Fierbere mare la Piteşti! La propriu, în termometrele care arată peste 35 de grade Celsius la orele prânzului, cu tendinţe spre 40. La nivelul solului, din cauza betonului încins, se simte şi mai tare căldura sfârşitului de iulie. Suferă oamenii, suferă animalele. Şi plantele suferă. Dar primarul şi-a propus să salveze vegetaţia; nu vrea să vadă vreun arbust uscat.
Se golesc butoaiele cu bere
Luna care se încheie chiar a fost a lui Cuptor, cum se spune. Vârf de sezon estival, vacanţă pentru elevi, concedii pentru mulţi părinţi. Atmosferă de relaxare şi bună dispoziţie generală, seară de seară, la terasele urbei, arhipline, unde se golesc repede butoaiele cu bere rece. Totuşi, la Primăria Piteşti e o stare de îngrijorare. Nu pentru ştirile sumbre din care aflăm că virusul „Delta” de la toamnă ne va afecta şi nouă existenţa. Dincolo de preocupările medicale, edilii se gândesc, în zilele acestea toride, cum să salveze spaţiile verzi ale oraşului. Din noaptea de Sfântul Ilie, când, după o secetă îndelungată, s-a abătut ploaia peste Piteşti, n-a mai căzut niciun strop de apă. Pământul e bolovănos, uscat. Iarba, florile, arbuştii, copacii tineri din parcuri, plantaţi astă-primăvară, sunt în pericol. Oamenii se mai descurcă la orele după-amiezilor când aerul e irespirabil. Unii în casă la umbră, alţii la terase, cu răcoritoare. Pensionarii şi cei mai strânşi la pungă preferă izvoarele cu apă rece, proaspătă, precum cel de pe strada Crinului unde se stă la rând pentru lichidul vital.
Duduie motoarele
Primarul Cristian Gentea a mers în multe dintre locuri şi a constatat că trebuie intervenit urgent. A dat dispoziţiile necesare şi asta se vede pe străzi, în fiecare dimineaţă înainte de răsăritul soarelui. Lucrătorii ADP sunt în alertă, maşinile – cu motoarele turate. Sunt formate echipe, se acţionează pe mai multe „fronturi”. Parcurilor li se acordă o atenţie sporită. Sunt prioritare, oaze de natură, binefăcătoare pentru ochii, sufletul şi plămânii cetăţenilor. Dar nu este neglijat nici asfaltul ce poate fi deteriorat din cauza caniculei şi a traficului intens. Câteva cisterne traversează oraşul de la un capăt la altul pentru a stropi străzile şi bulevardele. Spre deosebire de anii precendenţi, se acţionează nu doar în zona centrală, ci şi în cartiere unde, din păcate, mai apar probleme, maşinile ADP îşi fac loc cu greu din cauza celor care parchează maşinile aiurea. Dar planul e plan şi trebuie îndeplinit. Nu se acceptă abateri sau scuze. Spaţiile verzi trebuie salvate, iar primarul nu vrea să vadă vreun parc afectat, arbuşti sau copaci de-abia plantaţi în martie, uscaţi.
S-a topit spiritul civic?
Totuşi, oraşul e mare. Mult prea mare pentru lucrătorii ADP şi Salpitflor, oricât de mult ar munci ei. E nevoie de spirit civic. De fiecare cetăţean, care s-ar putea ocupa de un petec de spaţiu verde din dreptul blocului său ori al casei în care locuieşte. O tufă de trandafiri, un arbust, un strat cu flori, o palmă de pământ cu iarbă, o bucată de gard viu poate oricine să ia în grijă. Să le stropească dimineaţa sau seara. La fel cum iarna suntem „datori” să curăţăm zăpada şi gheaţa de la scara de imobil sau poarta pe care intrăm, firesc ar fi să ne alăturăm eforturilor aleşilor locali. O plantă salvată însemnă un pic mai mult oxigen pentru noi. Vor veni cetăţenii în întâmpinarea dorinţei primarului Cristian Gentea? vor mai fi zile de caniculă infernală, cu temperaturi spre 40 de grade Celsius la urmbră! Salvăm împreună spaţiile verzi ale Piteştiului sau privim pasivi cum se zbat oamenii de la ADP şi Salpitflor? Mai există spirit civic? Sau s-a topit sub razele dogorâtoare ale soarelui?