În sfârşit, Hidroelectrica a reluat licitaţia pentru unul dintre cele mai importante obiective aflate în structura sa, şi anume reabilitarea, modernizarea şi retehnologizarea barajului Vidraru din judeţul Argeş.
Valoarea investiţiei este de aproape 79 milioane euro fără TVA, în total 94 milioane euro, aceasta fiind a doua încercare de a găsi un consorţiu sau o asociere de firme capabilă să ducă la bun sfârşit lucrările programate.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate este 15 mai.
Iniţial, licitaţia fusese lansată în urmă cu aproape 2 ani, în primăvara lui 2016, an în care s-au împlinit 50 de ani de la inaugurarea barajului şi hidrocentralei de la Vidraru.
La acea dată, barajul era al cincilea în Europa şi al nouălea în lume ca dimensiuni. Contractul a generat un interes foarte mare, Hidroelectrica primind oferte de la 45 de companii din 7 ţări, inclusiv Rusia şi China, însă toate au fost declarate inacceptabile sau neconforme cu specificaţiile din caietul de sarcini, astfel că licitaţia a fost anulată în primăvara lui 2017.
Contractul de lucrări „Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru” scos la licitaţie de Hidroelectrica implică lucrări de execuţie – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice şi electrice din centrala hidroelectrică şi din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalaţiilor deja modernizate.
Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oieşti, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri.
Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa şi al nouălea în lume între construcţiile similare.
Amenajarea asigură o producţie anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.