Semnele comune ale infecţiei cu noul coronavirus includ febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie. În cazuri grave, infecţia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi chiar moarte.
Puteţi obţine detalii, ce-i drept destul de sumare, cu privire la conduita medicală dacă sunaţi, ca şi noi, la Telverde 0800.800.358. Fiind un număr de informare, şi nu de urgenţă trebuie să aveţi răbdare până vă preia apelul un operator.
Sunaţi medicul de familie!
O voce de la linia Telverde ne-a oferit câteva sfaturi. Semnalul de alarmă este tras de o febră de cel puţin 38,5 grade Celsius care nu cedează la măsurile antitermice clasice şi de o tuse care nu poate fi controlată nici ea cu un tratament. Iar dacă apar dificultăţi în respiraţie să nu subestimaţi problema şi să cereţi ajutor imediat. Ca să preveniţi complicaţiile, încă de la primele simptome de boală trebuie să luaţi legătura cu medicul de familie pentru a vă învăţa ce aveţi de făcut. Dacă nu-l puteţi contacta pe doctorul la care sunteţi arondaţi şi vă simţiţi foarte rău apelaţi la 112 (să nu abuzăm de acest număr de urgenţe fără un motiv real!).
Specialiştii atrag atenţia că noul coronavirus este un virus şi, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, în condiţii de spitalizare pot fi administrate antibiotice, deoarece este posibilă coinfecţia bacteriană.
Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.
Rămâneţi acasă!
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii sunt publicate sfaturi pentru a nu contracta COVID-19. Ce elemente comportamentale trebuie urmate pentru a ne proteja atât pe noi, cât şi pe ceilalţi citiţi în ceea ce urmează.
* Rămâneţi acasă dacă aveţi simptome de gripă sau răceală şi sunaţi medicul de familie pentru a solicita sfaturi. Nu mergeţi din primul moment la unităţile de urgenţă. Există riscul, în cazul în care sunteţi purtător al virusului, să transmiteţi şi altor persoane noul coronavirus.
* Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.
Se recomandă să nu intraţi în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniţi la domiciliu. Evitaţi atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces (protejaţi-vă folosind şerveţele de unică folosinţă). Păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În cazul în care vă aflaţi în autobuz încercaţi să NU staţi faţă în faţă cu alţi pasageri. Asiguraţi-vă, după folosirea transportului în comun, că v-aţi igienizat mâinile înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura.
Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi on-line. Optaţi pentru munca de acasă, în măsura în care aveţi această posibilitate oferită de angajator.
* Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată. Folosiţi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă şterge mâinile. Dezinfectaţi frecvent, cu soluţie pe bază de alcool sau clor, suprafeţele cu care intraţi în contact, atât acasă, cât şi la locul de muncă. Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăşuraţi activităţi. Nu beţi lichide din aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosiţi aceleaşi tacâmuri.
Respectaţi autoizolarea la domiciliu
* În mod obligatoriu, românii care se întorc în ţară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă acelaşi lucru. Semnalaţi imediat medicului de familie dacă aţi călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv nu se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obţinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
* Dacă vă aflaţi în autoizolare la domiciliu, nu părăsiţi sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, nu primiţi vizitatori şi nu intraţi în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
Evitaţi, cu prioritate, expunerea vârstnicilor (peste 65 de ani) şi a bolnavilor cu imunitate scăzută/boli asociate (diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer) către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone cu trafic intens.
* Ţineţi cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptomele specifice. Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Reţineţi şi că animalele de companie nu transmit coronavirus.