Pandemia Covid-19 a schimbat lumea. În multe ţări se face simţită criza sanitară, economică şi socială. În această situaţie, drepturile omului au apărut cu întârziere în preocupările noastre şi pe agenda publică. Problematica respectării demnităţii umane în condiţii de criză are implicaţii etice, juridice, sociale. Pandemia a scos la iveală inegalităţi preexistente şi le-a exacerbat pe multe dintre ele. Persoanele mai în vârstă din cămine de îngrijire, cei cu dizabilităţi, cei săraci, refugiaţii, copiii sunt câteva exemple care s-au dovedit vulnerabile. În plus, în ultimul an, societatea s-a confruntat cu tema morţii sub toate aspectele. Statul nu poate apăra omul de moarte, dar el poate proteja viaţa.
Primul articol din Constituţia Germaniei postulează: „Demnitatea omului este inviolabilă. În al doilea articol se spune că „fiecare om are dreptul la viaţă şi la nevătămarea corpului, iar libertatea nu trebuie rănită”. Este vorba, desigur, de o dilemă de ordin etic. În căminele de bătâni, cei internaţi suferă de izolare şi singurătate, ceea ce este nedemn. Pe de altă parte, statul a comunicat, de comun acord cu comisia de etică, faptul că vârstnicii au prioritate la vaccinare, fiindu-le astfel protejată viaţa şi oferindu-li-se şansa de a ieşi din izolare. Drumul este anevoios, dar realizabil cu participarea voluntarilor care susţin campania de vaccinare în aziluri sau la domiciliu. Sistemul sanitar s-a dovedit a fi performant, făcând posibil tratamentul fiecărui pacient, fără a fi necesar triajul instituit în Italia, Franţa şi Portugalia.
Filozofia lui Immanuel Kant (1724-1804) e valabilă şi astăzi. El afirmă că „oriunde trebuie luată o hotărâre pro sau contra şi se urmăreşte un ţel, totul are un preţ sau o demnitate”.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România