Sfatul arhiereului la început de primăvară: „Mâncaţi pătrunjel, vă curăţă sângele!”
Vremea e capricioasă, anotimpul atât de aşteptat al florilor nu şi-a intrat încă deplin în drepturi. Cu toate acestea, nu e departe ziua în care mugurii pomilor vor plesni, iar grădinile se vor îmbrăcă în culori pastelate. „Verdeţurile” binefăcătoare pentru organism vor fi la mare căutare, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plin post al Paştelui. Dreptcredincioşii acordă o atenţie sporită alimentaţiei, iar sfatul arhiereului este de a nu vă neglija nici sănătatea.
Iscusit bucătar
ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, îi încântă pe cei care participă la serviciul divin şi cu poveţe „lumeşti” privitoare spre exemplu la modul de a se hrăni. Auditoriul este cucerit de cunoştinţele vaste pe care arhiereul le deţine despre felul alimentelor, compoziţia lor, modul în care acestea acţionează în organism şi rolul hranei asupra trupului nostru beteşugit de boli şi neputinţe. Recent, la finalul unei slujbe, înaltul ierarh a îndemnat dreptcredincioşii să consume pătrunjel, mai ales rădăcina acestuia având efecte uimitoare asupra organismului. Mai cu seamă gospodinele ascultă cu luare aminte şi pun în practică tot ce aud la biserică. De altfel, pe lângă faptul că a citit, a studiat foarte mult în domeniu, părintele Calinic a recunoscut că ştie foarte multe din experienţa lui de… bucătar! Pe când era la începutul drumului spre desăvârşirea duhovnicească şi de-abia îmbrăcase rasa monahală, arhiepiscopul de azi a făcut ascultare şi a muncit din greu la bucătăria mănăstirii în care vieţuia. Încă de pe atunci a început să acumuleze multe informaţii despre alimente, legume, fructe şi modul în care se combină şi acţionează asupra trupului.
Avem sângele infestat!
Iată un fragment din interesanta predică: „Obiceiurile noastre primite de la strămoşi, dar şi ştiinţa medicală spun aşa: ceaiul din rădăcină de pătrunjel curăţă rinichii de praf, de pietricele, de nisip, de calculi, cum zic medicii. Puneţi-l în mâncare, în ciorbă, în supă! Şi însănătoşeşte rinichiul bolnav de nefrită şi de alte necazuri şi nu mai filtrează sângele. Dacă azi în România se dă un ordin să fie testaţi medical cu toţii de rinichi, să ştiţi că rezultatul ar fi un dezastru. Cred că nu există nimeni cu rinichii sănătoşi. Trebuie neapărat să se găsească o hibă. Rinichiul este locul prin care trece şi se filtrează sângele şi se curăţă de impurităţi, de otrăvuri. Există o mare legătură între rinichi şi inimă. Sunt cei mai mari colaboratori, organe care cooperează perfect şi direct, inimă şi rinichi! Inima preia de la rinichi „marfa” şi ea trebuie să fie superbă. Dacă sângele este curat, purificat, dacă sunt rinichi sănătoşi,
în tot organismul circulă un sânge sănătos şi bolile nu ne mai cuprind. De ce suntem noi bolnavi? Care e cauza? Suntem bolnavi din cauza mâncărurilor şi a sângelui infestat de toate otrăvurile, de toate toxinele…”