Ieri a avut loc prima emisiune „Subiect de Presă” sub sigla Antena 3 Piteşti, emisiune realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. Subiectul – ofertant: „Pensionarii ar putea fi valorizaţi de marile companii”. Invitaţi în platou: Cristian Popescu Piedone, coordonator politic la nivel naţional al Partidului Puterea Umanistă – Social Liberal, şi Ion Cornel Lazăr, preşedintele interimar al filialei argeşene a acestei formaţiuni politice şi coordonator pentru zona Muntenia.
În Argeş a fost ieri şi „Caravana Umanistă” care, condusă de Cristian Popescu Piedone, strânge semnături pentru transformarea în lege a unei iniţiative cetăţeneşti privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor. În fond, de ce să irosim experienţa şi profesionalismul acelora care s-au dedicat o viaţă întreagă unui anumit domeniu de activitate? Mai ales că acum ne confruntăm cu o acută criză pe piaţa muncii…
Nevoia de forţă de muncă
„Adică vreţi să puneţi iarăşi omul în centrul Universului?”, a întrebat Mihai Golescu pornind de la denumirea partidului.
„Ne-am propus să facem o altfel de politică, să venim în sprijinul real al cetăţenilor. Oamenii sunt auziţi acum doar în perioadele de campanie electorală. De aceea PPU-SL a susţinut imediat iniţiativa cetăţenească privind valorificarea experienţei profesionale a pensionarilor care încă sunt în putere. Oamenii simpli nu aveau puterea de a face acest demers, să strângă 100.000 de semnături. Noi am strâns deja cam 40.000 de semnături care nu au fost luate nici din cartea de telefon, nici de pe cruci, ci sunt reale.
După 29 de ani, oamenii te simt, nu poţi merge la nesfârşit în faţa lor cu aceleaşi minciuni. O să vedeţi la alegerile europarlamentare, absenteismul va fi foarte mare”, a spus Cristian Popescu Piedone. Proiectul susţinut de PPU-SL prevede că societăţile comerciale cu capital privat care au cifră de afaceri de peste 5 milioane lei la sfârşitul unui an vor avea obligaţia să angajeze cu contract individual de muncă cel puţin un pensionar cu titlu de consilier în domeniul de expertiză al societăţii şi să i se garanteze cel puţin salariul minim brut pe ţară aflat în plată. Peste 50% dintre pensionari sunt încă „verzi”, după cum a spus coordonatorul politic al PPU-SL, dar la interviuri angajatorii evită astfel de persoane. „Mi-aş dori să am expertiza unui om trecut prin viaţă, un arhitect, un inginer… Una e facultatea pe care o fac tinerii şi alta este să ai şi «facultatea» vieţii”, a spus Cristian Popescu Piedone, care a mai adăugat că respectivele firme vor beneficia de anumite facilităţi fiscale. Desigur, ideea s-a lovit de anumite obstacole, dar iniţiatorii au reuşit să arate care sunt avantajele unei asemenea măsuri. Mai ales când statul investeşte în pregătirea tinerilor (la şcoală), dar aceştia pleacă peste hotare imediat ce au ocazia.
Mihai Golescu a ţinut să precizeze că anumite măsuri, cum este cea legată de majorarea „din burtă” a salariului minim impusă de către Guvern, nu ţin cont de realităţile mediului economic. „Aveţi dreptate. Şi eu m-am lovit de această problemă, dar ceea ce propune acum PPU-SL se adresează unor firme cu o anumită putere financiară, vorbim despre cifră de afaceri de peste 5 milioane lei”, a spus Ion Cornel Lazăr.
Selecţie
„Legiuitorul va fi foarte selectiv. Dosarul va trebui să conţină anumite criterii, va exista un fel de registru al acestor consilieri personali. Nu va fi nimic pe cunoştinţe, relaţii, pile, ci va exista un mecanism bine pus la punct care va pune cu adevărat în valoare experienţa unor oameni”, a declarat Cristian Popescu Piedone. În timpul emisiunii a fost difuzat şi un sondaj (vox-populi), iar toţi cei intervievaţi au apreciat pozitiv iniţiativa. Mai ales că unii pensionari sunt… tineri (55-60 de ani, iar dacă ne referim la cei din anumite structuri chiar sub 50 de ani!). „În Argeş, avem ca ţintă strângerea a cel puţin 5.000 de semnături. Avem puncte de strângere de semnături în Piteşti la Teatrul «Davila», în Curtea de Argeş, vom avea şi în Costeşti… Sunt convins că vom reuşi să ne atingem obiectivele”, a spus Ion Cornel Lazăr. „De asemenea, vom mai demara două iniţiative noi până în toamnă, proprii, ale partidului. Una pe justiţie, că se tot vorbeşte acum despre acest subiect, şi una de interes cetăţenesc”, a mai completat Cristian Popescu Piedone.
Doar hârtii…
Crudul adevăr legat de ce se întâmplă în sectorul bugetar a fost „devoalat”. „Administraţia publică este saturată de oameni care nu sunt profesionişti, care sunt slugi politice. Odată ajunşi în birou, se rup de realitate. Nu mai avem specialişti, iar tinerii ne-au plecat peste hotare. Vedem numai proiecte – unele bune – blocate de opozanţii politici, trec mandatele şi ne tot întrebăm ce s-a făcut. Banii se cheltuiesc pe studii de fezabilitate, pe hârtii”, a spus Cristian Popescu Piedone care are o experienţă de 28 de ani în administraţie, inclusiv ca primar de sector în Bucureşti. Mihai Golescu a adus aici în discuţie proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu la care s-au tot dat bani pentru studii de fezabilitate, dar degeaba (cel puţin până acum), ca să nu mai vorbim despre faptul că anumite instituţii ar fi trebuit să cerceteze ce s-a întâmplat cu fondurile respective. „Sunt în instituţiile de stat persoane care blochează proiectele doar pentru a se menţine pe posturi. De aceea suntem unde suntem, adică la pământ. De unde infrastructură, de unde sănătate, de unde învăţământ?!”, a exclamat, la rândul său, Ion Cornel Lazăr.
În stradă…
Cine nu îşi aduce aminte de Cristian Popescu Piedone când făcea mai mereu acţiuni stradale? Desigur, de la ştiri. Acum, însă, politicienii merg doar în campanie pe teren. „Eu am venit pe post de antrenor şi vreau să antrenez o echipă. Vreau să fac ce nu au făcut alte partide care sunt numai partide de nuci, nu au lăsat să crească nimic. Vreau să las tinerii să urce. Înainte de a ajunge într-o campanie electorală trebuie să demonstrezi, să faci anumite lucruri reale, să faci acţiuni nu numai umanitare, ci şi de altă natură. Eu aşa am câştigat: nu am promis, ci doar am demonstrat întâi că pot face. Noi acum, însă, nu cerem nici măcar voturi. Nu suntem implicaţi în alegerile europarlamentare, ci avem o iniţiativă cetăţenească. E atipic”, a spus Cristian Popescu Piedone care a ţinut să sublinieze un aspect regretabil: avem politicieni care „exportă” scandalul intern către exterior şi fac rău ţării. În ceea ce priveşte doctrina, Popescu Piedone a spus că nu mai există doctrine pure, mai ales la partidele istorice, iar PPU-SL, fiind un partid în construcţie, doreşte să facă politică în interesul cetăţeanului pentru ca „viitorul copiilor noştri să fie aici, în România, nu undeva peste hotare”.
Mihai Golescu a pus în discuţie problema resurselor şi poziţionării faţă de acestea, mai ales faţă de resursa umană. „Împreună putem reaprinde patriotismul, naţionalismul, dar din cauza acestei tranziţii am devenit parcă mai răi, mai egoişti. Aceste lucruri trebuie să se termine. Să luptăm împreună pentru copii, pentru viitor. Nu obligăm pe nimeni să vină la noi în partid, dar cu toate acestea oamenii vin alături de noi, atraşi de ideea de umanism aşa cum îl promovăm noi”, a spus Piedone.