Biserica Ortodoxă, ca şi la precedentele alegeri, îşi păstrează neutralitatea din punct de vedere politic. Totuşi, Preafericitul Părinte Patriarh îi îndeamnă pe toţi cetăţenii să meargă duminică la Sfânta Liturghie şi la urne…
A fost odată…
Au apus vremurile post-revoluţionare când slujitorii altarelor aveau libertatea de a se implica în viaţa politico-administrativă şi chiar de a ocupa diverse demnităţi în stat. În Argeş, cel mai grăitor exemplu este cel al preotului prof. univ. dr. Nicolae Brânzea care, din postura de militant al PNŢ-CD, a ajuns să ocupe fotoliul de secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor. De asemenea, în judeţ alţi preoţi destoinici au primit sufragiile consătenilor, fiind aleşi primari ori consilieri locali. Există două exemple care au rămas în memoria colectivă: părintele G. Bărănescu de la Băiculeşti, cel supranumit „Popa-vijelie” pentru agerimea minţii şi iuţimea mersului (A rămas „celebru” prin anunţul potrivit căruia biserica din satul Tutana ar fi fost vizitată de… extraterştrii); şi părintele Dumitru Nistor, păstorul duhovnicesc, dar şi administrativ din Ştefăneşti. Rămâne în istoria locală prin faptul că a reuşit în timpul mandatului său să ridice Ştefăneştii de la la statutul de comună la rangul de oraş. După ce l-a „presat” vreme îndelungată, pe Nicolae Văcăroiu, prim-ministrul de atunci.
Excepţia de la regulă
Între timp, societatea românească s-a schimbat, la fel şi viziunea membrilor Sfântului Sinod care, de mulţi ani, nu mai acceptă ca oamenii bisericii strămoşeşti să îşi mai risipească energiile în campanii electorale şi lupte politice. La alegerile din acest an există o singură excepţie de la regulă. Un preot care candidează pentru funcţia de primar într-o localitate din nordul judeţului. Numai că, pentru a îmbrăca haina de politician, a fost nevoit să renunţe la epitrahil! O alegere riscantă. Dacă nu reuşeşte înseamnă că a pierdut şi Primăria şi Casa Domnului! În rest, slujitorilor sfintelor altare nu li se permite nici să influenţeze credincioşii într-un fel sau altul, ca să voteze pentru un anumit candidat. Orice abatere în acest sens trebuie sesizată Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Daţi dovadă de simţ civic!
Prin mijloacele de informare de care dispune Patriarhia Română, prin trustul ei de presă, în ultima perioadă a fost difuzat mesajul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, referitor la alegerile locale din 27 septembrie. În primul rând, Părintele Daniel subliniază neutralitatea Bisericii în această privinţă, iar în al doilea rând, îi sfătuieşte pe dreptcredincioşi să îşi exercite dreptul constituţional, să dea dovadă de simţ civic mergând la urne însă după o îndelungată chibzuinţă în privinţa candidaţilor: „Votaţi-i pe cei gospodari, care cred în valorile creştine şi au frică de Dumnezeu!” Duminică seara, când vom afla procentul prezenţei la vot, ne vom da seama dacă apelul Patriarhului a avut ecou în inimile românilor
Un Comentariu
Aloe Vera
Mai degraba … cu respect fata de Dumnezeu si de valorile crestine , frica nu-i pentru oameni .