# Flacăra Centenarului – un omagiu adus eroilor argeşeni şi musceleni
# La 100 de ani de la Marea Unire, zeci de mii de eroi au fost comemoraţi în Argeş
– Domnule preşedinte, ce a însemnat Anul Centenar pentru Consiliul Judeţean Argeş?
– În primul rând, în Anul Centenar am dorit să aducem un omagiu zecilor de mii de eroii argeşeni şi musceleni din Primul Război Mondial. Şi nu un omagiu formal, ci prin pomenirea lor, cu nume şi prenume, conform tradiţiei şi credinţei poporului nostru, prin slujbele ţinute la Monumentele Eroilor din fiecare localitate. Am dorit să le arătăm copiilor şi tinerilor că, pentru viitorul nostru şi al lor, avem eroi care s-au jertfit pe câmpul de luptă. De altfel, acesta este şi mesajul transmis de un erou, într-o scrisoare adresată familiei sale: „De-o fi să mor… mor pentru Patria unde m-am născut şi unde ştiu că are să trăiască în pace şi fericire copiii, părinţii şi familia mea… Moartea pentru ţară este o mare cinste…”. Fiind Anul Centenarului, Anul Marii Uniri, un alt moment important a fost lansarea, la Conacul Goleşti, a „Chemării de la Goleşti” – un apel la pace socială şi la solidaritate.
Respect pentru valorile naţionale
– De ce Conacul Goleşti?
– Pentru că aici am iniţiat, în 2016, Grupul Respect pentru Valorile Naţionale. Ne-a fost, de altfel, foarte greu să ne decidem ce loc să alegem. Am oscilat între Vila Florica, conacul marii familii Brătianu, familie care este strâns legată de crearea României Moderne şi de Marea Unire, şi Conacul Goleşti. În final, am ales Conacul Goleşti, locul unde a fost înfiinţată prima Şcoală Slobodă Obştească din Ţara Românească, locul unde regele Carol I a poposit pentru prima dată în România, unde a semnat primul decret. Tot aici se găseşte Tronul pe care au stat regii României, precum şi Biroul lui Carol I. Este dacă vreţi şi asta un respect pentru valorile naţionale.
– În câte localităţi aţi aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri?
– Flacăra Centenarului a fost aprinsă, prima dată, pe 23 ianuarie 2018, la Conacul Goleşti. Astfel, sub egida „România de la Argeş”, în judeţul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Marii Uniri. În istoria României, Argeşul, prin locurile şi oamenii săi, a avut dintotdeauna un rol-cheie, acesta fiind, de altfel, evidenţiat chiar de Nicolae Iorga, prin sintagma „România de la Argeş”, ca mod de a evidenţia legătura dintre fiinţa naţională cu locul de origine. Sub egida proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale”, Consiliul Judeţean Argeş, împreună cu instituţiile de cultură din subordine, Academia Română şi personalităţi naţionale din lumea academică şi culturală a organizat astfel Aprinderea Flăcării Centenarului la Conacul Goleşti. La eveniment au participat membri ai grupului de iniţiativă ai proiectului naţional „Respect pentru Valorile Naţionale”, academicienii Gheorghe Păun, Ion Dumitrache şi Nicolae Panin, regizorul Şerban Marinescu, sociologul Bogdan Ficeag, realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, regizorul Dan Piţa, regizorul Dan Necşulea, senatorul Şerban Valeca, ÎPS Calinic – Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, conducerea Prefecturii, primarii din Argeş, consilierii judeţeni, parlamentari, conducerile celor două universităţi şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesori, elevi. Apoi, pe 24 ianuarie, Flacăra Centenarului a fost depusă la mormintele Brătienilor de la Vila Florica. Flacăra Centenarului a ajuns şi la Chişinău, preluată fiind chiar de la Conacul Goleşti, de Asociaţia Comunelor din România, aşa cum, de Ziua Naţională a Armatei, ea a fost aprinsă şi la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, cel mai mare monument din judeţul nostru închinat eroilor Primului Război Mondial. De notat şi că, la Curtea de Argeş, Flacăra Centenarului a fost aprinsă chiar în curtea Mânăstirii. Flacăra Centenarului a fost aprinsă în 71 de localităţi din Argeş. Pe 1 Decembrie s-a aprins în municipiul Piteşti, la Monumentul Eroilor de pe strada Crinului.
Lacrimi de recunoştinţă
– Din cauza acestei acţiuni aţi fost şi ţinta unor ironii sau chiar critici.
– Aşa cum le-am transmis argeşenilor la începutul mandatului, au fost o prioritate proiectele de investiţii în sănătate, educaţie şi infrastructură. Am considerat însă că trebuie să acord o atenţie deosebită Anului Centenar. Am avut ocazia unică să celebrăm acest moment important în istoria ţării noastre şi l-am tratat cu maximă seriozitate. Miile de oameni care au participat au trăit cu tot sufletul şi şi-au exprimat cu transparenţă emoţiile în timpul ceremoniilor. Am văzut oameni plângând, oameni care sărutau numele străbunicilor, bunicilor, unchilor, dăltuite în piatră pe monumente şi care cu vocea tremurândă ne-au mulţumit că cineva şi-a mai adus aminte de cei dragi lor. În plus, copiii, sub îndrumarea cadrelor didactice, îmbrăcaţi în costume populare, au pregătit, de fiecare dată, cu bucurie şi entuziasm, programe de poezii şi cântece patriotice. Încă un aspect: tot cu această ocazie, am înmânat urmaşilor eroilor Primului Război Mondial, Diploma Centenară. Când în casă copiii, nepoţii sau strănepoţii vor vedea sau vor găsi această diplomă, vor afla că au avut pe cineva în familie care s-a jertfit pentru ţară, de care trebuie să fie mândri. Tocmai de aceea, nu trebuie să-i uităm! Nici noi ca familii şi nici noi ca societate. Las pe toţi aceştia să aprecieze dacă demersul nostru a fost unul motivat sau de criticat.
Apel la responsabilitate
– Revenind la „Chemarea de la Goleşti” şi la mesajul acesteia…
– În prezenţa a numeroase personalităţi naţionale, academicieni, personalităţi din cultura şi cinematografia românească, primari, oameni politici şi în faţa a sute de argeşeni şi musceleni, anul acesta, în luna august, la conacul „Boierilor cei ziditori de ţară” a fost lansată „Chemarea de la Goleşti”. Eu sunt mândru că sunt argeşean şi muscelean şi ştiu că judeţul Argeş a avut şi va avea întotdeauna un rol important în istoria României, prin marii oameni de stat pe care i-a dat acestei ţări, şi asta numai dacă ne referim la faptul că România Modernă a avut şapte prim-miniştri, pe lângă cele ce le-am spus mai devreme. Deci avem, cu toţii, suficiente motive să fim mândri de asta, mai ales dacă ne cunoaştem istoria. Noi, cei cu părul alb, mai avem obligaţia să le prezentăm această istorie generaţiei tinere, dar este decizia lor dacă o vor respecta sau nu. „Chemarea de la Goleşti” reprezintă, în fapt, un apel la responsabilitate şi solidaritate, la pace socială. Am considerat că este momentul să reînvăţăm să respectăm şi să protejăm cu sfinţenie trecutul, tradiţiile simbolurile şi valorile naţionale, să ne edificăm cu dăruire prezentul înţelegând că viitorul stă numai în puterea noastră ca naţiune demnă printre naţiunile lumii. Tot cu această ocazie, am înmânat trofeele „Personalitatea Anului Centenar”, pentru implicarea în promovarea şi cultivarea valorilor naţionale, unor mari nume, precum academicienii Răzvan Theodorescu, Ioan Dumitrache şi Gheorghe Păun, regizorul Şerban Marinescu, jurnalistul Bogdan Ficeac, actorul Mircea Diaconu, realizatoarea TV Lucia Hossu-Longin şi generalul Constantin Năstase din Mioveni, care au şi semnat „Chemarea de la Goleşti”. Sunt convins că asemenea personalităţi constituie o bază solidă pentru ceea ce am vrut să transmitem.
Identitate şi unitate
– „Chemarea de la Goleşti„ a primit şi binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, PF Părinte Daniel.
– Da. Atât istoria poporului român, cât şi a Bisericii Ortodoxe este direct şi strâns legată de Argeş, teme care au fost abordate în cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu Preafericitul, aici, în Argeş. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a punctat faptul că proiectele Consiliului Judeţean Argeş – „Respect pentru Valorile Naţionale”, „Flacăra Centenarului” şi „Chemarea de la Goleşti” – au la bază tocmai aceste aspecte, promovând aceleaşi principii, precum respectul şi promovarea valorilor naţionale şi a eroilor acestui neam, unitatea şi pacea socială. Tocmai de aceea, Preafericitul Părinte Daniel a dat binecuvântarea sa „Chemării de la Goleşti”, punctând faptul că prin aceste proiecte am reuşit să reunim în jurul respectului pentru istoria neamului românesc preoţii, cadrele didactice, cetăţenii, precum şi tânăra generaţie, care astfel nu va uita sacrificiul eroilor noştri. Pentru toate acestea, a acordat Consiliului Judeţean Argeş „Diploma omagială”, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru merite deosebite în păstrarea credinţei ortodoxe şi promovarea identităţii şi unităţii poporului român, precum şi medalia „Regele Ferdinand I – Făuritorul Marii Uniri”. La rândul meu, i-am oferit Prefericitului Părinte Daniel trofeul „Omul de Fier”, simbolul Argeşului şi Muscelului.
– Un mesaj de final?
– La evenimentele dedicate Centenarului, în judeţul Argeş, au participat sute de preoţi, sute de cadre didactice, mii de elevi şi tineri, mii de argeşeni, alături de autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene. Le mulţumesc tuturor! Le urez tuturor argeşenilor şi muscelenilor „La mulţi ani!” cu ocazia Zilei Naţionale a României! (P)