# Printre planurile Primăriei Piteşti: zone de picnic cu grătare în două noi parcuri, extinderea unor grădiniţe, modernizarea transportului public de călători.
Săptămâna trecută, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Piteşti au fost aprobate investiţii importante, care vor fi finanţate cu bani europeni, dar pentru care e nevoie şi de cofinanţare. Din păcate, deoarece bugetul naţional este blocat, nu avem încă buget local şi investiţiile – mai ales cele din fonduri locale şi naţionale – se amână până când o vrea… preşedintele Iohannis!
Proiecte şi… grătare
Revenind la devizele şi detaliile tehnice aprobate de Consiliul Local, acestea sunt următoarele: implementarea unui sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători; managementul parcărilor şi implementarea de panouri informative în municipiu; extindere Grădiniţa cu Program Prelungit „Aripi Deschise”; realizare parcuri „Lunca Argeşului 2” şi „Lunca Argeşului 3”; realizarea de puncte de transfer pentru integrarea operaţională a transportului public urban şi periurban; îmbunătăţirea transportului public de călători.
Cum în Parcurile „Lunca Argeşului” vor fi şi zone de picnic, unii consilieri locali, precum Narcis Sofianu de la PNL, au spus că va fi nevoie de o pază mai bună, deoarece la grătare se consumă şi alcool şi parcurile vor fi pline de cetăţeni… speciali! Discuţiile în jurul acestui subiect s-au întins pe mai bine de jumătate de oră, pentru ca în final să se concluzioneze că, oricum, este interzis consumul de alcool pe domeniul public, iar cine bea în astfel de locuri riscă să fie amendat drastic.
Parc industrial
Primarul Cornel Ionică a anunţat, de asemenea, că în bugetul pentru anul în curs vor fi prevăzute fonduri pentru începerea amenajării unui parc industrial pe terenul de la fostul CET II (demolat) care a fost câştigat de primărie în instanţă. Până acum acest lucru nu a fost posibil deoarece primăria din Piteşti a ajuns să se judece cu primăria Bradu pentru unele suprapuneri de terenuri, astfel că proiectul a fost blocat. Acum, însă, primăria Piteşti are undă verde după o decizie favorabilă în instanţă şi după ce la OCPI s-au făcut reglajele necesare. Radu Bănică, şeful Cadastrului din Argeş şi consilier local, a spus că primăria Piteşti a câştigat aşa-numita „dezmembrare tehnică” şi acum Consiliul Local trebuie să îl împuternicească pe primarul Ionică pentru a semna pentru „dezmembrarea juridică”. Pe terenul cu pricina care are o suprafaţă de peste 130 de hectare au fost depistate 42 de suprapuneri de titluri de proprietate. Acum, însă, pe două loturi de teren care nu sunt grevate de vreo sarcină se poate începe introducerea utilităţilor, astfel încât să fie atraşi în zonă agenţi economici care să contribuie la crearea de noi locuri de muncă. În paralel, primăria Piteşti continuă şi demersurile pentru un schimb de terenuri cu primăria Albota tot în vederea amenajării unui parc industrial.
Posibil schimb de terenuri
Pe de altă parte, primarul a anunţat că primăria a pierdut procesul pentru o suprafaţă de teren care traversează baza sportivă „Aripi”. Primăria se judecă de patru ani şi jumătate cu cel care a revendicat terenul respectiv, iar instanţa i-a dat acestuia din urmă dreptate. Drept urmare, primăria nu are altă soluţie decât să poarte negocieri în perioada următoare cu proprietarul. Fie primăria cumpără suprafaţa de teren respectivă care efectiv traversează terenul de joc, fie face un schimb de terenuri.
Catalog electronic
Inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, consilier local PSD, a spus că este necesar să se introducă şi în Piteşti, în primă fază, ulterior în tot judeţul, aşa-numitul „catalog electronic”. Aplicaţia le permite unităţilor şcolare să transmită în timp real informaţii părinţilor cu privire la notele copiilor lor, dar şi la absenţe. Tudosoiu a spus că sistemul ar presupune culegerea şi transmiterea de date pentru circa 17.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din Piteşti. La rândul său, viceprimarul Sorin Apostoliceanu a spus că în buget sunt prinse sume de bani pentru conceptul de smart city, iar una dintre componentele vizate este tocmai implementarea unui astfel de sistem.