În chestiune pensiilor speciale, i-au păcălit PNL-iştii pe PSD-işti?
…La această întrebare legată de pensiile speciale s-a căutat, ieri, un răspuns în emisiunea „Subiect de presă” realizată la „Antena 3” Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, invitat fiind Nicolae Georgescu, deputat PSD de Argeş. Printre altele, acesta a afirmat că aprobarea, în Camera Deputaţilor, ca for decizional, a proiectului de lege privind impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 lei, cu până la 85%, a fost piatra de moară care atârna de vreo trei ani de gâtul PSD şi de care a scăpat abia acum.
Supraimpozitarea
„Din punctul meu de vedere, votarea acestui proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale nu este o păcăleală, ci un lucru foarte serios. De-abia acum toate forţele politice au înţeles că trebuie să susţină acest proiect pentru care eu militez de trei ani, de când sunt deputat. Ideea că noi, social-democraţii, am susţine menţinerea pensiilor speciale a fost ca o piatră de moară care atârna la gâtul PSD. De când am intrat în politică, am susţinut că la calcularea dreptului de pensie trebuie respectat principiul contributivităţii. Partidul a avut de suferit, deoarece percepţia publică era că ar fi dorit să menţină această lege, ceea ce este fals. Există partide politice care s-au hrănit din acest proiect. USR, de exemplu, a cerut eliminarea pensiilor speciale ale foştilor parlamentari, deşi CCR a precizat că acest lucur nu este posibil. PSD a găsit soluţia supraimpozitării şi cred că astfel se va rezolva problema inechităţilor generate de faptul că, după o viaţă de muncă, unii primesc pensii pe principiul contributivităţii, iar alţii beneficiază de anumite avantaje. Consider că nu ar fi deloc normal ca cineva să conteste legea la Curtea Constituţională. Sper că acum lumea s-a lămurit şi că legea va fi promulgată de preşedintele ţării, iar subiectul poate fi declarat închis”, a spus Nicolae Georgescu.
Executivul a fentat Parlamentul
În opinia deputatului, modalitatea prin care Executivul a prelungit starea de alertă ocolind votul Parlamentului prin specularea unei scăpări din lege constituie un atac grosolan, o lovitură cruntă la adresa democraţiei. „Încălcarea flagrantă a normelor democratice este inadmisibilă şi trebuie taxată cu toată fermitatea de forţele politice din Opoziţie. Fentarea Parlamentului prin specularea unei portiţe legale creează un precedent periculos, care poate duce la instalarea totalitarismului sau chiar dictaturii. PSD va uza de toate formele democratice de a ataca hotărârea prin care Guvernul a prelungit starea de alertă. Ocolirea votului Parlamentului nu este normală şi obligă Opoziţia să recurgă la moţiunea de cenzură. Nu cred că ar fi existat vreun parlamentar care să fi votat ceva împotriva sănătăţii populaţiei. Deşi i-am cerut premierului Ludovid Orban să vină cu cifre concrete din care să rezulte situaţia exactă a evoluţiei pandemiei în România, acesta nu a răspuns solicitării noastre. Aşa că nici la această dată nu ştim pe ce anume se bazează decizia de prelungire a stării de alertă”, a afirmat dl. Georgescu.
O scăpare rezolvată
Potrivit invitatului emisiunii, actualele atacuri la democraţia românească nu mai permit niciun calcul electoral. Dincolo de problemele interne ale PSD, de altfel reale, Nicolae Georgescu a susţinut că guvernarea social-democrată a fost cu mult mai bună decât cea liberală. „Am fost primul care am atras atenţia asupra faptului că ambulanţierii şi brancadrierii nu au fost incluşi pe lista celor aflaţi în prima linie a luptei împotriva Covid-19, iar problema a fost rezolvată. Dacă Guvernul va continua să acţioneze ca până acum, moţiunea de cenzură devine obligatorie, nicidecum un moft. În acest sens, PSD va acţiona cu pârghii exclusiv democratice. Un partid politic care depune moţiune de cenzură fără să aibă reprezentarea exactă a rezultatului e un partid sinucigaş. Or, de-a lungul anilor, PSD a dovedit că are capacitate de guvernare şi de formare a cadrelor care să asigure schimbul de generaţii”, a declarat Nicolae Georgescu.
Ion Mânzână, candidat la şefia CJ Argeş
Întrebat dacă la nivel local s-au decis candidaţii pentru alegerile locale, deputatul a răspun că alegerile trebuie să aibă loc, dar deocamdată nu se ştie cum va evolua situaţia epidemiologică de care depinde organizarea acestora. Referitor la candidaţi, Nicolae Georgescu a afirmat că, atunci când se va cunoaşte data exactă a turului de scrutin, conducerea PSD Argeş va începe procedurile de desemnare a candidaţilor. Singurul nume pronunţat cu certitudine a fost al lui Ion Mânzână, preşedintele PSD Argeş, care va fi candidat pentru şefia Consiliului Judeţean.
Nicolae Georgescu s-a mai referit la problemele apărute la Filarmonica Piteşti, unde unii salariaţi au fost trimişi în şomaj fără a se fi făcut o analiză corectă, sau la situaţia cu care se confruntă unităţile administrativ-teritoriale, care s-au trezit fără bani la buget. „Primăriile au răspuns prompt solicitărilor transmise de Guvern, dar nu au primit fondurile promise. Autorităţile locale se confruntă, la nivel naţional, cu probleme serioase şi, fără sprijin guvernamental, nu se vor descurca”, a afirmat deputatul.