În Piaţa Ceair din Piteşti, unde galantarele sunt guvernate de cărnuri româneşti, pesta porcină africană a primit din partea unor comercianţi şi a unor clienţi eticheta de „porcărie”.
Preţuri conservate
Cel puţin până acum, isteria pestei porcine africane nu a… alterat piaţa de desfacere din Ceair. În hala de carne, vitrinele frigorifice sunt aprovizionate mai ales de fermieri din Argeş (zona Costeşti) şi Vâlcea. Pe fondul epidemiei, preţurile la sortimentele de porc românesc au fost conservate în suc propriu; n-au fost puse la îngrăşat şi nici n-au început vreo dietă. Adică sunt aceleaşi. Capul de porc costă 5,90 lei/kg. Cu 14,90 lei/kg se vinde pulpa cu grăsime. Iar kilogramul de şorici pârlit costă cel mult 50 lei.
O falsă epidemie?
Comercianţii din Ceair nu dau… doi bani pe boala suinelor, care înroşeşte harta României. Şi ei, şi cumpărătorii cred că în România avem o epidemie falsă de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea zootehniei româneşti şi aducerea la sapă de lemn a ţăranului român. Cel puţin asta rezultă din sondajul efectuat, ieri, în compartimentul de carne.
Reală ori ba, boala suinelor „tropăie” aproape de graniţele Argeşului. Viteza de răspândire a epidemiei este, susţin specialiştii, de 18-20 kilometri pe săptămână. Până acum, porcii bolnavi şi sănătoşi au fost ucişi cu zecile de mii. Soluţii nu prea există pentru a salva industria românească de profil, aflată în prag de colaps. Este de aşteptat ca de Crăciun să ajungă în galantare carne proaspătă de porci crescuţi în ţări precum Germania sau Spania…
Gripa porcină africană nu afectează sănătatea umană. Cine consumă carne infestată nu se îmbolnăveşte. Dar boala suinelor este mortală, ca Ebola, în cazul porcilor. Ieri, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş nu ne-a oferit informaţii proaspete pe această temă. În schimb, ne-a transmis o alertă de pestă a micilor rumegătoare – o boală virală gravă, caracterizată prin febră, scurgeri oculo-nazale, stomatită, diaree şi pneumonie, care afectează ovinele şi caprinele, fiind mai severă la capre. Conform comunicatului, în România nu evoluează această boală; în regiunile Yambol şi Burgas din Bulgaria au fost confirmate focare, în luna iunie a acestui an.
4 Comentarii
Anonim
dupa pesta porcina sa ne asteptam la boala vacii nebune!
Anonim
Fel de fel de „peste” -acum a Rumegatoarelor Mici- mai mult sau mai putin inventate sau provocate anume, intru distrugerea zootehniei romanesti si in beneficiul producatorilor externi.Romania trebuie sa-si piarda (si) independenta alimentara.
Puiu
Întreb pentru un prieten:
Curcile nu au nicio boala ,pentru că nu sunt stresate?Și asta că noi am ajuns de râsul lor?
Puiu
Iată că și producția mare de roșii deranjeaza.A apărut o molie care le distruge.Avem mere și prune o frumusețe,dar nu sunt primite în super marketuri.Inainte erau vândute în aprozare,dar acum vorbim in engleză că sa- l enervam pe domnul Sorin Simion.Si pe noi ne ataca medicamentele,cum ar fi Valsartanul,dar nu produc decât cancer.Nu înțeleg de ce se omoară porcii degeaba,pentru că specialiștii au spus că se consumă și cei care au pesta.Dar care au?Grâul românesc nu are nitriți ceva,nici malaiul.Dar brânză? Întreb că am auzit că au inceput caprele sa plângă iar oile să râdă.Oare cineva râde de noi?