Pe 14 octombrie începe în Piteşti acţiunea de primire a cererilor şi a declaraţiilor pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, anunţă Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului. Acordarea ajutorului este conditionată atât de nivelul veniturilor din luna anterioară depunerii cererii, cât şi de deţinerea în proprietate a unor bunuri mobile sau imobile cum ar fi terenuri, maşini, conturi bancare peste un plafon anume etc.
Precizare
Direcţia de Asistenţă Socială precizează că proprietarul a două sau mai multe apartamente/clădiri cu destinaţie de locuinţă nu va putea beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei. În acest sens, pentru toţi solicitanţii ajutorului se vor face verificări (anchete sociale) cu privire la bunurile mobile sau imobile pe care le deţin şi care se află în evidenţele fiscale. La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, ajutoare cu caracter permanent, cu excepţia alocaţiei de stat pentru copii, a venitului minim garantat, a bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, a sprijinului financiar din cadrul Programului naţional de protecţie socială «Bani de liceu», precum şi a sumelor acordate în baza Programului naţional de protecţie socială «Bursa profesională». Familiile sau persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor pentru energie termică cu condiţia ca venitul net lunar pe membru de familie sa fie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. Se aplică o compensare procentuală la factura lunară pentru energie termică între 10% şi 90% din suma datorată, în funcţie de venituri. În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică se efectuează obligatoriu anchete sociale pentru toate situaţiile, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.
Cereri
Cererile şi declaraţiile pe proprie răspundere vor fi însoţite obligatoriu de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi acte doveditoare privind locuinţa sau bunurile deţinute de aceştia, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate. Activitatea de primire a cererilor de acordare a ajutorului lunar pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, energie electrică se va desfăşura la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială de pe b-dul I.C. Brătianu, nr.56 , parter, după următorul program: Luni – miercuri între orele 8.30-12.30 şi 13.30-16, joia între 8.30-12.30 şi 13.30-18, iar vinerea între 8.30 şi 12.30. Pentru ajutorul cu energie termică în sistem centralizat cererile şi declaraţiile pe propria răspundere, însoţite de documentele justificative se depun individual sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/chiriaşi numai la furnizorul de energie termică – SC Termo Calor Confort SA – situat în strada Calea Bucureşti, bl. U4, mezanin şi în centrele de colectarea cererilor stabilite de acesta, respectiv: Punctul Termic 907 (cartierul Găvana, lângă Şc. „Matei Basarab”), Punctul Termic 602 (Trivale, lângă dispensar), Punctul Termic 802 (Craiovei, lângă Kaufland), Punctul Termic 1006 (Prundu, lângă piaţă). Activitatea de primire a cererilor pentru energie termică se va desfăşura în fiecare zi lucrătoare între orele 9 şi 15.
Bunuri exceptate
Aşa cum spuneam, nu primesc ajutor de încălzire persoanele care deţin clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate, cu excepţia locuinţei de domiciliu, terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală, autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap, mai mult de un autoturism sau motociletă cu o vechime mai mare de 10 ani, autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, utilaje agricole precum tractor, combină autopropulsată, utilaje de prelucrare agricolă, utilaje de prelucrat lemnul, depozite bancare mai mari de 3.000 lei, suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.