Încep şcolile, se blochează străzile din Pitești.
Prima zi a săptămânii viitoare coincide cu începerea noului an de învăţământ. După o vacanţă de vară mai scurtă decât de obicei, elevii revin la cursuri, se reîntâlnesc cu colegii şi profesorii, cu sălie de clasă, cu laboratoarele.
Cu braţele pline de flori, cei mai mulţi vor fi aduşi cu maşinile de părinţi, bunici, sau alte rude. Aşa se face că străzile, trotuarele, spaţiile verzi, aleile, orice cale de acces spre şcoli vor fi blocate. În zona unităţilor de învăţământ vor fi trimise efective ale poliţiei, poliţiei locale, jandarmeriei pentru fluidizarea traficului unde maşinile lăsate în alte locuri decât cele amenajate încurcă circulaţia, dar şi pentru a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Cea mai mare aglomeraţie se înregistrează când elevii intră sau ies de la cursuri, care de cele mai multe ori coincide cu orele când traficul rutier în oraş este la cotele cele mai ridicate. Şi atunci nebunia de pe străzi e maximă! Problema gravă este că instituţiile de învăţământ nu dispun de locuri de parcare. În apropierea lor exisă parcări publice, dar unele locuri sunt închiriate de locuitorii din zonă şi asta poate genera conflicte.
Colegii fără parcări
Cele mai multe probleme apar pe străzile Armand Călinescu, la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, şi Egalităţii, şi la Colegiul „Zinca Golescu” din centrul municipiului. Cei care vin la „Brătianu” pot lăsa maşinile în parcările amenajate vizavi, pe bulevardul Republicii, şi lângă teatru. Unde, cu puţin noroc, pot găsi câteva locuri libere. Mult prea puţine faţă de cât ar fi nevoie. Ca să nu mai spunem că parcarea trebuie plătită… Prin urmare, luni, strada va fi înţesată de maşini musai oprite în dreptul şcolii.
La „Zinca”, situaţia este identică. Locuri de parcare s-ar găsi pe la Finanţe şi lângă parcul din faţa respectivei instituţii. Dar şi astea costă. Credeţi că se va duce cineva până acolo şi să se întoarcă pe jos? Da de unde! Ca de fiecare dată coloana de maşini se va întinde de la intersecţia cu Eroilor până dincolo de „Zinca” şi strada va fi blocată pe toată partea sa dreaptă.
Cazuri aparent fericite
Şcoala Nr. 8 – structură a Şcolii Tudor Vladimirescu – de pe bulevardul Republicii are o situaţia chiar… fericită. Este înconjurată, ca să zicem aşa, de locuri de parcare amenajate atât pe bulevardul Fraţii Goleşti (ambele laturi), cât şi pe Republicii.
Aparent, o situaţie similară regăsim şi la Şcoala Nr. 11 „Mihai Eminescu” din cartierul Craiovei. Am zis aparent pentru că, acolo, deşi sunt multe locuri de parcare, cam toate sunt închiriate. Şi cei care-şi aduc, respectiv îşi iau copiii de la şcoală, îşi lasă maşinile pe unde pot, uneori blocând alte vehicule deja parcate. Din acest motiv nu de puţine ori între ei şi locatari apar stări conflictuale, care pot degenera în acte de violenţă.
Cam la fel se prezintă situaţia şi la Şcoala Nr. 2 „Ion Minulescu” de pe strada Exerciţiu. Pe ambele laturi ale arterei de circulaţie şi la blocurile de vizavi sunt locuri de parcare. Însă, la orele de vârf, devin insuficiente, deoarece numărul celor care vin să aducă sau să ia copiii de la şcolă este mult peste necesar. Şi uite aşa un sens de deplasare este ştrangulat de vehiculele oprite paralel cu cele deja parcate.
Situaţie imposibilă
O situaţie de-a dreptul imposibilă am întâlnit pe strada Mihai Viteazul, la Şcoala Nr. 5 „Nicolae Iorga”. Îngustă doar cât să permită trecerea unui singur autoturism, strada cu pricina, pe care se circulă în sens unic, este total lipsită de locuri de parcare. Nu vreţi să ştiţi ce se întâmplă când se intră ori se iese de la cursuri. Şoferii opresc până şi pe unica trecere pentru pietoni! Culmea e că deşi acolo sunt case, proprietarii îşi lasă maşinile la marginea trotuarelor, în loc să le bage în curţi.
Platou generos
Ajunşi a Şcoala „Tudor Vladimirescu” din cartierul cu acelaşi nume, am descoperit o parcare chiar… generoasă. În afara locurilor amenajate pe lângă blocuri, platoul din faţa respectivei instituţii de învăţământ ar putea găzdui, ca să zicem aşa, peste 20 de maşini. Temporar, pentru a lăsa loc de manevră celorlalţi posesori de autovehicule din zonă.
Şi la Şcoala Nr. 10 „Marin Preda” de lângă „Expo Parc” sunt amenajate locuri de parcare. Greu de spus dacă ele satisfac necesarul. Din experienţa anilor trecuţi putem spune fără teama de a greşi că nu. Locurile libere se umplu rapid, alţii pândesc prin apropiere eliberarea unui loc, iar întârziaţii îi blochează pe ceilalţi, Însă scopul fiind comun, situaţia se rezolvă rapid la mica înţelegere.
Apel la rezolvare
Situaţii similare sunt şi la alte unităţi de învăţământ din cartierele Piteştiului, unde lipsa locurilor de parcare generează producerea de ambuteiaje, iar pe fondul grabei şi al neatenţiei prezintă risc de accidente rutiere. Sigur, prezenţa poliţiştilor, jandarmilor, poliţiştilor locali în faţa şcolilor poate avea efect descurajator. Dar asta nu-i de-ajuns. Lipsa locurilor de parcare (şi) în zona unităţilor de învăţământ nu este o noutate. Situaţia trenează de zeci de ani. Şi numai Dumnezeu ştie cât va mai dura. De-a lungul anilor, acolo unde s-a putut, în Piteşti au fost amenajate parcări, însă acestea tot nu fac faţă necesităţilor obiective. Este o problemă pe care autorităţile locale trebuie să o aibă permanent în vedere, dar mai ales să găsească soluţii. Şi să le rezolve!