Deşi nu părea că va crea cine ştie ce probleme, ploaia căzută în timpul nopţii de luni şi a dimineţii de azi a produs inundaţii în mai multe localităţi din judeţ.
Pompierii au intervenit
Astfel, pompierii argeşeni au fost solicitaţi să intervină în 14 localităţi: Piteşti, Ştefăneşti, Costeşti, Bradu, Călineşti, Stâlpeni, Rociu, Poiana Lacului, Bradu, Izvoru, Leordeni, Ţiţeşti, Mihăeşti şi Popeşti, unde au fost afectate 27 de gospodării şi 11 case. Potrivit prefectului Emilian Dragnea, ISU Argeş a trimis în toate zonele unde s-au produs inundaţii opt autospeciale şi şapte motopompe cu 32 de cadre. Şi alte localităţi din judeţ s-au confruntat cu situaţii punctuale de inundaţii, dar acolo nu au mai intervenit pompierii, ci membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Stradă cu probleme
Cea mai afectată a fost comuna Bradu, unde s-a acţionat cu două echipaje ale pompierilor cu o motopompă. Este vorba în special de strada Livezilor, care iese în DN 65B (varianta autostrăzii către Slatina), unde de fiecare dată când plouă, zona se transformă într-un veritabil râu. „Acolo este o situaţie delicată, fiindcă strada nu are sistem de canalizare pluvială adecvat. Problema ar trebui să fie foarte atent analizată de către administraţia locală, care trebuie să găsească soluţii tehnice de rezolvare. Altminteri, la fiecare ploaie ceva mai consistentă apa va bălti în curţile oamenilor, care şi-au pus gardurile chiar la limita drumului, fără să aibă în vedere că le trebuie şi şanţuri care să preia apele. Şi la Băbana a fost o problemă în sensul că s-a produs o viitură de mici dimensiuni totuşi, dar administraţia locală a gestionat bine situaţia. În altă ordine de idei, s-a constatat că acolo unde s-au produs inundaţii, şanţurile şi tuburile din faţa porţilor erau înfundate cu crengi, peturi, coceni etc. Întrucât primăvara este un anotimp capricios, când pot apărea precipitaţii abundente, primarii trebuie să ia măsuri pentru ca toate zonele de scurgere să fie curăţate”, ne-a declarat prefectul Dragnea.
Luat de ape?
În timp ce vorbeam cu prefectul, am aflat că un heleşteu din apropierea postului de poliţie Bradu s-a revărsat şi a acoperit DJ 659 către Suseni. Traficul rutier a fost blocat total şi deviat pe o rută ocolitoare până la remedierea situaţiei. De asemenea, tot ieri după-amiază, o femeie din Călineşti a sunat la 112 anunţând că nişte copii ar fi văzut cum un om a căzut de pe o punte, care ar fi fost luat de ape şi dus la vale. Către zona cu pricina au pornit echipaje ale pompierilor şi poliţiei, pentru a stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu. La închiderea ediţiei operaţiunea era în derulare.
Canalizare colmatată
Grav afectată a fost şi Sala Sporturilor „Trivale” din Piteşti, unde nivelul apei a atins aproape 40 de centimetri, iar vestiarele şi o parte din grupurile sanitare au fost compromise. Cauza este aceeaşi despre care am relatat de-a lungul anilor, şi anume reţeaua de canalizare pluvială a municipiului. Colmatată în proporţie de aproape 70%, aceasta nu mai face faţă solicitării, iar apa se revarsă pe străzi şi uneori ajunge chiar în subsolurile blocurilor. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, decolmatarea canalizării pluviale ar trebui să constituie una dintre priorităţile administraţiei piteştene. Suntem conştienţi că este o investiţie costisitoare, dar ea trebuie făcută. De preferat ar fi ca lucrarea să fie efectuată cap-coadă, cum se zice, fiindcă decolmatarea parţială n-ar avea efectul scontat, întrucât ar apărea riscul înfundării în zona de amonte.