Conform cuvintelor vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, porunca Mântuitorului Hristos, dată în momentul vindecării unui surd: „Efatta!”, care tâlcuit înseamnă „deschide-te!”, trebuie să străbată veacurile şi să-i facă pe slujitorii altarelor să se aplece spre nevoile pastorale ale surdomuţilor. Întâiul dintre toţi cei care au ţinut cont de îndemnul patriarhului a fost părintele Constantin Onu.
Operă de apostolat
Biserica Ortodoxă Română a considerat întotdeauna că toţi cei cu deficienţe de auz şi vorbire trebuie să aibă acces la adevărul Evangheliei. În acest context, prin hotărârea Sf. Sinod s-a aprobat în urmă cu mai mulţi ani formarea unei clase speciale la Seminarul Teologic „Vodă Basarab” din Curtea de Argeş şi apoi înfiinţarea unei secţii în cadrul Facultăţii de Teologie din Piteşti. Un rol deosebit în reuşita acestor proiecte de mare folos pentru tinerii surdomuţi l-a avut preotul prof. univ. dr. Constantin Onu.
El şi-a dat seama că persoanele deficiente de auz constituie o categorie de oameni cu cerinţe pastorale speciale. Lor şi-a dedicat vrednicul preot parte din viaţă, studiind limbajul semnelor. A reuşit să şi-l însuşească, dar nu s-a oprit doar la simpla modalitate de comunicare cu dreptcredincioşii pe care i-a apropiat de Biserica Ortodoxă prin multe acţiuni de catehizare. Datorită preotului, cei cu deficienţe de auz şi vorbire au avut parte de bucuria Sfintelor Taine, între care la loc de cinste este spovedania. Sub influenţa Duhului Sfânt, după cum recunosc mulţi mari teologi ai ortodoxiei, părintele C-tin Onu a devenit neîntrecut în comunicarea şi slujirea în limbaj mimico-gestual.
Opera sa de apostolat în lumea ortodoxă europeană a fost recunoscută la nivel înalt, de Patriarhia Română şi de alte instituţii şi foruri internaţionale. Înţelegând că asta îi este menirea, prin voia lui Dumnezeu care lucrează prin oameni şi îl luminează spre binele celor mulţi, părintele C-tin Onu, cunoscut drept unul dintre cei mai iscusiţi duhovnici ai eparhiei Argeşului şi Muscelului, a devenit şi mai dedicat cauzei: mântuirea credincioşilor cu deficienţe de auz şi vorbire.
Performanţă cărturărească
Pe lângă activitatea pastorală şi implicarea în viaţa socială a surdomuţilor a căror comunitate o păstoreşte de atâta timp, a şi scris. Mult şi, după cum afirmă specialiştii, extrem de bine, spre beneficiul persoanelor cu deficienţe de auz, dar şi a celor „auzitori” care vor să-i înţeleagă mai bine şi să-i ajute. În 2005 a văzut lumina tiparului o carte inedită: „Liturghier transpus în limbaj mimico-gestual”. O lucrare monumentală, unică pe întreaga planetă! Patriarhul Teoctist, dar şi cel care i-a urmat, Preafericitul Daniel, au recunoscut meritele acestui slujitor-scriitor prin care Duhul Sfânt a lucrat, precum în inima şi mintea celor patru evanghelişti. De la acel moment, încurajat în acest fel, având binecuvântarea şi îndrumarea Părintelui Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, preotul C-tin Onu a continuat să scrie.
Acum, în anul de graţie 2019, a ajuns la cel de-al 23-lea titlu! O performanţă în sine. Despre toate cărţile tipărite până acum, dar mai ales despre ultima, „Vestirea şi primirea Evangheliei prin limbajul mimico-gestual”, s-a vorbit ieri pe larg, în sala mare a Facultăţii de Teologie de pe strada Gheorghe Doja, autorul explicând demersul său cărturăresc. Profesori universitari, studenţi, dar şi toţi ceilalţi interesaţi de acest domeniu au aflat astfel despre extraordinarele realizări editoriale, dar şi despre munca asiduă pe care părintele-scriitor o depune în folosul comunităţii surzilor din România. Cartea este binevenită mai ales pentru cei care vor să devină „interpreţi” şi să înveţe limbajul semnelor.
După lansarea de carte la care a participat şi arhiepiscopul Calinic Argeşeanul, întreaga asistenţă a fost încântată cu cântece bizantine şi colinde în cadrul celei de-a III-a ediţii a spectacolului caritabil „Din an în an noi colindăm!”.