Despre aceste alegeri locale se pot spune multe, dar eu o să mă opresc la un fapt ciudat, de la care o să dezvolt evaluarea scrutinului în Argeș. Ciudat este faptul că toți liderii de partid spun că au ieșit învingători. PSD declară că este pe drumul cel bun, PNL că a obținut un scor istoric, iar Băsescu, căruia i-a scăzut „cifra octanică”, spune că, datorită lui, PMP este cel mai mare partid dintre cele mici… Sigur că da, depinde din ce unghi privești lucrurile.
Dacă te uiți pe harta alegerilor din 2016 o să constați că PSD a înregistrat un recul. Dacă iei în calcul consiliile județene, apoi PSD are 20, PNL – 17 (de la 8 în 2016). Se vede clar o uzură a PSD. Diabolizat la toate nivelurile politice, inclusiv de președintele Iohannis, care a clamat mereu toxicitatea acestuia, PSD a înaintat greu pe frontul alegerilor. Cea mai dureroasă înfrângere este pierderea Bucureștiului, dar și aici trebuie avut în vedere faptul că dreapta a fost unită în susținerea useristului Nicușor Dan, un matematician apreciat, care, iată, a preferat lumea infinită a furtunilor politice.
Este iarăși de semnalat că toate „dezvăluirile” aduse în fața electoratului n-au prea contat: cărțile erau făcute („rien ne va plus” – nimic nu mai merge, ar fi spus un crupier). România normală, România lucrului bine făcut, România educată – cum s-a încercat a fixa țara, la fiecare inițiativă politică – au rămas dorințe în fața deselor scandaluri dâmbovițene. În Argeș, prezența la vot a întrecut previziunile – 49,85%: 99.057 în mediul urban și 163.006 în mediul rural.
Apostoliceanu, învinsul lui Gentea, a declarat că, în Pitești, a câștigat Dreapta. O demonstrează numărul de consilieri locali. Realitatea este aceasta: PSD a pierdut doar un oraș – Câmpulungul. Mînzînă și-a adjudecat președinția Consiliului Județean cu un scor mare – 44,78%, la 28,09% PNL (Emanuel Soare). Nu am avut date complete cu privire la consilierii locali, dar Dreapta are un număr semnificativ. O ușoară schimbare constituie premisa reală a unei alegeri parlamentare foarte strânse: o adevărată ofensivă a Dreptei, în care un partid care nu și-a închegat încă filiale zonale – USR – urcă mereu. La Câmpulung chiar a câștigat, confirmând un adevăr al localelor: se alege omul, iar omul, ziarista Elena Lasconi, a întrecut orice calcule. Este de apreciat!
Ar mai fi de zăbovit asupra unei idei: ce fel de campanie este câștigătoare -pozitivă sau negativă? În campanie s-au făcut multe promisiuni. Este bine să le reamintim câștigătorilor. Ba, mai mult, cred că ar fi foarte bine dacă, în Argeș, fiecare primărie și-ar face, după 4 ani, un fel de „Carte albă”, cu realizările mandatului. Ar rămâne nu numai faptele, ci și factura primarului: mincinos sau un gospodar pe care se poate conta în continuare! Învingătorii ar avea un stimul puternic în fața viitorului decont.
3 Comentarii
Anonim
Mintiti prin omisiune,domnule ziarist aservit!Realitatea este că PSD a crescut in sondaje,dacă ne raportăm la europarlamentare,ceea ce dumneavoastră nu spuneți.
Goargăș
După cum a vorbit la tv (cu Măruță, după alegeri)…,,frate, super, full, pup…”nu prea am încredere în ziarista crescută la ProTv (hmm!) ce se crede mult superioară muscelenilor care, cred eu, s-au cam ars. O să vedem dacă am dreptate. Aș vrea să mă înșel.
Aloe Vera
In primul paragraf, din orice unghi ai privi lucrurile, toate-s adevarate … chiar si „cifra octanica” .