A trecut peste un sfert de secol de când ne-am recâştigat libertatea şi nu s-a întâmplat mai nimic bun în privinţa traiului nostru de zi cu zi. Toţi aleşii s-au transformat în nişte serafimi cu feţele roz şi sănătoase, lăsându-se purtaţi în cărucioarele de paralitici, nu fiindcă i-ar obliga slăbiciunea unor trupuri stoarse de vârstă şi boală, ci din obiceiul efortului cât mai puţin. Buzunarele lor sunt ticsite de bani, iar pretutindeni în ţară vântul flutură uriaşe pancarte având scris pe faţă sloganul „Îndrăzneşte să crezi în România!”, iar pe dos poţi citi cu ochii minţii că datoria politicianului este să înveţe a trage foloase din orice efort depus. Trai bun, confort, succes, satisfacerea instinctelor primare, patriotism ca decor. Sufleteşte, însă, neant. PSD i-a dat ţării o misiune de partid. Ca pe vremea vechilor comunişti. Lucrul acesta se vede după sloganul de campanie electorală. Există la aceşti oameni o dorinţă de a stoarce vieţii toate plăcerile pământeşti, de a trăi animalic de bine, de a se pune la adăpost de suferinţe. Dar în spatele acestui trai îndestulat stă sărăcia majorităţii românilor.
Prin urmare, timp de peste un sfert de veac suntem în situaţia de a-i vota în mare parte pe aceiaşi politicieni, care nu au fost daţi la o parte nici de vârsta înaintată, nici de rivalii din propriul partid şi nici de voturile cetăţenilor. O astfel de realitate socială în care trăiam astăzi cu toţii a fost descrisă foarte bine în vechime de către un înţelept, care spunea desluşit cum Achile, cel iute de picior, nu putea ajunge din urmă o broască ţestoasă, deoarece în spaţiul încremenit nu există niciun fel de schimbare. Drept care, începând cu evenimentele din iarna lui ’89, trăim într-un spaţiu încremenit politic şi social. Economic se mai mişcă însă ceva, dar numai în direcţia furtului. Mai mult, după filozoful antic Zenon, totul stă pe loc şi zadarnic ne bucurăm ori ne supărăm, închipuindu-ne că mâine va fi altfel. Însă ceea ce mă înspăimântă în peisajul acesta cenuşiu nu e atât lipsa spiritului etic, ci sentimentul că majoritatea dintre noi începe să se obişnuiască cu aceleaşi figuri politice şi să nu reacţioneze în niciun fel. Iată de ce nu mai cred în reacţia opiniei publice. Am început să ne obişnuim cu toate nedreptăţile şi cu toate ingratitudinile unora dintre semenii noştri. Nu a mai rămas nimic din ceea ce înseamnă sentiment de onoare, de cinste, de onestitate, de mândrie sufletească.
În aceste condiţii, mă uit înspământat cum destinele judeţului meu sunt date pe mâna unor oameni care nu înţeleg nimic din complexul gravelor probleme politice aflate la ordinea zilei. Nu avem oameni cu instinct politic, nici cu carismă, ci doar politicieni cu interese personale şi de partid. Or, dacă omului de pe stradă nu-i pot pretinde mai multe cunoştinţe politice decât acelea pe care le obţine de la televizor şi din ziare, pe un politician aflat în fruntea unui judeţ am dreptul să-l întreb ce ştie despre cum se guvernează o comunitate de oameni.
Dar mulţi dintre noi, din păcate, vor vota aşa cum au votat mai bine de un sfert de veac, fără să aştepte vreun răspuns la vreo eventuală astfel de întrebare. Mai mult, aproape toţi cu care vorbesc despre milioanele de lei sau euro furate prezintă o comodă neîncredere şi un ieftin scepticism de spectator, crezând că trebuie să fie undeva o şmecherie, o răfuială politică.
Prin urmare, nu pot să mai cred într-un judeţ în care trăieşte una dintre cele mai detestabile şi corupte administraţii din ţară, în care oamenii se zbat în sărăcie, iar mizeria a devenit regulă endemică. Afirmaţia aceasta nu este una gratuită şi o pot dovedi cu faptul că judeţul nostru se plasează pe locul al treilea la defrişări ilegale ale pădurilor, la neexecutarea unor hotărâri judecătoreşti definitive etc. Unii edili-şefi îi angajează în primăriile lor numai pe cei care îi susţin sau le sunt rude, dând dovadă de un puternic spirit de familie. Aş putea da zeci de astfel de exemple. Iar pe de altă parte, îi vedem pe politicieni cum ne vorbesc de parcă ne-ar fi scos ei din peşteri, pe două labe, să privim cerul. Căci ce vedem e groaznic şi fără nicio legătură cu administrarea unui judeţ. Vedem cum chiar liderii noştri politici se opun dezvoltării propriului judeţ. Poate nu conştient, ci doar din prostie. Dar în acest caz prostia e culpabilă. Şi, în calitate de sociolog, încep să cred – culmea sociologiei – că ne-ar fi chiar mai bine dacă ne-am lipsi cu totul de astfel de politicieni. Când privesc fotografiile cu Argeşul de la începutul anilor ’90 rămân extaziat. Dar când îl privesc acum, trăiesc sentimentul de regret şi oricine s-ar putea întreba cine au fost cei care şi-au bătut joc de el? Ruinele fostelor întreprinderi sunt o ruşine. Iar nouă ni se cere „Îndrăzneşte să crezi în România!”, de parcă noi nu am şti că acest îndemn este făcut chiar de cei pe care nu-i interesează destinele acestei ţări. Şi mai sunt multe de spus, acuzaţii grave, cu direcţii precise, care aruncă o lumină extrem de suspectă asupra celor care au devalizat judeţul nostru.
Gheorghe SAVU
21 Comentarii
Doctorul
Bine, atunci eu cu cine votez?
Victor Viorel
Alege-te pe tine. Salvarea este individuala. Iar daca esti pe bune doctor pleaca in Occident asa cum eu, ca profesor, am plecat in Spania. Nu mai astepta nimic de la acesti politicieni centenari.
Puiu
Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar Mefisto a câştigat lupta cu serafimul Savu , pe care l-a determinat să pună una dintre cele şase perechi de aripi la ochi, după ce i s-a adresat de mai multe ori cu „om drag”! Puterea malefică a lui Mefisto, l-a adus pe autorul editorialului în pragul trensformării în Bastus. Conform replicii lui Dinică, una dintre cele care au făcut istorie, autorul se leagă tocmai de sloganul PSD-ului. Condus de filozoful antic Zenon, în acest caz, autorul nu realizează, că dacă ar fi fost după Zenon ,astăzi nu am fi avut nici Xenon, nici Neon! Că domnul Savu este un om cultivat, care a trezit plăcerea a mii de cititori, nu încape nicio îndoială. Procentual, la momentul de faţă, Domnia Sa deţine 33% din cele mai citite articole, lucru pentru care merită felicitat! Nici mie nu-mi place sloganul PSD, dar nu înţeleg de ce afirmaţia editorialistului „nu pot să mai cred într-un judeţ în care trăieşte una dintre cele mai detestabile şi corupte administraţii din ţară, în care oamenii se zbat în sărăcie, iar mizeria a devenit regulă endemică”, nu a fost făcută până acum. Nu sunt în măsură să dau lecţii, mai les unui om cu mult peste nivelul meu, din anumite puncte de vedere, dar era mai bine să ne dea câteva detalii despre partidele nou înfiinţate, USR, PRU, cu oameni noi, că ne-am săturat de aceleaşi figuri îmbătrânite în politică, de 27 de ani. Pe unele posturi de ştiri se vorbeşte despre 690 de ONG-uri finanţate de Soros, care vor să destabilizeze România. Daţi-ne şi nouă câteva detalii , dacă aveţi!
Savu Gheorghe
Motivul afirmației la care vă referiți, domnule Puiu, este unul simplu, și anume: „Politicienilor, nu veniți în campania electorală îmbrăcați precum cioara cu penele păunului, nu vă arătați tot ceea ce nu sunteți, căci ne cunoaștem” (Barbu Catargiu). Iar partidele nou înființate, după mine, nu contează. Vă mulțumesc!
FLORIN
Am putea fi categorisiți drept nostalgici: dumneavoastră pentru editorialul acestei zile de iarnă, iar eu pentru comentariu dar nu suntem nostalgici, ci doar dezamăgiți. Cred că până și cei mai optimiști cândva (la sfârșitul lui 89), acum după ce au constatat cu uimire că acele ce mor ultimele, speranțele, sunt pe cale a se spulbera sunt dezamăgiți și supra saturați de gogoși electorale. Dealtfel, urmarea tragică se va regăsi în prezența tot mai redusă a electoratului la urne.Astfel că penele din P.S.D. pot să câștige liniștite bătălia cu penele din P.N.L.. De fapt, starea actuală a economiei românești, se datorează și rapacității și nesăbuitei dorințe de înavuțire a …..distinșilor noștri dregători pe felie cu ai noștri aleși. Începând cu primul Escu, și terminând cu ultimul tot Escu, toți și-au manifestat spiritul de familie, de tip sicilian, (în fond suntem latini) punând umărul la eliminarea progresivă a locurilor de muncă prin înstrăinarea pe nimic (a se citi «privatizarea economiei») a unităților industriale și /sau agricole. Și culmea, ultimul Escu, își dorește din nou, acces în sferele înalte ale puterii. Dacă fiica s-a angajat, poate și tatăl că doară nu a ocupat Eba ultimul loc de muncă. Eu cred că așa cu un C.V. bine pus la punct, compus și scris personal, ar putea avea succes! Dacă nu aș fi crezut în România, aș fi plecat demult. Din păcate cei care într-adevăr, nu cred în România își manifestă «interesul» o dată la patru ani. Bine ar fi să plece! Oricum astă specie, nu dispare așa ușor . Cu siguranță va mai rămâne unul pe….fund!
ILIE
Este adevărat sistemul politic a pus pe butuci sistemul juridic al statului.
Exact acolo unde oamenii consideră că regulile trebuiesc respectate cu stricteţe, ele sunt încălcate mai abitir.
Astfel, directorii de şcoli sunt obligaţi prin sentinţe judecătoreşti să pună în aplicare sentinţe judecătoreşti irevocabile, Credeţi că se stresează prea mult directorii în cauză să pună în executare sentinţele judecătoreşti?
La ora actuală în judeţul Argeş în sistemul de educaţie peste 30% din sentinţele judecătoreşti pronunţate înainte de 2011 sunt neexecutate în totalitate, acesta fiind respectul (fata de justitie) manifestat de politicienii sistemului de educatie din Arges.
Ori tara unde o sentinta irevocabila nu se aplica, ca asa vrea politicul, este o tara în care domneşte haosul.
Mulţumim pe această cale politicului din Judeţul Argeş, care ne- a furat până ne- a terminat.
MARIN
La acest moment îţi trebuie mult curaj să Îndrăzneşti a crede în România.
Şi cum curajul este asociat cu nebunia…
Ţică
Şi la Rucăr, P.S.D.-istul Dulamă a băgat mâna în banii de sentinţe ai profesorilor.
Nu cunoaştem dacă dosirea banilor s- a făcut din dragoste de mason, sau din mai mare dragoste de partid.
Dar, pentru mai multă siguranţă individul şi- a angajat firmă de avocatură pe bani publici, că vorba ceea legea partidului permite.
Samir
Eu cred in Romania fara sa indraznesc. Si numi trebuie nici curaj cum zice Marin.
Alina
Domnule Samir şi Eminescu a avut curajul să spună adevărul şi l- au internat la nebuni. Oare credeţi că politicul din ziua de azi diferă cu ceva faţă de cel de ieri ?
Din păcate Mafia nu a fost inventată de un italian, cum mulţi ar crede, ci de un român.
Ori unde poate da ea rezultate mai bune decât pe un teren prielnic care se numeşte politicianul român fie el comunist sau democrat cum îşi zice în ziua de azi.
Tibi
Este interesant de aflat ce sumă de bani din sentinţele judecătoreşti ale cadrelor didactice au fost reţinute abuziv şi folosite ilegal de partidul PSD – nu că celelate partide ar fi uşă de biserică, dar majoritatea directorilor de şcoli şi contabili au fost angajaţi de P.S.D.- işti de la I.S.J. Argeş (numai pe criterii de ei ştiute, că de competenţe mai puţin, că nu- i nevoie)
Dora
Domnule Savu, e unul Dan care nu are curajul să vă zică în fața și scrie pe la alte articole.Acest om nu este un bărbat adevărat.
ELENA DELIA DUMITRICA
Eu cred in Romania, dar nu in cei care o reprezinta politic. Eu cred in marii oameni de cultura, in marii nostri sportivi, in olimpicii nostri. In asta cred. Eu cred in ambasadorii nostri de pe marile podiumuri ale lumii, deasupra carora se intoneaza imnul national, acel imn pe care cea mai mare parte a nesimtitilor din politica nu-l cunosc. Cred in oamenii care si-au pus in joc dibacia, inteligenta, curajul pentru a face cunoscuta Romania chiar si acelora care nu stiu unde se gaseste, geografic vorbind.
Petre
România, nu este a noastră, este a lor (a politicienilor).
Drept urmare, dacă nu eşti politician, române fă-ţi bagajul şi dăi drumul în ţări străine.
Ce va fi aici, nici măcar tătarii nu au lăsat în urmă.
Maria
…Eu respect Statul Român îmi plătesc impozitele şi taxele la timp, nu fur şi nu escrochez nici statul şi nici pe altcineva.
Dar Statul condus din 1989 de partidul Stat numit P.S.D (politicienii marelui partid sunt infiltraţi în tot şi- n toate de la directori de şcoli până la Minister dus şi întors, inclusiv ciripitori printre pălmaşii de rând) nu-mi întoarce respectul şi nu mă apără de abuzurile conducătorilor prea iubiţi, astfel am ajuns să fim furaţi din sumele provenite din sentinţe judecătoreşti. Practic, furtul în acest caz s- a comis de două ori: odată au fost aplicate abuziv tăieri din salariu de către contabil, secretar şi director, iar a doua oară cu toate că există sentinţe judecătoreşti irevocabile, Statul îşi manifestă respectul prin tratarea cu fundul a acestora. (aici nu este vorba de esalonarea 5%, 10%, etc ci nepunerea în aplicare în totalitate a respectivelor sentinţe)
Drept urmare să mai creadă în respectul Statului faţă de cetăţean doar cine n- a păţit-o de la partidul stat.
Samir
PSD este cel mai bun partid, dar cu conditia sa-l conduca Ponta.
Nel
Direcţia P.S.D. ului este bună, dar totuşi sensul este greşit.
Nu are imoprtanţă cine conduce partidul, ideea este că trebuie făcute uniforme cu dungi verticale pentru ce au făcut, că ce vor face este simplu de previzionat. Cine văzut că îşi schimbă lupul năravul.
Puiu
Domnule Nel, văd că dumneavoastră vă pricepeţi la evaluarea partidelor! Vreau şi eu să votez şi nu ştiu cu cine. Chiar dacă nu scrieţi bine româneşte, fac eforturi să înţeleg. Dumneavoastră le aveţi cu direcţia ,cu sensul, ştiţi că trebuie anumite uniforme. Mai puţin mă interesează modelul de uniformă. În calitatea de clar-văzător, pentru că văd că faceţi previziuni, aţi putea să-mi daţi şi mie direcţia şi sensul spre o formaţiune politică, pe care o doriţi la conducere ? Măcar să ştiu dacă vreţi, pentru că aşa e bine, un guvern tehnocrat sau unul format din politicieni!? Pentru mine ar însemna foarte mult. „Nu văzut” până acum că lupul schimbă năravul! Despre uniforme, poate vorbim altădată.Vă mulţumesc!
Nel
Domnule Puiu, răspunsul este simplu, pălmaşul de rând, nu doreşte să mai fie furat şi escrocat de politicieni. Dacă sunteţi politician, domnule Puiu, este anormal să gândiţi cum gândeşte omul de jos, cel care munceşte.
Privitor la sens, problema este de clasa II, de oarece tot omul cu două clase (câte are trenul) constată din 1989 încoace totul este pe dos (bineînţeles, pentru politicieni totul este excelent, buzunarele sunt pline după atâta stat degeaba, preocuparea de bază fiind furtul).
Referitor la haine, este normal ca dvs. să nu vă placă cele cu linii verticale şi paralele, problema este că în general politicienii hoţi se fofilează şi nu sunt răsplătiţi după faptele făcute.
De asemenea, ce importanţă mai are limba română atâta timp cât România a fost distrusă de nişte escroci de politicieni (care după părerea matale se exprimă bine româneşte=
Puiu
Chiar dacă aţi răspuns puţin răutăcios, vă respect că aţi făcut-o! Şi eu doresc să nu mai fie nimeni furat şi nu sunt politician. Despre lecţia cu sensul nu-mi aduc aminte, dar vă asigur că am făcut două clase. Vă dau şi eu o veste: nu se mai poartă haine în dungi, acolo unde nu doresc nimănui să ajungă, nici măcar politicienilor care au furat. Cred că şi dumneavoastră sunteţi de acord, să recuperăm de la ei tot ce au furat şi să-i investim în ceea ce ne trebuie nouă, pălmaşilor: Dar văd că dumneavoastră vreţi să-i răsplătiţi, nu să-i pedepsiţi, pentru faptele făcute! Nu mi-aţi răspuns cu cine să votez, ca să începem reconstrucţia României furate. Nici nu aveaţi cum, pentru că nici dumneavoastră nu ştiţi. Eu recunosc, este foarte greu, dar, vă doresc inspiraţie la vot ,că dacă vă este bine , poate îmi este şi mie!
router
stiati ca avem si comuna musatesti va rugam f mult sa i treziti si pe ei si sa spuna proiectele viabile in acest mandat pe termene sa se poata ar fi bine . dar sa nu opriti la poarta primariei decit ca un om obisnuit altfel gasiti primaria goala ca acum citiva ani si iar spune aiureli o persoana nevinovata ca atunci .multumesc de ajutor.