Întrebare: Câte prostii poate face Ministerul Educaţiei şi Învăţământului?
Răspuns: Multe şi… fără sfârşit!
Vrea fiecare ministru de resort să-şi lege numele de mare reformator al învăţământului, dar, nu o dată, ajunge să dea cu băţul în baltă!
Iată – ca să enumerăm doar puţine dintre perle – după schilodirea programei limbii latine (mai ales) şi a altor discipline, după introducerea manualului de Educaţie Fizică şi Sport şi al celui de Dirigenţie, după birocratizarea, până la sufocare, a învăţământului (s-a ajuns ca promovarea cadrelor didactice să „externalizeze” competenţa profesională, în beneficiul unor activităţi extraşcolare…), ministerul este pe cale să dea o lovitură de graţie „Gazetei Matematice„.
Cei care au făcut temeinic şcoala (astăzi, este necesară această precizare) au crescut cu „Gazeta” şi cu culegerea de probleme a lui Gheba. Numit, pe bună dreptate, „monument al culturii româneşti”, G.M. are o vechime de peste 120 de ani!!! Neîntrecută de nicio altă publicaţie.
Ce vrea Ministerul Gafelor? Să socotească G.M. printre materialele auxiliare interzise în şcoli, potrivit unui ordin ministerial.
Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, are o poziţie nuanţată, corectă: „90 la sută dintre materialele care circulă pe piaţă ca auxiliare nu au ce căuta acolo”.
Precizează însă imediat: …”generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni ce au făcut şi fac fală României au făcut primii paşi spre ştiinţă cu GAZETA alături (….); în SUA, Moldova, Germania, Franţa, ca şi în multe ţări este folosită ca material auxiliar la matematică”.
“Argeşul” a relatat despre Tabăra Gazetei Matematice şi Viitorii Olimpici, care s-a desfăşurat la Câmpulung Muscel, oraşul unde s-a născut poetul-matematician Ion Barbu – Dan Barbilian. Este meritul Primăriei şi al sponsorilor că această tabără a ajuns, în august a.c., aici, la a opta ediţie. Câteva sute de elevi rezolvitori ai problemelor din G.M. şi-au dat întâlnire la Câmpulung. Ca în fiecare an, graţie colectivului coordonat de prof. Radu Gologan, tabăra a fost un succes, înscriindu-se ca un eveniment special în viaţa elevilor.
Cineva, peste ani, ar putea lua listele participanţilor (de la clasa a V-a în sus) să vadă cine şi câţi dintre aceşti aspiranţi la EXCELENŢĂ şi-au desăvârşit visul într-o carieră de excepţie în domeniu. Astăzi, la catedrele unor universităţi de prestigiu din Anglia şi SUA sunt deja foşti rezolvitori ai G.M., foşti olimpici ai României.
Să le fie ruşine celor care au fost bântuiţi de noaptea minţii şi au văzut în G.M. un “auxiliar” asemenea multor maculaturi care, într-adevăr, au invadat şcoala!