Insula Riems situată în Marea Baltică este o exclavă, între continent şi Insula Rügen. Pe micul teritoriu lung de 1.250 metri şi lat de 300 metri se află cea mai veche unitate de cercetare virusologică din lume, construită în anul 1910 de către cercetătorul Friedrich Löffler, elev al lui Robert Koch. La acea vreme, institutul de pe insulă consta în câteva încăperi separate pentru 12 vite şi câţiva porci, plus un mic laborator. Medicul Löffler a stabilit încă din 1898 că periculoasa boală aftoasă la vite nu era cauzată de bacterii, ci de „organisme foarte mici”. El descoperise, de fapt, viruşii.
Astăzi, Institutul cercetează bolile infecţioase ale animalelor de fermă, biologia moleculară, diagnosticarea virusurilor, imunologia şi epidemiologia. Aici sunt studiaţi cei mai periculoşi viruşi care se transmit de la animale la oameni: Ebola, febra hemoragică Crimeea-Congo, virusul Gripei aviare şi SARS-CoV-2. În plus, virusul rabiei (al turbării), virusul pestei porcine, boala vacii nebune sunt cercetate pe probe de la animale infectate artificial. Toată insula este o zonă restricţionată, deoarece pericolul de contaminare este mare. Mai multe bariere de protecţie, care separă grajdurile de laboratoare, ca şi aerul filtrat şi echipamentul modern pentru personal asigură condiţii optime pentru cercetare.
Guvernul federal german a investit 300 milioane euro în cele 89 de laboratoare şi 163 de saivane pentru cele 10.000 de vite necesare experimentelor. În laborator lucrează 450 de cercetători, biologi, dar numai câţiva au acces la virusurile mortale.
Globalizarea nu a adus doar avantaje pentru omenire. Viruşi noi se raspândesc în Europa. Este o luptă contra cronometru împotriva noilor „agresori”. Un exemplu recent este pesta porcina africană, care a infectat deja porci mistreţi în nordul Germaniei. Trebuie evitată transmiterea virusului la crescătoriile de porci. Cercetătorii din laboratoarele Insulei epidemice Riems sunt permanent în alertă.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.