Erau primele alegeri în care eram implicat în foarte scurta mea viaţă de-atunci. Prin 1948 se înfruntau partidele „istorice”, adică liberalii, social-democraţii şi ţărăniştii cu nou-veniţii, în sacii armatei roşii învingătoare, comuniştii. Ne-au chemat la liceu şi ne-au dat teancuri de buletine de vot pro comuniste şi ne-au spus să ne ducem pe la secţiile de votare şi să băgăm cât mai multe în urne. Ceea ce am făcut şi cunoaşteţi urmările: 40 de ani de Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu.
În Franţa, unde mă aflu de peste 40 de ani, vor avea loc alegeri prezidenţiale în curând şi fiecare partid trebuie să-şi desemneze un candidat. Aşa că formaţiunile de dreapta au făcut alegeri primare numai pentru aderenţii lor şi au decis să fie reprezentaţi de fostul prim-ministru al lui Sarkozy, Francois Fillon. Şi apoi au trecut şi cei de stânga la alegeri primare pentru a-şi desemna un candidat. Şi de aici începe un circ pe care nu-l credeam posibil în Franţa secolului XXI.
Julie (nume schimbat), pe care o cunosc de mult, nu este surprinsă. Este preşedinta unui birou de vot parizian şi a primit 20 kg de material electoral. Rezultatele au fost trimise pe telefoane, fără nicio confirmare a primirii. Mai important, în anumite zone izolate trimiterea a fost imposibilă fiindcă nu era reţea. Iată câteva dintre problemele acestor alegeri…
# Cifrele de participare anunţate prea repede duminică seara de Thomas Clay, preşedintele Înaltei Autorităţi a alegerilor, al Partidului socialist: „Vom fi aproape două milioane”. Fals. Sub 1,5!
# Imposibilitatea de a verifica rezultatele pentru fiecare departament al Franţei şi pentru fiecare candidat. Partidul socialist le anunţă, iar dacă jurnaliştii le cred sau nu, nu este important. Nu se pot verifica!
# Site-ul Partidului socialist dă rezultatele totale, dar nu specifică pentru câte birouri de votare. Şi pentru câţi votanţi.
# Cifrele privind participarea sunt manipulate. Întâi cele anunţate sunt revăzute cu reducere, iar noaptea dispar. „Contorul a dispărut noaptea!”, ni se spune cu un zâmbet.
# Numărul de votanţi a trecut de la 1,2 milioane la 1,6 milioane. Peste noapte. Altă dificultate: lipsesc 160 de voturi între totalul votanţilor şi adunarea voturilor obţinute de candidaţi. Aceste 160 de voturi vor fi adăugate discret mai târziu la cele ale lui Sylvia Pinel.
Am avut dreptate să stau acasă şi să mă uit la fotbal.
Alex HOROVEANU