Se poate dacă ai curaj, dacă ai credința că ceea ce vrei să faci este cu adevărat important și dacă ai nebunia să te arunci în necunoscut. Asta înseamnă să rupi barierele și să ieși din zona ta de confort. Jur că se poate – Mona Nicolici, manager sustenabilitate OMV Petrom.
Aşa cum v-am anunţat, Compania OMV Petrom, prin platforma de responsabilitate socială “Ţara lui Andrei”, organizează pe durata lunii august două serii de tabere tematice, la Moeciu de Sus, pentru 240 de elevi ai şcolilor profesionale din Argeş şi Dâmboviţa. Prima serie de două săptămâni a Taberei Meseriaşilor s-a încheiat, iar cei 120 de elevi care au participat la aceasta, selectaţi din 26 de şcoli profesionale din cele două judeţe, au acumulat cunoştinţe, experienţă şi amintiri de neuitat.
Alături de elevii mecanici, s-au aflat în Tabăra Meseriașilor și profesori care vor să facă o schimbare în bine în activitatea de la catedră. În prima parte au avut cursuri de project management, iar la final s-au concentrat pe dezvoltare personală și metode de lucru pentru copiii cu dificultăți de învățare. La finalul taberei pot câștiga o finanțare totală de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la învățământul profesional din România.
Pe lângă susţinerea financiară a şcolilor profesionale, compania OMV Petrom învaţă elevii să aibă responsabilitate socială. Pentru elevii din Tabăra Meseriașilor, mândria de mecanic vine din a-i ajuta pe ceilalți. De aceea, săptămâna aceasta, copiii au lucrat alături de mentorul lor, Gabriel Onofrei, la recondiționarea a 60 de scaune rulante pentru Fundaţia Motivation Romania.
„Sunt mentor de 5 ani în Tabăra Meseriașilor și de fiecare dată avem altă provocare din care copiii învață rigoarea și disciplina în muncă. Sarcina de anul acesta mi se pare cea mai emoționantă: prin munca lor, elevii vor ajuta persoanele cu dizabilități să se bucure de mai multă mobilitate. Dincolo de toate acestea, recunosc că este greu să fii mentor, este o responsabilitate uriașă, dar mulțumirea de la final o depășește,” spune Gabriel Onofrei, mentor în Tabăra Meseriașilor.
Iată povestea unui tânăr din Argeş, participant la această tabără, poveste publicată şi pe pagina de facebook Tara lui Andrei.
Cosmin, mecanicul care face beatboxing și pirogravează
Pe lângă profesia de mecanic, activitățile din timpul liber te vor ajuta să devii mai bun în ceea ce faci. Un exemplu clar e Cosmin Șuțu, elev participant în această ediție a Taberei Meseriașilor. Perseverent din fire, Cosmin a terminat școala profesională unde a fost la profilul de tehnician în transporturi, iar acum este înscris la Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, la profilul de mecanic auto.
„Îmi place totul legat de mașini. Am vrut să ies din școală cu o diplomă și să am o meserie.” Vrea să ia Bac-ul și să meargă la o postliceală în Pitești la profilul de mașini, calcul numeric. Îi place să învețe și nu i se pare greu dacă face ceea ce îi place. Îi place să încerce câte puțin din fiecare.
„Vreau să am cât mai multe opțiuni în viață, să știu mai multe. Dacă am nevoie de un lucru să am cunoștințele necesare pentru a-l obține. E bine să știi cât mai multe și să te descurci în orice situație.”
După ce l-a surprins prezentarea despre Tabăra Meseriașilor din caravană, și-a scris singur scrisoarea de intenție. „Am pus acolo tot ce am putut să spun despre mine, fără să exagerez și despre punctele pe care vreau să le ating în viață.”
Despre atelierele din tabără are numai cuvinte de laudă și admirație. „Toate informațiile sunt foarte bine venite. De când am ajuns aici mă simt ca un burete care absoarbe tot.” Îi e greu să aleagă un atelier preferat, dar se simte mai bogat după atelierul de leadership – „asta am înțeles de la Tudor, mentorul nostru de la Asociația The Social Incubator. Eu toată viața m-am concentrat pe alte chestii, nu să investesc în mine, chiar dacă alții au făcut-o. Eu am vrut să nu-i dezamăgesc și am vrut să-i mulțumesc pe ei, nu pe mine.”
De la atelierul de gestionare a emoțiilor a plecat cu multe întrebări despe el însuși și cu un nou obiectiv – acela de a se cunoaște mai bine. “Nu mă ajută doar ca mecanic, dar în viață e bine să te cunoști pe tine și să știi cum să te controlezi.”
A lucrat la service-ul repartizat de școală și nu i-a plăcut. Simțea că poate mai mult,așa că a găsit alt service unde a contat că-și dorește să învețe. Cei de acolo i-au văzut determinarea, dar recunoaște amuzat că în prima lună a fost „băiatul care curăță cheile și le așează la locul lor”. Pe parcurs a învățat să schimbe filtre, plăcuțe de frână și uleiul de la mașină. Cea mai interesantă amintire a lui de acolo e când a stat peste program să-și ajute colegii. Au deplasat un motor de Audi A8 și l-au pus în mașină. „Erau doi în spate, doi în față și unul coordona. Am ridicat-o, am adus macaraua, apoi ceilalți au plecat. Am rămas cu celălalt mecanic și am pus amândoi motorul pe mașină. M-a pus în dificultate, dar ne-a ieșit.” Din salariul de atunci, o parte a dat-o părinților în semn de recunoștință pentru că l-au susținut mereu în tot ceea ce a făcut.
Pe Gabi Onofrei l-a descoperit mai demult la „Viteză în Coastă” pe traseul Voina de la Câmpulung, dar abia în Tabără i-a aflat povestea și a fost inspirat de determinarea lui. „M-a impresionat la Gabi că s-a așezat și a vorbit de la egal la egal cu noi și că ne-a lăsat să-l tutuim. Dar n-am putut, pentru că îl respect prea mult.” Îl consideră un om cu caracter foarte puternic. „Mă motivează să continui pe drumul ăsta, de mecanic.” Cea mai importantă valoare pe care și-a însușit-o de la Gabi este respectul. „Nu trebuie să aștepți respectul înapoi, dar e bine să știi că tu l-ai oferit.” E de părere că unui mecanic nu trebuie să-i lipsească din mașină niciodată cricul, cheia de roți și redresorul pentru baterie.
În afara școlii și a meseriei sculptează, pirogravează pe lemn, practică judo și cântă. Aseară, la Meseriașii au Talent a avut un număr pregătit și unul improvizat de beatboxing. A fost alături de Școala Populară de Arte de trei ori la Pitești, la Simfonia lalelelor, cu un stand de sculptură, iar în prezent are clienți pentru care gravează.
Relația lui cu Judo e mai lungă, dar a simțit nevoia să facă pauză ca să se concentreze pe școală și pe evaluarea națională. S-a reapucat mai serios de 4 ani. În trecut participa la mai multe antrenamente și concursuri, unde a făcut și performanță. A luat locul 2 la un concurs național la Mioveni, la categoria U16 la 42 de kg. De la Judo a învățat să fie mult mai disciplinat și să aibă grijă mai mare de el, lucruri care îi folosesc în profesia aleasă. Recunoaște modest că nu e genul care să iasă în față prea mult, dar o face dacă e în beneficiul celorlalți. „Sunt mai mult închis în cochilia mea, dar dacă cineva are nevoie, niciodată nu refuz să dau o mână de ajutor. Mereu simt o satisfacție când pot să-i ajut pe alții.”
După ce o să-și ia carnetul, simte că e nevoie să facă un curs de condus defensiv și unul de pilotaj pentru a merge corect în trafic. E foarte implicat în proiectul final pentru că nu vede un motiv pentru care oamenii nu ar trebui să aibă aceleași șanse, chiar dacă au și deficiențe. “Eu nu sunt mai presus de ceilalți. De la începuturi și până în prezent ne-am născut goi și așa vom pleca. Restul nu contează. La sfârșitul vieții aș vrea să am conștiința împăcată că i-aș putea ajuta pe alții cu informații, fie oferind, fie primind.”
Jobul lui ideal ar fi ori de mecanic auto într-un service oarecare, unde să crească și să se dezvolte, ori de sculer matrițer, pentru că îl fascinează prelucrarea tablei. El nu crede în modele, dar simte că trebuie sa fie cea mai bună versiune a lui, sau cum ar zice mentorul de al atelierele de dezvoltare personală, Tudor – să fie cel mai bun la a fi el.
Tabăra Meseriașilor este un câștig din start pentru el, ca şi pentru toţi ceilalţi participanţi. Pentru că le-a adus, întâi de toate, descoperirea de sine și acumularea de experiență. De asemenea, 20 elevi dintre cei mai pasionaţi vor primi de la OMV Petrom o bursă lunară de 500 lei pe durata anului școlar 2019-2020.