Mâine este celebrează ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, o boală tratabilă, ce poate fi prevenită prin măsuri specifice.
Șase cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă
Sorina Honțaru, şefa Direcției de Sănătate Publică Argeș, arată că în primele noul luni ale anului trecut în județ au fost declarate șase cazuri de MDR. Este vorba despre o formă a tuberculozei cauzată de mycobaterii care au devenit rezistente la cele mai eficiente două droguri antituberculoase (de prima linie, cu bactericidie majoră): izoniazida și rifampicina. Ca o consecință, poate fi tratată cu medicamente de linia a doua; tratamentul este multmai lung, mai scump și mai greu de tolerat.
În Argeș funcționează cinci dispensare TBC, trei spitale de profil și secția PNF de la Pitești, însumând 247 de paturi. Această cifră a fost valabilă până la instalarea pandemiei Covid-19. „Până la 22 iulie 2020 au fost funcționale 83 de paturi TBC, dintre care 64 – la spitalul Leordeni și 19 – la secția din Pitești. Din 23 iulie 2020 și până la 1 martie a.c., în Argeș au rămas funcționale pentru tuberculoză numai 19 paturi. În condițiile vitrege de pandemie, pacienții diagnosticați cu tuberculoză au fost internați în secția de la Pitești pe perioade scurte (maximum 14 zile), apoi au fost tratați în ambulatoriu, prin cele cinci dispensare TBC aflate la Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș, Costești și Topoloveni. Laboratorul BK de nivel III Leordeni a efectuat examene BKM, C, TG și ABG serie scurtă pentru tot județul Argeș, iar cel de la Pitești – microscopii și culturi pentru zona Pitești”, explică Sorina Honțaru.
În total au fost făcute 3.532 de examene bacteriologice pentru BK microscopie.
176 cazuri anul trecut
Incidența tuberculozei (TB) în Argeș are tendinţă descrescătoare. Anul trecut au fost înregistrate 176 de cazuri, trei dintre pacienți fiind copii. Din numărul total, 147 au fost cazuri noi, iar 29,bolnavi readmiși.
„În era Covid-19 numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut, depistarea cazurilor se face tardiv, cu leziuni extinse, prin prezentare cu întârziere a pacienților la controlul medical, probabil din teama de a fi internați, teama de spital etc. În 2021, prin aplicarea Ordinului nr. 2.087 din 5 ianuarie 2021, cu normele de aplicare, privind alocarea indemnizației de hrană pentru pacienții tratați în ambulatoriu, sperăm la o cooperare mai bună și la administrarea tratamentului cu o rată de vindecare crescută. OMS trage un mare semnal de alarmă în contextul noii pandemii SARS- COV2, printre cele mai expuse categorii în fața infecţiei cu coronavirus fiind persoanele cu tuberculoză, care au deja o suferință pulmonară. Atenția pneumologilor ca specialiști este îndreptată către pandemia de Covid-19, însă niciun bolnav cu TBC nu va fi lăsat în afara sistemului”, dă asigurări directoarea DSP Argeș.