Vacanţa de vară, cea mai lungă, afectează cu siguranţă veniturile întreprinzătorilor care au afaceri pe lângă unităţile de învăţământ. Cele mai multe chioşcuri amplasate în vecinătatea şcolilor din Piteşti au fost închise aproape trei luni, şaormele şi cârnaţii nemaiavând desfacere. Dar grijile au luat sfârşit: de luni încolo, afacerile „şaormarilor” vor merge ca unse, iar paguba de peste vară va fi recuperată încă din prima lună de cursuri.
Sfidarea legii
Deşi legislaţia în vigoare reglementează clar faptul că astfel de „afacerişti” nu au voie să vândă în chioşcurile din incinta şcolilor produse de tip fast-food sau alte „minuni” alimentare, organele statului nu dau nicio importanţă acestor aspecte. Presa a atras mereu atenţia în legătură cu produsele comercializate în aceste chioşcuri şi în privinţa cozilor interminabile la care stau elevii pentru o şaorma sau un hot-dog. Dar degeaba!
Una peste alta, dacă inspectorii de sănătate sunt lipsiţi de profesionalism, lăsând să funcţioneze astfel de „bombe” alimentare, au şi părinţii o parte de vină pentru că nu ştiu să-şi educe copiii în aşa fel încât să nu cumpere produse fast-food din fel de fel de chioşcuri insalubre amplasate pe lângă şcoli.
Şi din cantine ies bani frumoşi
Un alt aspect de luat în seamă îl reprezintă cantinele pentru şcolari. De câteva zile a început o adevărată luptă (la vedere sau nu) între diverşi „afacerişti” dispuşi să ofere ei masa pentru elevii care trebuie să mănânce la şcoală. Unii au mai lucrat în domeniul alimentaţiei publice, alţii nu; unii au condiţiile necesare desfăşurării unor astfel de activităţi, alţii nu. Mai mult, există directori de unităţi de învăţământ care deja au început să facă presiuni pentru ca anumiţi întreprinzători să „pună mâna” pe banii şcolarilor. În perioada următoare vom aduce la cunoştinţa opiniei publice firmele care au reuşit să intre, în noul an şcolar, pe piaţa celor care asigură masa elevilor în şcolile din Piteşti. Veţi avea surprize …
Flavius PETRESCU