Ion Mânzână, preşedintele nou ales al PSD Argeş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a fost invitatul de ieri al emisiunii „Subiect de presă” realizată la „Antena 3” Piteşti de către Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. S-a discutat despre alegeri, despre guvernare, despre pensii, iar Mânzână a dezvăluit şi faptul că prefectul Emanuel Soare ar urma să blocheze bugetul judeţului printr-o contestaţie, aşa cum s-a întâmplat deja şi prin alte părţi.
Excluderea lui Mărăşoiu
Mihai Golescu a atacat frontal, încă de la debutul emisiunii, problema excluderii consilierului judeţean Dorin Mărăşoiu din PSD, acuzat fiind că ar fi contactat mai mulţi edili ai PSD să plece împreună cu el la Pro România. „Nu am avut nimic cu domnul Mărăşoiu, dumnealui a ales calea asta. După competiţia din filială, domnul Mărăşoiu a înţeles că partidul este obligat să îl lase să candideze nu ştiu pe unde. Dânsul a mers pe ideea de a reconstrui imaginea proprie politică în altă parte. E anormal să fii în interiorul unui partid şi să discuţi cu aleşii noştri să vină în partidul X. Nu contează ce partid, dar nu e normal. Dânsul şi-a ales calea. Dacă acesta este un comportament normal pentru un om politic, atunci greşeala ne aparţine. Totuşi, mai avem trei luni până la alegeri şi trebuie să ne pregătim aşa cum se cuvine. Fiecare cum îşi aşterne aşa doarme! Îşi dorea o candidatură la Călineşti, dar sondajele arătau că nu stă bine şi nu a înţeles acest lucru. Mi-a cerut să îl numesc preşedinte interimar acolo, or, cei din Călineşti aşteaptă de la mine echilibru, nu să numesc peste noapte pe cineva. Unde sunt dispute interne îmi intru în rolul de mediator. Dar nu o să impun niciodată pe cineva drept candidat pentru că e prieten cu mine. În interiorul partidului altele sunt criteriile de selecţie”, a răspuns liderul PSD.
Echipă
Tot Mihai Golescu a întrebat care este strategia PSD pentru perioada următoare. „Am mers în multe localităţi cu mai mulţi colegi. În faţa oamenilor trebuie să fie o echipă, nu un individ. Am fost însoţit de domnul preşedinte Gentea, de doamna deputat Simona Bucura Oprescu, de domnul vicepreşedinte Marius Nicolaescu, de alţi parlamentari… Vreau să le demonstrez oamenilor din teritoriu că suntem alături de ei. În sudul judeţului au fost rezultate pentru că am lucrat mult în echipă. Încercăm să folosim toate mijloacele. Nu e uşor. A existat punerea la zid a PSD şi ridicarea pe cele mai înalte culmi a partidelor de opoziţie care în trei luni şi-au demonstrat «competenţa». O problemă care ne creează disconfort este că pentru prima oară în ultimii 60 de ani nu ştim data alegerilor. Vine domnul premier demis şi spune «se pare că», «vom vedea»… Alegerile locale ar trebui să aibă loc în jurul datelor de 14 – 21 iunie. Asistăm la circul ăsta cu «uite Guvernul, nu e Guvernul». E penibil: vin miniştrii propuşi în Parlament la audieri, dar nu vor să fie puşi în funcţie. Şi noi am făcut greşeli, ne-am demis două guverne, dar ce e acum e un teatru absurd! Scopul fiecărui partid e preluarea puterii pentru binele cetăţenilor. Ieri, de exemplu, a fost votat bugetul judeţului. Dar ştim clar că bugetul va fi contestat! Au primit prefecţii PNL ordin să conteste bugetele, pentru că aşa vrea Orban!”
„Se deschide cutia Pandorei”
O temă importantă discutată a vizat schimbarea sistemului electoral. „Bătaia de joc a actualului Guvern nu are limite. Întotdeauna, deciziile de modificare a legilor electorale se făceau cu un an înainte, într-o comisie de cod electoral. Acum se deschide cutia Pandorei. Pericolul la adresa democraţiei este mare. Se calcă în picioare hotărâri ale Comisiei de la Veneţia, ale Parlamentului European… Se calcă în picioare democraţia. Mâine însă vin alţii la putere şi pot face la fel. Nu se poate! Pentru prima dată, bugetul ţării a fost adoptat prin asumare guvernamentală. Păi care mai este rolul Parlamentului?”, a întrebat retoric Mânzână. Cristina Munteanu a punctat faptul că PSD are partea sa de vină. „Da, am făcut greşeli, în primul rând nu am ştiut să comunicăm. Dar cei de acum nu au niciun program de guvernare! Ei îşi dau seama că nu sunt capabili să pună cărămidă pe cărămidă, că sunt incapabili să construiască, ci doar să dărâme. Vor să păcălească oamenii. De ce să grăbeşti alegerile parlamentare? Pentru că au experienţa «Guvernului Meu» Cioloş care a fost un dezastru. După acel Guvern, PSD a câştigat alegerile cu un scor foarte mare. Interesele PNL sunt de altă natură, inclusiv economică. Hidroelectrica, CEC, privatizarea sănătăţii, Portul Constanţa – aşa-zişii noştri parteneri europeni le vor. După ce capitalizăm CEC cu bani din bugetul naţional, acum vin ei şi spun că îl scot la vânzare! În acelaşi timp, vor să scutească o bancă străină de plata unor sute de milioane de euro! Aşa cum au făcut cu ordonanţa dată peste noapte pentru sănătate, aşa se va reuşi şi cu CEC-ul. Povestim tot timpul că sistemul de sănătate a fost subfinanţat şi acum vii şi arunci banii către piaţa privată?”, a spus Ion Mânzână.
Candidaţii
Mai e puţin până la alegerile locale, dar încă nu se ştie mare lucru despre candidaţii PSD Argeş. „Noi deja avem la ora aceasta candidaţi anunţaţi pentru 22 de localităţi. La Piteşti facem un sondaj şi stabilim apoi. Eu mi-am manifestat susţinerea pentru preşedintele organizaţiei, domnul Cristian Gentea. Dacă dânsul nu doreşte, putem discuta şi despre alţii. Vom lua decizia cea mai bună în funcţie de analizele pe care le vom face. Vrem să maximizăm rezultatele şi trebuie să înţelegem toţi că trebuie să alegem cea mai bună variantă pentru partid, nu pentru cineva anume”, a punctat Mânzână. Mihai Golescu a dorit, pe de altă parte, să vadă şi care este percepţia noului preşedinte al PSD Argeş cu privire la presă. „Nu mai ştim să vedem presa de pseudopresă, aşa cum sunt partide şi pseudopartide. E o lume pe care, din păcate, noi ne-am ales-o. Ideea de scutire a presei de plata impozitului pe venit este bună, o susţin, dar în urma unei analize”, a declarat Mânzână.
Cum rămâne cu pensiile?
După cum se ştie, de la 1 septembrie pensiile ar trebui să fie majorate cu 40%, este lege în acest sens. Dar oare se va întâmpla aşa? Ce soluţie aveţi?, a întrebat Mihai Golescu. „România a fost pe creştere economică. Dar blocajul instituţional pune în pericol această creştere. Aveam capacitatea, pe o creştere economică asumată, dacă rămâneam la guvernare, să majorăm pensiile. Ei spun ba că nu sunt bani, ba că sunt bani…”, a declarat preşedintele PSD Argeş. Dar cu pensiile speciale uriaşe ce facem? „Pentru pensiile mari nu există decât o soluţie: impozitarea. Impozitare progresivă. Impozitarea fixă nu este motor de dezvoltare nicăieri în lume. Pensiile trebuie să fie impozitate progresiv, iar unele să nu fie impozitate. Ar veni şi bani la bugetul de stat, ar fi rezolvată problema. Nicăieri în lume nu există pensii mai mari decât salariile pe care le-au primit angajaţii în câmpul muncii”, a mai spus Mânzână. „Indiferent cine vine la putere trebuie să aşezaţi România înapoi pe şine!”, a conchis Cristina Munteanu.
3 Comentarii
Anonim
Un tip „muncitor” , Mânzână !
danut
Prm este acum la putere in Arges.De la Psd la Prm nu a fost decat un pas,acum asteptam ca bancile si pavajul din Pitesti sa fie vopsit in trei culori.
Anonim
Bugetul consiliului judetean, 80% salarii maruntisul la investitii. Si uite asa avem
O masa de oameni care produc in fiecare zi valoare adaogata si o gasca de smecheri care baga mina pina la cot in pusculita.Problema este .ca cei care produc plus valoare nu se pot bucura de autostrazi,spitale…maruntisul este putin