După un an de activităţi obişnuite, am resimţit nevoia de aer proaspăt. M-am înrolat într-un grup „senior voyage” spre o ţintă atractivă: Veneţia – Regina Mărilor.
Aterizăm la Bologna după un zbor plăcut cu „Blue Air” şi ne angajăm în turul oraşului. Tărâmul lui Boticelli şi al lui Rafael ne întâmpină cu cele două turnuri (cel mai înalt, de 90 de metri), cu cea mai veche universitate din Europa (fondată în 1088), statuia lui Giuseppe Garibaldi şi Fântâna lui Neptun (aflate în renovare). Paradisul iubitor de frumos (Dante, Boccacio) şi Piazza Maggiore ne minunează cu peisajul multicolor.
Ravena, un al doilea popas care adăposteşte osemintele lui Dante Alighieri, cel mai mare scriitor italian al secolului al XVIII-lea, a avut onoarea de a-l găzdui în ultimele luni ale vieţii. Statuia lui se înalţă falnic în piaţa centrală. Sarcofagul său monumental îl aşteaptă în interiorul basilicii Santa Croce din Florenţa, vecin cu cel al lui Michelangelo.
Al doilea oraş istoric după Veneţia, rafinată, romantică şi relaxantă, Verona este între primele trei oraşe aglomerate mai tot timpul. Legenda Julietei este total fictivă, însă italienii au construit un balcon pe care era ademenit să-l escaladeze Romeo. Gangul casei are zidurile încrustate cu semnăturile miilor de îndrăgostiţi vizitatori, iar în interiorul curţii se află bustul din bronz al Julietei. Bărbaţii se înghesuie să reuşească performanţa de a mângâia cu mâna dreaptă sânul stâng al ficţiunii feminine. Familiile Capulet şi Montague au existat cu adevărat, iar povestea de dragoste scrisă cu măiestrie de Shakespeare domină încă scenele de teatru şi ecranele panoramice din întreaga lume.
Florenţa este oraşul care adună fericit, ca o adevărată capitală artistică a Europei, picturi, fresce şi sculpturi datând din cea mai înfloritoare perioadă artistică a omenirii. Comorile renascentiste împodobesc numeroase muzee, biserici şi galerii de artă. Galleria dell’Accademia găzduieşte un complex statuar cu piese monumentale, dominat de statuia lui David, cea mai fascinantă bazilică a Florenţei, Santa Croce, nu este numai un altar artistic, ci şi locul de îngropăciune a peste 270 dintre cei mai de seamă locuitori ai oraşului, printre care Galileo, Michelangelo şi Machiavelli. Palatul Pitti adăposteşte o galerie splendidă, a doua ca frumuseţe după Galeriile Ufizzi (care se vizionează numai cu programare prealabilă on-line).
Veneţia – cel mai frumos oraş din lume – impresionează unic prin Canal Grande, care merită străbătut cu gondola. Piaţa San Marco – „cel mai frumos salon al Europei”, după spusele lui Napoleon – este sediul frumoaselor clădiri Basilica San Marco şi Palatul Dogilor. Basilica San Marco, cea mai frumoasă şi bogat împodobită clădire din vestul Europei, adăposteşte mormântul Sfântului Marcu şi este capelă particulară a dogilor (conducătorii Veneţiei).
Italia este o ţară cu economie stabilă, adevărată ţară capitalistă. Acolo, orice om apt şi ştiutor a face ceva îşi găseşte un loc de muncă. Am întâlnit oameni fericiţi, cu rost în lume, de naţii şi culori diferite, stabiliţi într-o „Cizmă celebră”. Italia are infrastructură excelentă, cu câte trei benzi pe fiecare sens de circulaţie şi parapet despărţitor între sensuri, continuu, integru. În multiplele peripluri cu autocarul nu am întâlnit niciun camion cu buşteni şi niciun accident de circulaţie şi toate câmpurile erau lucrate ordonat, mai mare dragul să le priveşti. La revedere şi pe curând, frumoase meleaguri!
Dr. Tiberiu STĂNESCU