce prin pasteurizare sucuri 100/% naturale. Materia primă o reprezintă merele, soiurile des folosite fiind: Ionatan, Generos, Creţesc, Idared, Florina, Ariane etc.
Colorată apetisant în nuanţe de galben sau roşu (cu ajutorul altor fructe sau chiar legume adăugate) şi îmbuteliată în sticlă sau Bag in Box (pungă în cutie), seva fructelor româneşti nu conţine zahăr adăugat, nici îndulcitori sau conservanţi.
Administratorul punctului de lucru de la Budeasa, George Păuna, ne-a spus că în luna iunie se produc cinci sortimente de sucuri: măr simplu, măr cu vişine, măr cu coacăze, măr cu sfeclă şi măr cu morcov. Pe de altă parte, în această perioadă, când merele de anul trecut se găsesc tot mai puţine în pivniţe şi depozite, se pune accent pe fabricarea oţetului.
În anumite hipermarketuri, sucurile naturale produse la Budeasa se vând sub brandurile „Bioki” şi „Artesana”. Punctul de lucru administrat de George are o deviză: „Vii cu fructe, pleci cu suc!”; asta înseamnă că prestează servicii şi pentru persoanele particulare.
În comunele din judeţ ar trebui să existe cel puţin o instalaţie de producere a sucurilor naturale. După cum am mai spus şi cu altă ocazie, nectarul este şi mai sănătos, şi mai rentabil decât ţuica!
Mirela NEAGOE