Ziarul „Argeşul” a solicitat recent unui număr de cinci instituţii – Prefectură, Poliţie, Jandarmerie, Direcţie Silvică, ITRSV Ploieşti – informaţii privind măsurile luate în cazul exploatării nemiloase a pădurilor din Argeş, în special în zona Vidraru. Ei bine, mai puţin Poliţia, care ne-a înştiinţat că vom primi un răspuns în 30 de zile, toate celelalte instituţii au încercat să justifice, cu date, că tăierea materialului lemnos se desfăşoară perfect legal.
Bla, bla, bla…
Garda Forestieră Ploieşti, prin Instituţia Prefectului, a ţinut să precizeze că „aspectele privind tonajul care tranzitează şoseaua naţională din vecinătatea barajului Vidraru” nu sunt de competenţa sa. Şi că „în cazul drumurilor publice, controlul trasabilităţii materialelor lemnoase se face de către agenţii de poliţie sau de aceştia însoţiţi de personalul silvic”. Cei de la Garda Forestieră susţin că ei pot face controale doar în pădure. Şi apoi ne înşiruie o listă „generică” de acţiuni efectuate în 2016-2017 în care au fost aplicate sute de sancţiuni în valoare de milioane de lei. Ce mai la deal la vale – Garda Forestieră are treabă: lucrează pentru binele pădurii…
Despre răspunsul Jandarmeriei am scris zilele trecute. Şi jandarmii argeşeni lucrează, şeful lor transmiţându-ne în scris că au fost inventariate topoare, atelaje şi chiar… motofierăstraie. Şi în acest caz – aţi ghicit! – amenzile au curs cu nemiluita…
Ce ne spune Direcţia Silvică?
Din răspunsul primit de la Direcţia Silvică reiese clar iritarea şefilor acestei instituţii. După o înşiruire de date tehnice despre cât de corect sunt exploatate zecile de mii de metri cubi de material lemnos şi despre faptul că cel puţin 12-15 camioane încărcate cu buşteni ar trebui să coboare zilnic pe drumul menţionat de noi în articolele publicate, primim şi o „dojană” din partea semnatarului adresei de la D.S. Argeş: „Considerăm că ar fi fost mult mai productiv dacă înainte de publicarea articolului am fi fost contactaţi pentru a vă oferi lămuririle cuvenite în legătură cu aspectele sesizate şi, astfel, ar fi fost evitate şi cheltuielile impuse de deplasările echipelor noastre pentru verificările prezentate (…).”
Serios?! Deci, să înţelegem că, dacă dacă presa nu scrie astfel de articole, reprezentanţii Direcţiei Silvice nu fac verificări, adică nu cheltuie bani?! Sau poate sugeraţi să decontăm noi cheltuielile dumneavoastră?!
Tot în răspunsul de la Silvic ni se explică: „Din analiza obiectivă a fotografiilor dv. privind restricţia (16 tone) de pe DN7C – Transfăgărăşan, în punctul unde se lucrează la acel pod, orice om de bună credinţă poate constata că plăcuţa avertizoare se referă numai la acel punct (km 83+600m) şi nu la întreaga lungime a DN7C, aşa cum s-a prezentat în materialul dv”.
Suntem de acord cu „fina” observaţie făcută de dumneavoastră şi de „postacul” care vă apără interesele şi ne sesizează (sub numele de Alex) acelaşi aspect în ediţia electronică a ziarului. Dar de ce nu ne spuneţi că s-a făcut pe dracu’ în patru şi s-a „umblat” la indicatorul de restricţie de tonaj, tocmai ca buştenii să „curgă” liniştiţi pe Valea Argeşului. Cu ceva vreme în urmă, indicatorul respectiv nu avea plăcuţă care să precizeze km. 83+600. Dar probabil că interesele sunt atât de mari în cazurile respective şi nu se puteau împiedica aceste camioane de lipsa unei banale plăcuţe…
Sau poate doriţi să ne amintim şi de restricţia de 16 tone aflată cândva la ieşirea din Curtea de Argeş spre Domneşti, restricţie instalată pentru că, undeva, la ieşire din Valea Iaşului, drumul risca să se surpe sub greutatea camioanelor ce cărau buşteni. Soluţia găsită după ce au fost scrise nenumărate articole despre traficul de masă lemnoasă a fost una simplă, dar uluitoare: restricţia de tonaj a dispărut cu totul.
Îi asigurăm şi noi în continuare pe cei de la Direcţia Silvică Argeş de o bună colaborare, dar mai avem un singur aspect de lămurit, asta că tot sunt cei de acolo buni la calcule… Dacă legal, în fiecare an, se exploatează 70.000 mc din bazinele forestiere aferente O.S Vidraru, fără a socoti ce se taie ilegal, cam în cât timp se va termina pădurea în acea zonă?!
În rest, spor la treabă!