Este afirmaţia Alinei Gorghiu la „Subiect de presă”.
Parlamentar experimentat, în prezent vicepreşedinte al Senatului României. Argeşeancă prin origini, a ajuns să conducă destinul PNL Argeş, deocamdată din postura de lider interimar. Ce câştig i-a adus puterea? Cum se înţeleg liberalii cu social-domocraţii? Ce urmări sunt pentru omul de rând? De la Palatul Parlamentului, Alina Gorghiu s-a oprit vineri după-amiaza în studioul Antenei 3 Piteşti, răspunzând întrebărilor provocatoare ale celor doi redutabili jurnalişti, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, realizatorii emisiunii „Subiect de presă”.
Ajutor pentru bolnavii de cancer Directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, a deschis discuţia cu o remarcă: „În politică, viaţa e infernală.” Doreşte să afle: „Ce aşteptări aveţi? Câte satisfacţii vă dă puterea?” Liderul (interimar) al PNL Argeş se referă la trecut, apoi supune atenţiei o realizare a liberalilor de astăzi: „Liberalii, încă din perioada de demult, spuneau că în politică nu îţi mulţumeşte nimeni, să nu te aştepti la aşa ceva! În istorie, liberalii au plecat supăraţi de la putere şi au fost apreciaţi după un timp. Eu nu mă aştept la mulţumiri în politică, ci mă aştept să am eu mulţumirea că punctual am putut să fac bine. Un exemplu: recent am avut un succes în plan legislativ. Un proiect la care am ţinut mult. Un bolnav de cancer poate să fie însoţit de o persoană adultă care să beneficieze de concediu medical şi de o indemnizaţie! În perioada în care pacientul bolnav de cancer merge la operaţie sau la tratament. Ştiu ce înseamnă, pentru că am avut în familie persoane bolnave. Mulţi nu ştiu ce este o şedinţă de chimioterapie, nu poţi să pleci în picioare de acolo, zâmbind! Acel om, de acum înainte, datorită proiectului PNL, va fi însoţit de un membru de familie care îşi va lua concediu şi va fi plătit.”
Dinamica societăţii „De unul singur nu poţi face mare lucru…”, adaugă Cristina Munteanu. Invitata este de acord: „Revoluţii nu poţi face în fiecare zi. Asteptările sunt mari, dinamica societăţii este extrem de alertă. Nici Parlamentul nu poate face nimic singur. Dacă nu facem un parteneriat cu societatea civilă, dacă guvernanţii nu vor bate palma cu cei pe care-i guvernează, dacă statul la nivel de instituţii nu va căpăta încrederea cetăţenilor şi respectul lor, va fi foarte complicat. A fost pandemia, există o criză a facturilor, acum mai nou vedem o criză umanitară, războiul din Ucraina cu toate consecinţele simţite şi de români…”
Coaliţii antagonice La cârma ţării avem tandemul PSD-PNL. Funcţionează eficient „mariajul”? Alina Gorghiu explică: „Eu când merg pe stradă, lumea nu mă întreabă nici dacă sunt la guvernare cu PSD-ul sau dacă am un protocol cu USR la Câmpulung, ci întreabă ce facem noi pentru ei. Pe oameni îi interesează nivelul de trai, să fie copiii în siguranţă la şcoală, să fie păziţi de abuzuri şi statul să ramburseaze TVA-ul la timp. E mai puţin relevant pentru cetăţean dacă eu sunt alături de PSD sau USR. La nivel naţional există protocolul PSD-PNL-UDMR. Fiecare partid are libertatea să decidă ce vrea să facă la nivel de teritoriu. Discursul PNL în campanie a fost clar: PSD nu a făcut performanţă! La rândul lor, social-democraţii au spus că sunt cei mai buni şi au meritat atenţia şi votul electoratului. Eu însă îmi ţin linia mea, nu mă veţi auzi vreodată înjurând sau jignind PSD-ul!”
Primarul Gentea are un partener Opinia publică din Piteşti a apreciat faptul că recent Consiliul local Piteşti a aprobat bugetul oraşului într-o atmosferă „prietenească”, deşi între aleşii locali există multe adversităţi, şi nu doar doctrinare. Alina Gorghiu lămureşte telespectatorii: „Proiecte bune, le votăm! Am avut un dialog cu primarul Piteştiului, Cristian Gentea. L-am asigurat că, pentru proiectele mari şi bune, are în PNL un partener! Am avut nişte amendamente pentru bugetul municipiului: studiul de fezabilitate pentru noul spital, pădurea Trivale etc. Proiecte pe care le-am materializat ca şi amendamente la buget. A fost deschidere din partea domnului Gentea, le-a acceptat, iar bugetul a fost votat! Iată nivelul de construcţie politică PNL-PSD pentru comunitatea piteşteană! Nu este scris un protocol între cele două partide, dar există o „alianţă pentru cetăţean”. În esenţă, nimeni nu stă să se uite la hârtii.”
La coada clasamentului Cunoaşte Alina Gorghiu judeţul din punct de vedere politic? Invitata este onestă: „PSD a câştigat în ultimii 30 de ani Consiliul Judeţean. Dar liberalii aveau oraşe, aveau multe localităţi câştigate. Fiind din Curtea de Argeş, evident că ştiu judeţul, ştiu structura de partid, este o provocare pe care mi-o asum. PNL Argeş este o organizaţie cu potenţial, însă rezultatele la alegerile parlamentare a situat PNL Argeş în partea de jos a clasamentului, pe ultimele locuri din ţară!” Poate să renască PNL Argeş din propria-i cenuşă? Alina Gorghiu e încrezătoare: „Vom recâştiga mediul urban pentru că acolo este electoratul nostru de bază, venind cu proiecte solide, cu mesaje corecte prin care să recăpătăm încrederea electoratului de dreapta. Politica este pe termen lung. O bătălie pierdută nu înseamnă că trebuie să ieşi din formula de partid. Când pierzi alegerile, trebuie să te reinventezi şi intri în următoarea competiţie. PNL Argeş nu este în cea mai bună formă în prezent şi aportul fiecăruia în pătrăţica lui este esenţial pentru revitalizarea unei organizaţii cu mare potenţial.”