Îndemnul Patriarhului Daniel: Rugați-vă Sfintei Cuvioase Parascheva!
Zeci de mii de oameni au luat cu asalt capitala Moldovei pentru a se ruga Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătorită la 14 octombrie. Dintre ei, mulți sunt argeșeni și musceleni plecați cu destul timp înainte. Piteștenii care nu au pornit în pelerinaj și au un cult deosebit pentru ocrotitoarea țării noastre își vor îndrepta pașii, astăzi, spre Biserica „Sf. Vineri”, așa cum au făcut de fiecare dată, cu prilejul hramului sfântului locaș de cult.
Într-un glas „Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; /Că, luând Crucea, ai urmat lui Hristos;/Și, lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor./Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău!”. Acesta este troparul Cuvioasei Parascheva și el se va auzi, astăzi, cântat într-un glas, în toate locașurile de cult din România, în toate mănăstirile și schiturile. Slujitori ai altarelor și dreptecredincioși, cler și popor laolaltă, cerând mila și binecuvântarea sfintei considerată ocrotitoare a Moldovei, dar, după cum a spus, recent, Patriarhul Daniel – îndemnând la rugăciune către ea pe toți românii – a întregii țări. Mai ales acum, într-un context geopolitic atât de complicat, cu un război în plină desfășurare nu departe de hotarul nostru, este și mai mare nevoie de ajutorul sfinților.
Miraculoasele veșminte Ca și în anii precedenți, piteștenii care au mare evlavie pentru Cuvioasa Parascheva vin la Biserica „Sf. Vineri”. Nu s-au dezis de obiceiul lor cel bun nici măcar în vremea pandemiei, când în ziua hramului au îndurat cu stoicism frigul și ploaia, dar au participat la slujbă, stând în curtea locașului de cult. Nici intemperiile vremii, nici teama de virus, nici jandarmii nu i-au putut opri să vină, ca expresie a dragostei nemărginite pentru Sf. Parascheva. Pe lângă faptul că este prăznuit și hramul în fiecare zi de 14 octombrie, mai există un punct de maxim interes pentru dreptcredincioși. La Biserica „Sf. Vineri” se află veșmântul cu care a fost îmbrăcată sfânta! Trupul ei neputrezit și înmiresmat se află, se știe, într-o raclă din incinta Catedralei Mitropolitane de la Iași. Există obiceiul străvechi ca sfintei să-i fie schimbate, la un anumit interval de timp, straiele. În acest fel, prin strădania părintelui Constantin Mărioara, care a slujit la „Sf. Vineri” aproape 30 de ani, s-a reușit aducerea de la Iași a veșmintelor sfintei, precum și a unei coroane care a stat pe capul ei. Ele au fost așezate într-o raclă din lemn sculptat și acoperite cu sticlă pentru a fi protejate. Era luna martie a anului 2017, când au fost aduse sfintele odoare. Nu doar enoriașii parohiei, ci și credincioși din tot orașul și din împrejurimi au început să vină în număr tot mai mare, după ce au aflat de binefacerile pe care le primesc cei care se roagă la racla în care se află veșmintele, existând convingerea că și ele au aceeași putere pe care o are și trupul sfintei. Daruri negrăite pe care Cuvioasa Parascheva le revarsă asupra celor evlavioși.
Moaștele la Pitești? Niciodată! Părintele Constantin Mărioara – cel care a rămas în amintirea enoriașilor drept cel mai activ preot care a dus la dezvoltarea și înflorirea parohiei, obținând și sume mari de bani pentru restaurarea monumentului – avea o dorință tainică. Voia să nu vină ziua pensionării sale, înainte de a apuca să facă o bucurie imensă piteștenilor. Să aducă, pentru câteva zile măcar, racla cu trupul Cuvioasei Parascheva de la Iași la Biserica „Sf. Vineri”! Ar fi fost un eveniment care rămânea consemnat în istoria comunității locale! Înscris cu litere de aur. Pe vremea aceea, actualul Patriarh al României era Mitropolit al Moldovei.
Puțini știu eforturile supraomenești pe care preotul Constantin Mărioara le-a făcut pentru a-și vedea visul cu ochii. Demersuri nenumărate. Drumuri la Iași și telefoane, scrisori și memorii. Avea să dezvăluie totul, după mulți ani. Părintele îl luase aliat în acest demers pe primarul de atunci al Piteștiului, Tudor Pendiuc, care, de asemenea, a încercat tot ce a fost posibil pentru ca racla sfintei să ajungă în municipiu. Ba chiar, un memoriu adresat Mitropoliei Moldovei a fost ticluit și semnat împreună. Totuși, eforturile celor doi – ale preotului și primarului – au fost sortite eșecului. Au fost refuzați nu de mai marii Iașului de la vremea aceea, ci dintr-un motiv la care nu s-ar fi gândit vreodată. Încuviințările formale au fost obținute, însă; părintelui Constantin Marioara i-a fost arătată o inscripție care există, undeva, într-un loc ascuns, pe racla Cuvioasei Parascheva. Este un fel de blestem care va pica peste cel care va îndrăzni să ia, chiar și în scopurile cele mai nobile, pe sfântă de la locul ei. Se pare că inscripția datează din vechime și aparține unui duhovnic vestit. În felul acesta, părintele Constantin Mărioara a primit răspunsul la întrebarea: „Va putea aduce moaștele sfintei, pentru câteva zile la Pitești?” „Nu, niciodată!”.
Slujbă arhierească Anul trecut, pe 14 octombrie, a fost săvârșită o slujbă arhierească în prezența a sute de credincioși care au venit la hramul Bisericii „Sf. Vineri”. Invitația a fost adresată Înaltpresfințitului Calinic Argeșeanul care a fost prezent aproape în fiecare an la acest eveniment. Preoții bisericii, în frunte cu părintele protopop al Piteștiului, Laurențiu Dinu, sunt pregătiți; vor împărți icoane și cărți de rugăciuni celor care vor veni să se roage Sfintei Parascheva și să-i cânte: „Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; /Că, luând Crucea, ai urmat lui Hristos…”