# Biserica surdomuţilor a fost construită graţie preotului Constantin Onu
Graţie preotului Constantin Onu, căruia toată lumea îi recunoaşte acest merit, în urmă cu câţiva ani a fost construită biserica dedicată celor cu deficienţe de auz şi vorbire. Pe atunci preotul era paroh la Mavrodolu, iar iniţiativa sa era unică în ţară. Un apostolat pe care şi l-a asumat, ocupându-se îndeaproape de comunitatea acestor năpăstuiţi. Astăzi e ziua cea mare, mult aşteptată în care, invocat de arhiereu, Sfântul Duh se va pogorî asupra noului lăcaş de cult.
O pictură celebră
Dedicându-şi întreaga energie păstoririi credincioşilor cu deficienţe de auz şi vorbire, pr. prof. univ. dr. Constantin Onu a ajuns, fără să-şi fi propus, faimos în întreaga ortodoxie, fiind singurul care a transpus în limbaj mimico-gestual Sfânta Liturghie. Preotul a scris tratate de specialitate, a înfiinţat o secţie specială în cadrul Facultăţii de Teologie din Piteşti, a format preoţi, învăţându-i acest limbaj al semnelor. Dincolo de toate însă, opera cea mai trainică este biserica surdomuţilor ridicată în incinta parohiei Mavrodolu. Totul a fost realizat, se-nţelege, cu binecuvântarea arhiepiscopului Calinic Argeşeanul care, la rândul său, e impresionat de pictura semnată de Florian Neacşa, artist locuitor în Ştefăneşti. Acesta a executat excelent o comandă a părintelui Onu, rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, înfăţişată pe un „brâu” de piatră aflat deasupra altarului. În „scena” redată, Iisus transmite cunoscuta rugăciune în limbaj mimico-gestual! O astfel de pictură nu mai există nicăieri în lume, pentru că nimeni n-a avut o astfel de idee…
Icoană de la Muntele Athos!
Cel care a preluat funcţia de paroh, pr. Victor Sturzeanu, s-a dovedit un demn continuator al proiectelor iniţiate de părintele Constantin Onu, pe care, prin eforturi, le-a dus la bun sfârşit. Biserica surdomuţilor este un exemplu. Împodobirea cu sfinţi şi îngeri a lăcaşului a durat cinci ani, lucrarea fiind laborioasă. A fost respectată erminia picturii bizantine, dar au fost redaţi şi domnitorii români care au primit cununa sfinţeniei, Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu. O mare provocare pentru pictorul Florian Neacşa a fost şi Iisus Pantocrator de pe turla principală, cupola având o deschidere uimitoare prin diametru. Specialiştii care au văzut această operă de artă au concluzionat: e o bijuterie! Iar credincioşii vin zilnic să-şi bucure ochii şi sufletul cu figurile luminoase ale aleşilor lui Dumnezeu. Paradoxal, nu doar surdomuţii intră şi se roagă în lăcaşul lor, ci şi oamenii care nu au astfel de probleme. Cu atât mai mult, astăzi vor fi prezenţi în număr mare. Arhiepiscopul Calinic împreună cu arhimandritul Caliopie, în mijlocul soborului de preoţi, vor sfinţi altarul bisericii în care vor avea voie să intre, conform tradiţiei, şi femeile.
Estimându-se un număr impresionant de oameni dornici să treacă prin acest spaţiu sacru, se ia în calcul stabilirea unei perioade de trei zile, începând de astăzi, în care altarul să fie deschis pentru toţi, evitându-se astfel îmbulzeala. Asta nu ar fi singura surpriză pentru dreptcredincioşi. Ieri se ştia în proporţie de 99% că pentru evenimentul de astăzi va fi adusă o icoană a Maicii Domnului de pe Muntele Athos! Iar pentru cei care vor să se mântuiască, o astfel de ocazie, de a se ruga la o icoană făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Vatopedu, nu trebuie ratată.