Robert Glinţă: „Să munciţi şi să vă placă acest lucru; doar aşa veţi fi mai buni”
Înotul românesc străluceşte din nou graţie unui piteştean. Săptămâna trecută, Robert Glinţă a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de înot în bazin de 25 de metri de la Glasgow.
Cu o evoluţie formidabilă, Robert s-a clasat al treilea în finala probei de 100 m spate masculin, cu timpul de 50.30 secunde. Sportivul român a fost devansat de rusul Kliment Kolesnikov (49.09) şi de germanul Christian Diener (49.94). În vârstă de 22 de ani, Robert este legitimat la CS Dinamo, dar a început înotul la CSM Piteşti, sub atenta îndrumare a lui Viorel Ciobanu.
Campionatul European de la Glasgow s-a încheiat duminică, odată cu ultimele finale. România a fost prezentă la cel mai înalt nivel şi în ultima zi. În finala probei de 50 m spate masculin, piteşteanul Robert Glinţă s-a clasat pe locul patru, cu timpul de 23.24 secunde. Menţionăm că înotătorul argeşean este singurul sportiv român care a urcat pe podium la Europenele din Scoţia.
„Am muncit mult ca să ajung aici”
La o zi după încheierea prestigioasei întreceri, am stat de vorbă cu sportivul nostru. Ne-a vorbit despre istovitoarea întrecere la care participase, precum şi despre planurile de viitor.
* Felicitări, Robert! Cum te simţi după încă un succes răsunător?
*** Mulţumesc! Am avut emoţii foarte mari. Îmi doream să obţin cel puţin o medalie, iar faptul că s-a întâmplat la finalul unui sezon încărcat în bazin scurt şi după o schimbare completă a stilului de pregătire mă face să fiu mulţumit de rezultat. Am muncit enorm, m-am pregătit cu gândul să dau tot ce-i mai bun din mine şi am obţinut o medalie. A fost foarte greu, dar am muncit enorm să ajung aici. Îmi doream foarte mult să urc pe podium, vreau ca românii să fie mândri de mine. Succesul meu se datorează întregului colectiv tehnic, mă refer la antrenorul Mugur Tomescu, la preparatorul fizic Ciprian Glinţă, la cercetătorul Pierre DeHillerin şi psihologul Aurelian Ursulescu. Le mulţumesc din suflet.
* Ce urmează pentru tine?
*** O foarte scurtă vacanţă, apoi muncă, muncă şi iar muncă. Bineînţeles, startul la o nouă competiţie importantă. Voi participa în China la FINA Champions Swim Series, în luna ianuarie, unde voi înota în proba de 50 m spate. Însă pregătirea continuă cu obiectivul setat pe Tokyo. Orice sportiv visează la o medalie olimpică sau măcar la o calificare la Olimpiadă. M-am calificat şi bineînţeles că aş vrea să am o prestaţie foarte bună la Jocurile Olimpice din 2020.
* Eşti deja un sportiv consacrat. Nu mai ai nevoie de nicio prezentare. Ce le transmiţi copiilor care acum păşesc prima dată în bazin cu gândul să-ţi calce pe urme. Există un secret al reuşitei?
*** Drumul este lung şi greu, dar este plin de satisfacţii şi câştiguri atât pe plan fizic, cât şi din punct de vedere emoţional şi intelectual. Orice obstacol, oricât de greu şi imposibil de depăşit pare, face acele câştiguri să fie cele mai dulci. Nu cred că există ingrediente secrete în reţeta succesului. Eu zic că lumea cunoaşte care sunt lucrurile ce trebuie făcute pentru obţinerea performanţelor. Cei care vor reuşi cu adevărat să le îndeplinească sunt aceia care îşi doresc atât de mult acest lucru, încât nimic altceva nu mai contează pentru ei. Dragi copii, trebuie să vă dedicaţi tot timpul şi toată energia pe care o aveţi pentru a vă îndeplini obiectivele stabilite. Să mergeţi mai departe, să nu vă daţi bătuţi. Să munciţi şi să vă placă acest lucru, doar aşa veţi fi mai buni decât aţi fost ieri. Eu am avut noroc cu familia mea, care m-a susţinut întotdeauna şi a avut încredere în deciziile pe care le-am luat. Decizii care s-au dovedit a fi chiar foarte bune.