Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ în cazul a patru aleşi locali şi a sesizat organele de urmărire penală în cazul unui ales local. Printre cei menţionaţi sunt și doi aleși din Argeș.
Prima – Ionela Mateescu Ungheanu, consilier local al comunei Ţiţeşti. La 25 iulie 2019, în exercitarea mandatului de consilier local, a participat la deliberarea şi aprobarea proiectului de hotărâre privind deplasarea ansamblului cultural al comunei la un eveniment desfăşurat în străinătate şi a votat inclusiv participarea sa la acel eveniment. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003 şi dispoziţiile art. 228, alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019, arată ANI.
A doua persoană vizată este Gheorghe Șucu, consilier local la Mioarele. În exercitarea mandatului de consilier local (2016 – 2020) a participat pe 19 decembrie 2017 şi 28 decembrie 2018 la deliberarea şi adoptarea hotărârilor privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2018, respectiv 2019, votând „pentru” stabilirea cuantumului taxelor speciale aferente terenurilor aflate în administrarea Consiliului Local Mioarele, unul dintre terenurile vizate fiind cel aflat în folosinţa soţiei sale, neanunţând interesul personal de natură patrimonială avut în problemele supuse dezbaterii la începutul şedinţelor de consiliu. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70, art. 71 şi art. 77 din Legea nr. 161/2003, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 (act normativ în vigoare la momentul săvârşirii faptei), precum şi dispoziţiile art. 75, alin. (1), lit. a) şi art. 77, alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali (act normativ în vigoare la momentul săvârşirii faptei), susține ANI.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, precum şi despre drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori în scris. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective []”. „Persoana [] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie timp de 3 ani de la încetarea mandatului”, stipulează legea.