Plenul Senatului a modificat Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării actului normativ impuse de Decizia CCR 453/2018, prin care legea a fost declarată parţial neconstituţională.
Cea mai importantă modificare adusă legii, la iniţiativa senatorilor PSD, prevede că şi infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere. Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată nu are rapoarte de abateri disciplinare, are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 (cinci) ani, iar fapte pentru care a primit pedeapsa nu a fost comisă cu violenţă. Senatul a mai stabilit că „regimul detenţiei la domiciliu se aplică şi persoanelor condamnate la închisoarea de până la 10 ani – femeile însărcinate, persoane care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive”.
Un Comentariu
Anonim
Ați uitat să subliniați „apăsat” că măsura nu se aplică la „recidivă” ! Altfel, e o „măsură”care se aplică cu succes de mult în state europene civilizate ! …Dar noi suntem români , şi parcă vom vedea şi „amendamentul” , cum că „se aplică şi la recidivişti şi la infracțiuni cu violență” ! Dar să scuipăm în sân/să batem în lemn … de aşa… „premoniție”!