Aşa cum v-am informat, la ora 7.50 a dimineţii de ieri şapte echipaje ale pompierilor militari de la Detaşamentele Bradu şi Piteşti, două ambulanţe SMURD de prim ajutor calificat şi un echipaj CBRN au intervenit pentru a stinge flăcările izbucnite la un depozit de sortare a deşeurilor situat pe Drumul 23, pe raza comunei Oarja, în spatele Arpechim.
Focul nu era extrem de puternic, însă norii groşi de fum se vedeau de la mare distanţă. Panoul de la poartă arăta că este vorba despre o staţie de tratare a nămolului, solului şi apei aparţinând firmei Envisan n.v. Environmental Technologies. De fapt, acolo este un punct de lucru al respectivei societăţi comerciale cu sediul în Belgia. Ardeau reziduurile dintr-un bazin îngropat în pământ, amplasat în curtea societăţii, parţial acoperit, dar existau posibilităţi de propagare la deşeurile de lângă bazin, dar şi la peste zece butelii cu oxigen depozitate în imediata apropiere. După ce acestea au fost răcite, pompierii le-au evacuat, pentru a preveni o posibilă expozie, care ar fi putut avea consecinţe de-a dreptul dramatice.
Pentru stingerea flăcărilor au acţionat 50 de pompieri profesionişti, ajutaţi şi de personal al respectivului operator economic. Forţele de stingere au acţionat atât cu apă, cât şi cu spumă, bazinul fiind inundat, iar focul a fost lichidat după aproximativ o oră. Au ars circa 400 mc deşeuri petroliere, iar din cercetări a rezultat că incendiul s-a datorat autoaprinderii rezultate în urma unei reacţii chimice dintre substanţe. Acum rămâne de stabilit dacă vreunul din cei 30 de salariaţi prezenţi la serviciul în momentul izbucnirii focului, care s-au autoevacuat fără ca cineva să fie rănit sau intoxicat cu fum, se face sau nu vinovat de manipularea greşită a substanţelor, care au intrat în reacţie chimică.
Val. NICOLAU