Conştiinţă civică sau disperare? Animaţi fie de un motiv, fie de celălalt, sute de piteşteni se adună în fiecare dimineaţă la uşa centrelor de colectare pentru a-şi plăti datoriile către stat.
Mană cerească
Nu mai e mult până la finele lui martie, lună în care piteştenii încă beneficiază de o reducere de 10% pentru ceea ce datorează statului. Impozitul pentru locuinţă apasă greu pe umerii bătrânilor cu pensii mici. Ei sunt primii interesaţi de câte-un produs „la ofertă” cu preţ redus la magazine şi tot ei se înghesuie să îşi achite datoriile. Pentru ei, mai ales, reducerea de 10% contează enorm mai ales în condiţiile actuale ale exploziei preţurilor şi al creşterii costurilor la utilităţi, curent şi gaze. Şomerii, salariaţii cu venituri mici, dar mai ales vârstnicii sunt loviţi în plin de aceste majorări, iar în acest context, plata redusă a impozitului este, pentru multe familii, mană cerească. În general, după cum au specificat şi edilii, în ulltimii ani, piteştenii au fost tot mai corecţi în privinţa achitării contribuţiilor financiare, plătesc la timp, evitând penalităţile, mai ales de când a fost pus la punct şi sistemul online. Este grăitor exemplul unui cetăţen care, de ani buni, este primul piteştean ce-şi achită datoriile în sistem online, chiar în noaptea de Revelion.
Se poartă măştile
Cei care nu beneficiază de dispozitivele necesare, nu ştiu să le utilizeze sau pur şi simplu preferă modalitea clasică a plăţii la ghişeu, merg la centrele din Piteşti. Pentru evitarea aglomeraţiei într-un singur loc, există centre de colectare în cartiere. Ei bine, oamenii se grăbesc să „prindă” reducerea de 10%. Ieri, de pildă, ghişeele au fost luate cu asalt. Conform noilor dispoziţii, pentru a avea acces în centrele respective, nu mai este necesar certificatul verde. Nici masca sanitară de protecţie. O poartă doar cine doreşte, dar mulţi sunt conştienţi de pericolul răspândirii viruşilor şi îşi ţin masca albastră pefaţă. La fel şi funcţionarii care intră în contact cu atâtea persoane. Pornind de la îndemnul ministrului Sănătăţii care a recomandat evitarea aglomeraţiei, la toate centrele din Piteşti se are în vedere acest lucru, iar poliţiştii locali asigură accesul cetăţenilor după regula valabilă în timpul pandemiei: „Când iese un om, intră altul”.
O oră din viaţă
În faţa centrelor se formează rânduri şi de câte 20-30 de persoane. Aşa erau ieri-dimineaţă, impresia generală, privind de departe, fiind că piteştenii dau năvală la plata taxelor şi a impozitelor. La figurat. Dar şi la propriu. La Casa Cărţii, mai mulţi bătrâni aşezaţi la rând se grupaseră pentru a-şi omorî timpul. Înăuntru se lucra la foc continuu la toate ghişeele, dar, cu toate acestea, se înainta greu. În medie, în jur de o oră durează pentru ca un contribuabil să-şi achite datoriile. Scumpirile sunt tocate mărunt. Printre subiectele predilecte: invazia ruşilor, pe locul doi. Arde-n Ucraina. Dar arde ne arde la buzunar pe fiecare. Bătrânii au fost cei mai loviţi de pandemie, în pericol de moarte prin infectare. Tot ei sunt cei mai afectaţi şi acum din cauza preţurilor. Ce să cumpere mai întâi, mâncare sau medicamente? Deocamdată prioritară este pentru ei plata dărilor. Iar pentru reducerea de 10% merită o oră din viaţă…