Cu chipurile drăgălaşe acoperite pe jumătate de măşti, străduindu-se să respecte măsurile sanitare precum oamenii mari, zilnic, o mulţime de copii urcă scările Palatului Copiilor din pădurea Trivale. În ciuda pandemiei, prestigioasa instituţie nu doar că rezistă, dar organizează şi evenimente atractive.
Un mediu sigur
Ca-n multe alte domenii de activitate bulversate de Covid 19 şi activitatea de la Palatul Copiilor din Piteşti a fost afectată. Graţie conducerii instituţiei, s-au luat măsurile necesare astfel reuşindu-se organizarea cursurilor cultural-educative pe care le frecventează sute de copii. Limba şi literatura română, limba engleză, matematică, informatică, desen şi pictură, muzică şi dans, teatru plus multe alte cursuri la care elevii merg cu drag. De toate pentru toţi, indiferent de abilităţi şi preferinţe. Pe deasupra gratis, accesibil oricui, indiferent de rang social sau veniturile familiei. Desigur, ca şi în cazul şcolilor, conducerea Inspectoratului Şcolar Argeş și cea a Palatului Copiilor au făcut eforturi şi au găsit soluţiile logistice pentru respectarea măsurilor sanitare. Cursanţii sunt împărţiţi pe grupe cu număr limitat de elevi astfel încât să fie păstrată distanţa între ei. Recipientele cu dezinfectanţi există la discreţie, fiecare clasă este aerisită, iar părinţii şi bunicii nu mai au voie să stea laolaltă pe coridor. Personalul auxiliar are atribuţii clare: clanţele uşilor, băncile, mesele, scaunele, balustradele sunt dezinfectante de câteva ori pe zi pentru a asigura un mediu sigur din punct de vedere epidemiologic.
Toţi pentru unu. Şi invers
De la începutul anului şcolar şi până acum, la Palatul Copiilor s-au desfăşurat două evenimente: „Mobilitate cu zero emisii”, o manifestare anuală desfăşurată în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, şi „Ziua Mondială a Animalelor”. Fiecare acţiune educativ-culturală a implicat o serie de cursuri tematice în care elevii au aflat lucuri noi, atât despre importanţa mişcării ca mod de a ne păstra sănătatea şi a proteja mediul prin neutilizarea autoturismelor, cât şi despre animale, unele aflate pe cale de dispariţie din cauza poluării şi a altor factori. Elevii, deşi înscrişi la cursuri diferite, au fost angrenaţi în cele două proiecte, în funcţie de specialitate, prin: desene, compuneri, colaje, origami, machete, afişe, dansuri, workshop-uri, dezbateri. Amploarea manifestărilor dedicate „Zilei Mondiale a Animalelor” a fost şi mai mare datorită implicării multor şcoli generale din urbe, sub coordonarea inspectorilor de la ISJ Argeş. Prof. Ramona Linte, director al Palatului Copiilor, a inoculat subordonaţilor săi „principiul muşchetarilor”: toţi pentru unu şi unu pentru toţi! Astfel că manifestările au fost succese absolute! Inimoasa profesoară de limba română Simona Marineaţă, alături de ceilalţi colegi de catedr, a iniţiat, pe cele două mari teme, acţiuni educative pe placul copiilor care au rămas cu amintiri plăcute.
Incontestabil, şi-au îmbogăţit şi cultura generală, cunoştinţele noi dobândite le vor folosi la şcoală, la orele de geografie şi biologie, iar notele obţinute vor fi mai mari. Cadrul natural mirific în care se află edificiul constituie un motiv în plus pentru care instituţia este atât de căutată. Departe de vacarmul marelui oraş, între stejarii seculari, la Palatul Copiilor, viaţa merge mai departe…