De parcă n-ar fi fost de-ajuns zilele caniculare, în ultima perioadă s-au înmulţit îngrijorător incendiile izbucnite în zonele rurale şi pe izlazuri. Pe lângă faptul că pun în pericol alte culturi, livezi, păduri şi gospodării cetăţeneşti, focurile îi pun în mare dificultate pe pompieri. În cazul unui incendiu major, care impune o concentrare masivă de forţe, ei trebuie să se întoarcă de pe câmpurile unde ard mirişti. Această răspândire a echipajelor ISU Argeş este cât se poate de păguboasă, pentru că înseamnă un timp de răspuns mai mare, iar pagubele por fi însemnate.
Focuri prin tot judeţul
Şi săptămâna trecută, şi în zilele anterioare, pompierii au fost solicitaţi să stingă incendii de mirişti, vegetaţie uscată sau gospodării din diverse localităţi ale judeţului. Astfel, două autospeciale şi o ambulanţă SMURD au acţionat la Albota, unde luase foc o casă aflată foarte aproape de primărie. În ajutorul proprietarilor au sărit mai mulţi vecini, iar când au ajuns, pompierii s-au pomenit că drumul era blocat din cauza unor lucrări de canalizare, iar constructorul nu pusese indicatoare prin care să anunţe că nu se poate circula şi nici semne care să indice ruta ocolitoare.
Apoi, pompierii din Costeşti au intervenit la Pârvu Roşu pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetaţie uscată. Echipajul SMURD a acordat primul ajutor unei femei care făcuse atac de panică, dar a refuzat transportul la spital. De asemenea, pompierii de la punctul de lucru Stolnici au acţionat la Bârla, tot pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. Flăcările au afectat trei proprietăţi şi au ars aproximativ 300 m gard din lemn şi 45 de pruni. Alte incendii au fost înregistrate la Schitu Goleşti, Buzoieşti, Piteşti, Negraşi, Răteşti, Leordeni, Călineşti, Topoloveni, Rociu, Suseni, Căteasca, Davideşti, Beleţi-Negreşti, Vultureşti, Bradu, Popeşti, Dărmăneşti, Teiu, Băbana, Lunca Corbului, Curtea de Argeş, Bascov, Ştefăneşti, Corbi, Autostrada A1 etc.
Pericol major
„Practic, aproape că nu există localitate din judeţ unde să nu se fi înregistrat unul sau mai multe incendii, ne-a declarat colonelul Liviu Popescu, inspector-şef al ISU Argeş. Au ars suprafeţe între câteva sute de metri pătraţi şi 20 hectare, dar şi mirişti şi vegetaţie uscată, anexe gospodăreşti, acoperişuri de locuinţe, fânare, încăperi etc. În toate zonele au intervenit echipajele inspectoratului, iar în câteva situaţii incendiile ameninţau să ajungă la păduri, la case, la magazine sau alte obiective. Din fericire nu am înregistrat victime umane, ci doar atacuri de panică ale unor proprietari speriaţi că-şi pot pierde avutul. Cauzele sunt, în majoritate, acţiuni intenţionate (proprietarii dau foc miriştilor şi resturilor vegetale), focuri deschise, fumatul, coşuri de fum necurăţate, defecţiuni electrice ş.a. Mai ales în condiţii de temperaturi ridicate şi a lipsei de precipitaţii, incendiile de vegetaţie uscată reprezintă un pericol major şi pentru bunuri, şi pentru oameni”, afirma colonelul Popescu.
Consum de forţe
„Pentru noi, ca instituţie, a continuat şeful ISU, toate acestea înseamnă consum de forţe umane, tehnică de intervenţie, materiale etc. Echipajele trebuie să răspundă la solicitare în cel mai scurt timp posibil, pentru a limita efectele devastatoare ale flăcărilor. Uneori suntem în situaţia de a nu avea acces la locul incendiului, de a nu dispune de surse de apă şi trebuie să realimentăm autospecialele din lacuri aflate la distanţe uneori apreciabile, sau de a suplimenta forţele de stingere în cazul incendiilor de proporţii. Deşi ne confruntăm cu o mare răspândire de forţe în teren, până acum am făcut faţă tuturor situaţiilor. Trebuie totuşi să fim realişti şi să spunem că, în cazul unui incendiu de mari proporţii, care implică o concentrare masivă de forţe umane şi tehnică, nu ne va fi uşor să aducem echipajele de la stins mirişti şi nu ar fi exclus să apelăm la sprijinul colegilor din judeţele limitrofe. Până acum nu a fost cazul, dar cetăţenii ar trebui să conştientizeze că focurile nesupravegheate pot produce pagube extrem de importante sau chiar pot răpi vieţi omeneşti”.
Val. NICOLAU