Cum în mediul rural din Argeş, numărul copiilor este în continuă scădere, tot mai multe unităţi şcolare sunt nevoite să organizeze clase cu predare în sistem simultan. În aceste condiţii, cei câţiva prichindei de la pregătitoare îşi desfăşoară activitatea alături de colegi mai mari, în aceeaşi sală de curs. Iar un învăţător lucrează în acelaşi timp cu două, trei sau patru clase, adică într-o oră de curs nu predă o singură lecţie, ci două, trei sau patru, după caz. Această situaţie se va amplifica în anul şcolar viitor.
Efective mici în şcolile săteşti
Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct, prognozează că, în toamnă, sistemul simultan de predare va deveni mai accentuat la ţară. Pentru anul 2019-2020, cu cele mai mici efective de elevi planificaţi pentru clasa pregătitoare figurează şcoli din mediul rural. Unităţile de învăţământ din mediul urban nu se confruntă cu o astfel de problemă. Din contră…
Grosul elevilor, la oraş
Inspectoratul Şcolar Argeş a estimat că vor urma clasa pregătitoare, în anul şcolar următor, 5.311 de copii la nivel de judeţ. Comparativ, promoţia actuală însumează 5.003 de elevi. Creşterea este datorată copiilor din marile oraşe, a explicat Mihaela Crişan. De exemplu, 1.282 de elevi vor începe clasa pregătitoare în unităţile de învăţământ de pe raza Piteştiului.
Prima etapă a înscrierilor
Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare conţine o mulţime de faze şi proceduri. Mihaela Crişan a făcut un rezumat. La 25 februarie, sunt afişate circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare, respectiv numărul de clase. Între 4-22 martie are loc prima etapă a înscrierilor, prin depunerea cererilor de către părinţi (online sau la sediul unităţii). La 25 martie, aceste cereri sunt procesate de comisia naţională. La 29 martie se afişează la unitatea şcolară şi pe site-ul inspectoratului şcolar listele cu copiii înscrişi şi numărul de locuri vacante.
A doua etapă
La 1 aprilie începe a doua etapă a înscrierilor prin afişarea procedurii de repartizare pe locurile disponibile elaborată de inspectoratul şcolar şi aprobată de minister. Între 2-8 aprilie se depun cererile pentru locurile disponibile. În perioada 8-10 aprilie se completează datele în aplicaţia informatică, la 11 aprilie se afişează listele finale, iar între 12-19 aprilie se centralizează datele la nivelul inspectoratului şcolar şi se soluţionează cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
Şase ani
Pot fi înscrişi la clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019. Pentru învăţământul special destinat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale aceştia trebuie să împlinească 8 ani până la data începerii anului şcolar, dar la solicitarea scrisă a părinţilor pot fi înscrişi la clasa pregătitoare şi cei cu vârste între 6 şi 8 ani.
Copiii care au fost respinşi la evaluarea psihosomatică sau cei care au 6 ani, dar părinţii lor nu doresc să urmeze clasa pregătitoare pot fi înscrişi la grădiniţă în grupa mare. Dacă există solicitări de înscriere pentru copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie inspectoratul şcolar şi şcolile îi consiliază pe părinţii să decidă în interesul micuţilor.
Înmatriculări
Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la acea unitate. În cazul în care numărul cererilor de înscriere de la părinţii din afara circumscripţiei e mai mare decât numărul de locuri libere se aplică criterii specifice de departajare, acestea fiind elaborate de fiecare unitate de învăţământ.
2 Comentarii
Anonim
De ce se preda intr-o ora la doua clase si in aceiasi sala de curs? Si mai predati si ca handicapatii cate 2 lectii! Copilul are nevoie de timp sa isi implementeze acel studiu in gandire. Ca preda la 5 copii ca preda la 30 acesti profesori sunt platiti la ora. Motivul pentru care nu exista copii in tara este chiar proasta calitate a educatiei👌.
Calitatea proasta a educatiei datorita schimbarilor continue a editurilor, programelor, tehnicilor de studiu a dus la oameni slabi, profesori slabi, rezultate 0.
Predarea intr-o clasa cu 5 copii ar trebui sa aduca un plus de calitate si intensitate actului de studiu asupra oricarei materii, lucru care ar aduce in 10 ani, de azi inainte, si rexultate exceptionale. Tind isa sa cred ca e vorba doar de manageri prosti, luati din randul profesorilor mediocrii care habar nu au cu ce se mananca calitatea si care pentru o ora de lene(pentru profesor) si de economie (pentru director), acel director va accepta acest rahat de strategie. Cum sa pui tu camere elevilor care au studiat 12 ani copiind uni de la altii, lasati fiind de profesorii care se fac si acum ca nu stiu despre ce e vorba? Punei camera de la generala, testeaza-l, lasa-l corigent repetent, loveste-l cu pixul cand e mic daca vrei sa fie puternic cand e mare. Dar voi nu verti asta😏… voi vreti sa ajunga lamaie in clasa a 7 , in clasa a 11-a ca sa va luati portia la meditatii! E vorba doar despre banii vostri de moment!
Bai fratilor treziti-va! Fara munca nu ne mai scoate nimeni din acest 💩, si se va alege praful de tot sistemul de invatamant! Directorilor, nu mai schimbati editurile copiilor! Fortati profesorii sa se adapteze dupa cele mai serioase edituri nationale pentru copii, nu invers! Profesorilor, nu va mai bateti joc de timpul copiilor ca o sa ajunga toti in strainatate pentru un trai decent, si o sa va blestemati batranetile!
Sporiti gradul de calitate si intensitate al actului de studiu, altfel va va lua dracu pe toti la batranete de nici pensii nu veti mai avea sa va luati doctorii. M.C.,31,UK
George Olteanu
Mulţumim pentru opinie, o vom împărtăşi tuturor cititorilor