Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, rujeola (pojarul) se răspândește rapid în România în această perioadă de criză sanitară. Extrem de contagioasă, boala infecțioasă se transmite prin strănut, tuse, vorbit sau contact fizic direct cu una dintre persoanele infectate și, netratată la timp, poate duce la complicații (infecții pulmonare sau infecții la nivelul creierului).
Din patru persoane care fac pojar, una are nevoie de spitalizare. De asemenea, statisticile arată că pentru unul din 1.000 de bolnavi de pojar, boala este mortală. Rujeola este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de cinci ani, dar și pentru cei cu vârste de peste 20 de ani. Rujeola are o perioadă de incubare între 10 și 14 zile, timp în care pacientul nu are niciun simptom. Ulterior apar semne precum: febră, tuse seacă, dureri în gât sau conjunctivită. La punctul critic al bolii apar acele bubițe roșii pe piele, plus febra puternică, care poate ajunge la 40-41 grade Celsius. Această fază a bolii durează de regulă cinci zile, după care infecția începe să dispară.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Argeș, ultimul caz de rujeolă înregistrat în județ a fost pe 9 august 2019. Anul acesta, cel puțin până ieri, la amiază, nu a fost raportat niciun caz de pojar în rândul argeșenilor.
(N.G.)