Vă mărturisesc că sâmbăta vin destul de rar pe „Strada Mare” pentru că prefer alte destinaţii. Pentru mine, imaginile surprinse sunt proaspete şi de impact, în vreme ce pentru clienţii obişnuiţi să petreacă sfârşitul de săptămână la terasele din centru sunt poate redundante: o stare de plictis general, lucrări care nu se mai termină şi idei neinspirate ale marilor comercianţi. Spre exemplu, „aprozarul” Carrefour de care am scris zilele trecute s-a dovedit a fi un fiasco. Mesele improvizate din europaleţi şi băncile acoperite cu muşama erau la ora cinci după-amiaza goale, iar mâncarea gătită în recipiente uriaşe s-au consumat în cantităţi neglijabile şi a ajuns probabil la porci. Dar problema nu e marele chix al celor de la Carrefour, ci faptul că zona centrală a oraşului a ajuns să fie primejdioasă pentru cei mici.
După cum v-am informat, pe Strada Griviţei, pe Armand Călinescu, dar şi în alte zone din centru se execută diverse lucrări. Muncitorii se mişcă fără talent, pe principiul „nu lăsa pe mâine, ce poţi face azi – lasă pe poimâine”. Şi uite aşa ne prinde încă un sfârşit de săptămână cu utilaje care ocupă strada, cu şanţuri adânci, fiare, pavele şi moloz.
În baza unei logici pe care nu o pot înţelege sau intui, zonele cu pricina nu au mai fost delimitate de garduri, ci s-a tras dintr-un capăt în altul o bandă plastică, subţire ca aţa. Pe Griviţei, un copilaş de patru-cinci anişori a scăpat din mâna mamei şi a dat fuga către un morman de pământ lăsat la „maturat” de echipa lui Dorel. Lângă morman, un şanţ de peste un metru adâncime, cu fiare şi alte chestii ascuţite. Trecătorii au asistat împietriţi la scenă, fiind convinşi că respectivul copil va cădea în şanţ şi se va accidenta. Noroc cu „portavocea” mamei care a strigat cât a putut de tare ca micuţa să se oprească. Şi s-a oprit la timp.
Cine era răspunzător în situaţia în care copila se accidenta? Mama, pentru că nu a ţinut-o de mânuţă? Păi, din câte ştiu, centrul Piteştiului e o zonă pietonală unde accesul vehiculelor este interzis. Nici bicicletele nu sunt permise dacă mă gândesc bine. Şi atunci, e normal să-ţi laşi copilul mai liber şi să-l supraveghezi de la distanţă. Numai că la modul cum se execută anumite lucrări nimeni nu mai e în siguranţă, chiar şi în – teoretic, cea mai sigură zonă din municipiu.
Practic, centrul nu mai e demult un loc sigur. La prima vijelie rişti să te trezeşti în cap cu termopanele de la Fortuna sau cu o cărămidă care se poate desprinde oricând de la ultimele etaje ale hotelului Muntenia. Acum mai puneţi la socoteală şi capcanele de la marginea drumului şi trageţi concluzia…
În altă ordine de idei, tot pe Griviţei, o basculantă plină cu pietriş ocupa mai bine de jumătate din stradă. Se nasc mai multe întrebări întrebătoare: e bine să laşi utilajul încărcat două-trei zile? Materialul din benă putea fi sau nu furat? Dar pavelele puse în stivă lângă şanţ?
Îmi şopteşte cineva că nu ar fi o premieră: la Piteşti au mai dispărut utilaje de pe şantierele de lucru. Dar măcar pentru siguranţa cetăţenilor să facem ceva!